15 °C Rethymno, GR
02/02/2023

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ - ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΓΓΑ)

΄Τ. Χνάρης: «Σέντρα μετά τη 1 Οκτωβρίου…»

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα καταστατικά των ομάδων, τις συμβάσεις εργασίας με τους προπονητές και εν γένει με τα μητρώα των συλλόγων, έχει οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό που τα σωματεία έχουν γίνει ανάστατα κινδυνεύοντας να χάσουν την υπόστασή τους. Η πολιτεία από τη μεριά της δεν δείχνει να κάνει πίσω με αποτέλεσμα την αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Όπως έκανε άλλωστε γνωστό ο πρόεδρος της ΕΠΣΡ κ. Χνάρης, τα πρωταθλήματα και το κύπελλο δεν δύνανται να ξεκινήσουν πριν τις 30 Σεπτεμβρίου, πριν δηλαδή ολοκληρωθεί η πολύκροτη φετινή Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ ενώ κατά την ομιλία του πριν την τέλεση των κληρώσεων έκανε λόγο για τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Ο πρόεδρος της ΕΠΣΡ κ. Τίτος Χνάρης αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει τόνισε σχετικά:

«Πολιτεία και ΕΠΟ δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσει ιδανικά ο ένας τον άλλο και να βρεθεί μια χρυσή τοπμή γαι να μην ταλαιπωρούνται και τα σωματεία τα οποία στο τέλος αποθαρρύνονται με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται.
Εφόσον έχει γίνει νόμος του κράτους, πρέπει όλοι μαζί -και τα σωματεία- να ενεργοποιηθούν παραπάνω για να μην δημιουργούνται προβλήματα. Όποιος δεν είναι στο μητρώο κινδυνεύει άμεσα. Θα δούμε εικόνες με το να μην εκδίδονται άδειες αγώνων σε σωματεία που δεν είναι αναγνωρισμένα.
Δεν θα πλατιάσουμε το θέμα. Είναι γνωστό εδώ και καιρό αλλά αυτό επέφερε κάποιες ανακατατάξεις στη διενέργεια του κυπέλλου όπου είχαμε σκοπό να το διεξαγάγουμε σε ομίλους, κάτι που δεν θα γίνει γιατί δεν θα μας «πάρουν» οι ημερομηνίες.
Γι’ αυτό και φέτος δεν θα γίνει το φάιναλ-4 στον θεσμό του κυπέλλου, τουλάχιστον έτσι όπως το οραματιζόμασταν.
Τέλος, ετοιμάζουμε ως ΕΠΣΡ μια εκδήλωση όπου θα ορίσουμε ημερομηνία και τόπο προκειμένου να παρουσιάσουμε την επίσημη μπάλα του πρωταθλήματος.»

Λ. Αυγενάκης: «Κάθε χρόνο κι ένα βήμα»
Στο μεταξύ χθες, ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα κείμενο 138 λέξεων όπου κατέγραψε συγκριτικά κάποιες χρονολογίες (του 2020 με το 2021) αλλά και τα νούμερα σε συλλόγους που έχουν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πολιτείας. Ο ίδιος κλείνει με έναν αισιόδοξο τρόπο ότι προφανώς και θα συζητήσει με τους… «φωνασκούντες» εφόσον βέβαια έχουν ρεαλιστικές προτάσεις να καταθέσουν…

«Η αλήθεια σε αριθμούς! Τρίτο έτος εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων και η αποδοχή του δεν φαίνεται μόνο από τη συντριπτική πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας, που το αγκάλιασε, καταδεικνύεται και από τους αριθμούς:
Μητρώο 2022 (σήμερα) με 5.618 εγγεγραμμένα και νόμιμα σωματεία κι άλλα 571 που οι αιτήσεις τους εξετάζονται.
Μητρώο στις 31-12-2021 με 4.882 εγγεγραμμένα σωματεία.
Μητρώο στις 31-12-2020 με 4.034 εγγεγραμμένα σωματεία.
Κάθε χρόνο κι ένα μεγάλο βήμα για να μπει τάξη και διαφάνεια στο αθλητικό μας οικοδόμημα.
Χωρίς εξαιρέσεις και αόριστες παρατάσεις, έπειτα από την ετήσια που δώσαμε πέρσι και τις ολιγοήμερες που δώσαμε φέτος το καλοκαίρι (από 31 Ιουλίου έως και 5 Σεπτεμβρίου), για να βοηθήσουμε όλα τα σωματεία να εγγραφούν.
Όσο για αυτούς που φωνασκούν, είμαστε εδώ να ακούσουμε ρεαλιστικές προτάσεις και να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Μαζί νοικοκυρεύουμε το αθλητικό οικοδόμημα της χώρας μας και πάμε τον αθλητισμό μας πιο ψηλά».

Λίγο πιο κάτω αποτυπώνει ένα έγγραφο της πολιτείας, το «ηλεκτρονικό μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων» που γράφει:
«54 αθλητικές ομοσπονδίες
5.618 εγγεγραμμένα και νόμιμα σωματεία
571 αιτήσεις σωματείων βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης
2.579 τα ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία
1.846 εγγεγραμμένα και νόμιμα
318 αιτήσεις σωμaτείων βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης
Συνολικά 84% των ενεργών ποδοσφαιρικών σωματείων της χώρας μας ανταποκρίθηκαν
Καιρός να μπει τάξη παντού στο αθλητικό οικοδόμημα, χωρίς καμία εξαίρεση.»

Ελληνική δημοκρατία
Υφυπουργείο αθλητισμού 18.9.2022