11 °C Rethymno, GR
28/01/2023

Συζήτηση περιφερειάρχη Κρήτης με τον υφυπουργό Υποδομών για το έργο αναβάθμισης του ΒΟΑΚ

Με τον περιφερειάρχη Κρήτης συναντήθηκε χθες ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στο νησί, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων το μεγάλο έργο αναβάθμισης που αφορά στον ΒΟΑΚ.

Στον κ. Αρναουτάκη ο κ. Καραγιάννης παρέδωσε και επίσημα την τεχνική έκθεση που περιλαμβάνει απαντήσεις επί των θεμάτων που τέθηκαν κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης της ΜΠΕ Παρακάμψεων Χανίων – Ρεθύμνου – Ηρακλείου του ΒΟΑΚ από την Περιφέρεια Κρήτης.

Για ένα έργο που έχει ανάγκη η Κρήτη να γίνει πραγματικότητα, μίλησε ο υπουργός στις δηλώσεις του, τόνισε πως είναι πάρα πολύ σημαντική η συνεργασία του υπουργείου υποδομών με την Περιφέρεια Κρήτης «Γιατί γνωρίζουμε ότι με καλή διάθεση προχωρούμε ένα πολύ, πολύ μεγάλο έργο, ένα έργο που θα αλλάξει ουσιαστικά την Κρήτη».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε πως «Οι παρατηρήσεις οι οποίες κάναμε στο περιφερειακό συμβούλιο αποδεικνύει ότι ήταν σωστές και οι περισσότερες έγιναν δεκτές. Το θέμα θα συζητηθεί και στο περιφερειακό συμβούλιο για να προχωρήσουμε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης που ήταν για χρόνια ένα όνειρο για όλους τους κρητικούς, για όλο τον κόσμο που έρχεται στο νησί μας».

 

Ικανοποίηση Γ. Κεφαλογιάννη για τη χρηματοδότηση των μελετών του περιφερειακού δρόμου

Εν τω μεταξύ με γραπτή δήλωσή του ο Γιάννης Κεφαλογιάννης εκφράζει την ικανοποίησή του για τη χρηματοδότηση των μελετών του περιφερειακού δρόμου της πόλης του Ρεθύμνου, την οποία ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες παρατηρήσεις του υπουργείου ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει ότι θα επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους του νομού προκειμένου να συζητήσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε ένα εμβληματικό έργο που ακούγαμε και θέλαμε επί δεκαετίες τροχιά σε υλοποίησης. Προσωπικά, ακολουθώντας τις εντολές του πρωθυπουργού, από την πρώτη στιγμή συνέβαλα με κάθε τρόπο έτσι ώστε σήμερα, ένα έργο που συζητείται για 25 χρόνια, πλέον να μην αποτελεί μια αφηρημένη σκέψη, αλλά ένα έργο με συγκεκριμένο περιεχόμενο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού ενώ, παράλληλα, θα αποτελεί ένα ασφαλές και σύγχρονο οδικό δίκτυο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας. Ένα έργο με πλήρως ανεπτυγμένη χάραξη, πλήρη μελετητική ωριμότητα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, σήμερα, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί μέσα από την τεχνική έκθεση με τις απαντήσεις επί των θεμάτων που τέθηκαν κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης της ΜΠΕ Παρακάμψεων Χανίων – Ρεθύμνου – Ηρακλείου του ΒΟΑΚ από την Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από την ξεκάθαρη δέσμευση του υπουργείου Υποδομών ωριμάζει ένα υψηλής σημασίας έργο για το Ρέθυμνο που δεν είναι άλλο από τον περιφερειακό δρόμο της πόλης. Έτσι, μετά από αντίστοιχη δυστοκία δεκαετιών, σήμερα, υπάρχει σαφής δέσμευση για πρώτη φορά ότι θα χρηματοδοτηθεί πλήρως το σύνολο των απαιτούμενων αντίστοιχων μελετών, με το κόστος κατασκευής του περιφερειακού δρόμου να εκτιμάται στα 18 εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου διασφαλίζεται η απαραίτητη ολοκλήρωση των ενεργειών ωρίμανσης του έργου προκειμένου να υλοποιηθεί και να δώσει ισχυρή κυκλοφοριακή ανάσα στο Ρέθυμνο. Για τις υπόλοιπες παρατηρήσεις του υπουργείου Υποδομών τις επόμενες μέρες θα επικοινωνήσω με το σύνολο των θεσμικών και τεχνικών φορέων για το βέλτιστο δυνατό συντονισμό μας για όλες τις παραμέτρους του έργου».

