Με αφορμή την πλούσια ερευνητική παραγωγή στο επίπεδο της τοπικής ιστορίας κατά τα τελευταία χρόνια, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και σε συνεργασία με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Τμήμα ΓΑΚ Ηρακλείου, οργανώνει έναν κύκλο παρουσιάσεων για την προβολή της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας στο ευρύτερο κοινό, με τίτλο: «Συζητώντας για την τοπική ιστορία-Νέες τάσεις και κατευθύνσεις στην ιστοριογραφία της Κρήτης».
Κύριος στόχο της διοργάνωσης, είναι η έναρξη μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με τις προοπτικές που υπάρχουν στο πεδίο της τοπικής έρευνας, τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί και να προβληθεί. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, το κοινό θα μπορέσει να έρθει σε άμεση επαφή με τον ακαδημαϊκό χώρο, να γνωρίσει τους νέους ερευνητές και τα αποτελέσματα της πρόσφατης ιστοριογραφικής έρευνας, να ενημερωθεί για το αρχειακό υλικό, την έκταση, τις διαθεσιμότητες, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και τους φορείς που το φιλοξενούν.
Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιούνται σε επιλεγμένα πρωινά Σαββάτου κατά το διάστημα 24 Φεβρουαρίου έως και τις 13 Απριλίου 2024, στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου. Το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος θα ανακοινωθεί προσεχώς στην ιστοσελίδα και τα social media του Μουσείου (www.historical-museum.gr).
Ομιλητές στην πρώτη συνάντηση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 θα είναι οι:
- Αντώνης Αναστασόπουλος, καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Κωσταντίνος Κανάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ο τομέας της υγείας στην Κρήτη κατά την οθωμανική περίοδο (17ος-20ος αιώνας)»
- Σταύρος Σφακιωτάκης, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ζητήματα σε σχέση με την εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα και την Κρήτη».
Είσοδος: ελεύθερη