Tα «εμπόδια» που επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή, που διατηρούν ψηλά την ακρίβεια σε περίοδο ύφεσης και κρατούν «αιχμάλωτους» σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, προτείνει να «γκρεμιστούν» ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).
Στην έκθεσή του, ο Ο.Ο.Σ.Α. αναλύει τα προβλήματα στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της επεξεργασίας τροφίμων, του τουρισμού και των οικοδομικών υλικών, ενώ εκτιμά ότι η υιοθέτηση των προτάσεων των συντακτών της έκθεσης θα επέφερε ετήσιο όφελος στην οικονομία της τάξεως των 5,2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση 2,5% του ΑΕΠ.
Στη μελέτη του Ο.Ο.Σ.Α., που συντάχθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, καταγράφονται 329 μεγάλα ή μικρότερα εμπόδια, που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των προαναφερόμενων τομέων, επιβαρύνοντας τη θέση του καταναλωτή.
Μεταξύ των άμεσων παρεμβάσεων που προτείνονται είναι η αλλαγή του χρονικού περιθωρίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ, η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων ανεξαρτήτως μεγέθους και τις Κυριακές, η άρση του περιορισμού κατασκευής ξενοδοχείων.
Παρεμβάσεις, επίσης, προτείνονται για τις αγορές άρτου, τσιμέντου και κρουαζιέρας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, για τη σύνταξη της μελέτης εξετάστηκαν 1.053 νομοθετήματα, από τα οποία προέκυψαν ότι 555 διατάξεις λειτουργούν περιοριστικά και επιζημίως για τον ανταγωνισμό και κατατίθενται 329 προτάσεις για την εξάλειψη των εμποδίων που εντοπίζονται στους συγκεκριμένους τομείς.
Αναφέρεται, μάλιστα ότι αν οι προτάσεις εφαρμοστούν πλήρως, τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι μακράς διαρκείας: δυνατότητα των καταναλωτών για μεγαλύτερη γκάμα επιλογών, ποικιλία, χαμηλότερες τιμές, αυξημένη παραγωγικότητα και, τελικά, μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που προτείνει ο Οργανισμός είναι οι εξής:
* Πλήρη απελευθέρωση της πώλησης και της διαμόρφωσης των τιμών των εκατοντάδων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ώστε αυτά να πωλούνται πλέον και στα σούπερ μάρκετ (έχει ήδη επιτραπεί για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής).
* Κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής των 5 ημερών για το φρέσκο γάλα που ισχύει μόνο στη χώρα μας.
* Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τα αρτοποιεία και τον τρόπο πώλησης του ψωμιού (το ψωμί θα πωλείται με το κιλό και όχι σε κομμάτια που μπορεί να ζυγίζουν λιγότερο απ’ όσο πληρώνει ο καταναλωτής).
* Πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων και όχι μόνο εκείνων που είναι μικρότερα από 250 τ.μ.
* Απελευθέρωση του ποσοστού των εκπτώσεων στα καινούργια βιβλία (σήμερα περιορίζεται σε 10%).
* Δυνατότητα εκπτώσεων (σήμερα απαγορεύονται) σε καταστήματα stock και outlets.
* Απελευθέρωση της δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων με την κατάργηση της έννοιας του «κορεσμού» και την αλλαγή χωροταξικών διατάξεων που θα διευκολύνουν την αλλαγή χρήσης κτηρίων, ώστε να μετατρέπονται σε ξενοδοχεία.
* Άρση περιορισμών στην κρουαζιέρα.
* Κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε ό,τι αφορά στα απορρυπαντικά.
* Σχετικά με την αγορά του τσιμέντου, η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι ακριβές υποδομές που απατούνται στην περίπτωση ενός μη παραγωγού ανεβάζουν τις τιμές.
Επιπλέον, ο Οργανισμός συστήνει άμεσες παρεμβάσεις για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τονίζοντας πως το υψηλό χρέος εμποδίζει την ανάκαμψη.
Ο Ο.Ο.Σ.Α. επίσης συνιστά:
– Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
– Μείωση του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις.
– Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.
– Ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
– Ανακατεύθυνση των κοινωνικών προγραμμάτων, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες υγειονομικής κάλυψης και ελάχιστου επιπέδου ζωής για τους ασθενέστερους.
– Αντιμετώπιση με κάθε διαθέσιμο μέσο της εξαιρετικά υψηλής ανεργίας, ειδικά στους νέους.