 

«Συναντίληψη» σε όλα τα μεγάλα θέματα μεταξύ υπουργείου Υποδομών και Ο.Α.Κ.

Παράλληλα ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υφυπουργού Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη, πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στην Αγυιά Χανίων, με την ηγεσία του εποπτεύοντος του Ο.Α.Κ. υπουργείου, να ενημερώνεται διεξοδικά, για όλα τα έργα που εκτελεί ο «οργανισμός» από τη μια μέχρι την άλλη άκρη της Κρήτης.

Ο υφυπουργός άκουσε με προσοχή την παρουσίαση που του έκαναν τα στελέχη του Ο.Α.Κ. συνολικά αλλά και ανά διεύθυνση του «οργανισμού», από τους διευθυντές των υπηρεσιών, δείχνοντας αποφασιστικότητα για την δρομολόγηση λύσεων, όπου υπάρχουν «ζητήματα», αλλά και για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των υπό εκτέλεση έργων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. έθεσε τα κυρίαρχα ζητήματα που πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, αλλά και της ενίσχυσης του «Οργανισμού» με προσωπικό. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παπαδογιάννης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά – και ευχαρίστησε για την συνδρομή του γι’ αυτή την εξέλιξη – τον κ. Καραγιάννη, στο ζήτημα της πρόσφατης έγκρισης του επικαιροποιημένου εσωτερικού κανονισμού του Ο.Α.Κ. που δίνει λύσεις και στο συγκεκριμένο θέμα.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του κ. Καραγιάννη ακόμη, για τα έργα «θωράκισης» του νησιού, απέναντι στα πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, εκφράζοντας την βούληση ο «μηχανισμός» να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, για παν ενδεχόμενο.

Στην σύσκεψη από πλευράς υπουργείου Υποδομών, συμμετείχαν ακόμη ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, κ. Γιάννης Καρνέσης και ο διευθυντής της ΕΥΔΕ Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Έργων , κ. Δημήτρης Αναγνώπουλος, καθώς διευθυντές των διευθύνσεων του Ο.Α.Κ.

«Στην Κρήτη έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος σε όλα τα έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μικρά και μεγαλύτερα, ύψους περίπου 3,5 δις. ευρώ και αυτό οφείλεται στη συστηματική δουλειά που γίνεται από όλους. Η Κρήτη, άλλωστε, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό οι Κρητικοί το γνωρίζουν πολύ καλά. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί το έργο μας διαψεύδει όσους γνωρίζουν τους ρυθμούς των δημόσιων έργων και εκτιμούσαν ότι δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τόσα πράγματα σε τόσο λίγο χρόνο» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Ο Υφυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Η άριστη και ουσιαστική συνεργασία που έχουμε με τον ΟΑΚ έχει συμβάλλει σημαντικά στην ταχεία υλοποίηση του σχεδιασμού μας. Υπάρχει συναντίληψη και ένας τρόπος δουλειάς που ευνοεί όλους και κυρίως την πορεία των έργων. Προχωράμε δυναμικά στις παρεμβάσεις εκείνες που θα δώσουν νέα εικόνα και προοπτικές στην Κρήτη».

«Είχαμε μια ευρύτατη σύσκεψη με τον υφυπουργό Υποδομών, τον κ. Καραγιάννη και τους συνεργάτες του. Η στήριξη στο έργο του «Οργανισμού» είναι σημαντική και έμπρακτη. Η εκτίμηση αυτή που δείχνει το Υπουργείο, είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που υπάρχει όλο αυτό το χρονικό διάστημα και η κοινή «ματιά» που υπάρχει στην αντίληψη των πραγμάτων. Ο «ρόλος» του Ο.Α.Κ. θα είναι κομβικής σημασίας, στην Αναπτυξιακή «έκρηξη» των επόμενων χρόνων που θα συντελεστεί στο νησί και αυτό μας κάνει όλους υπερήφανους και μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, την οποία αξίζει η Κρήτη», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Αμέσως μετά το πέρας της τεχνικής σύσκεψης, στις εγκαταστάσεις του Ο.Α.Κ., ο υφυπουργός Υποδομών, πραγματοποίησε αυτοψία στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή συνδετήριου δρόμου της πόλης των Χανίων με τις Μουρνιές, το οποίο ο κ. Καραγιάννης χαρακτήρισε «σημαντικό έργο πνοής για τα Χανιά», ζητώντας παράλληλα από τον ανάδοχο, την «έγκαιρη και πλήρη ολοκλήρωση του, έως την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου».