18 °C Rethymno, GR
25/03/2023

ΔΙΟΓΑΝΩΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΙΣ «ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ»

Τα Δημόσια ΙΕΚ προετοιμάζουν τους σπουδαστές τους για την είσοδό τους στον τουριστικό κλάδο

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από καταρτιζόμενους και εταιρίες του Τουριστικού Κλάδου, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Ιανουαρίου οι «Ημέρες Καριέρας» που διοργάνωσαν με ξεχωριστή επιτυχία το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου, το ΔΙΕΚ Κεφαλληνίας, το 2ο ΔΙΕΚ Ηρακλείου, το ΔΙΕΚ Τριανδρίας, το Πειραματικό ΔΙΕΚ Θέρμης και το Θεματικό ΔΙΕΚ Αχαρνών.

Όπως αναφέρουν οι διευθυντές των παραπάνω ΔΙΕΚ, σκοπός αυτού του διημέρου ήταν να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των καταρτιζόμενων και των επιχειρήσεων του Τουριστικού τομέα, μεταξύ των μελλοντικών στελεχών του Τουρισμού και της αγοράς εργασίας. Δεδομένης της διογκούμενης ανάγκης σε προσωπικό στον ξενοδοχειακό κλάδο – σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), την ερχόμενη τουριστική περίοδο θα υπάρχουν 61.000 θέσεις εργασίας κενές – τα Δημόσια ΙΕΚ εδώ και χρόνια προετοιμάζουν τους σπουδαστές τους στις κρίσιμες αυτές ειδικότητες με επαγγελματισμό και προσαρμογή στις απαιτήσεις της αγοράς και ιδιαιτέρως των τοπικών αγορών.

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας (Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.ά.) αλλά και εκτός της επικράτειας, εκπροσωπήθηκαν είτε από τους διευθυντές τους, είτε από άλλα στελέχη (HR, διεύθυνση προσωπικού, Chef). Οι ομιλιτές παρουσίασαν αναλυτικά τις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές μονάδες ή τους ομίλους που εκπροσωπούν, τις παροχές που δίνονται στους εργαζόμενους, τις δυνατότητες εξέλιξης που προσφέρονται και γενικότερα ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζουν οι καταρτιζόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο προσωπικό. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση για όλους τους συμμετέχοντες καθώς ήταν μια ευκαιρία για μια εκτενή ενημέρωση για το παρόν και το μέλλον του κλάδου.

Στη μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν 67 επιχειρήσεις, υποβλήθηκαν αιτήσεις ενδιαφέροντος για εργασία, από 189 καταρτιζόμενους και απόφοιτους 18 Δημόσιων ΙΕΚ από 34 διαφορετικές ειδικότητες.

Στον χαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας, Γεώργιος Βούτσινος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Βασικός μας οδηγός στην μεταρρύθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης είναι η άμεση επικοινωνία, συνεργασία, συνέργεια και συνσχεδιασμός με τους ανθρώπους της οικονομικής ζωής της χώρας, με τους συντελεστές της οικονομικής ζωής της χώρας και της κοινωνικής ζωής και για να γίνω πιο συγκεκριμένος με τους κοινωνικούς εταίρους, τους εργαζόμενους, τους εργοδότες οπωσδήποτε, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέτοιες εκδηλώσεις, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι από αυτές που ζητάμε στην πράξη ώστε να πραγματοποιηθεί και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση που έχει να κάνει με τις ανάγκες της αγοράς, με τις ανάγκες της οικονομίας, της τοπικής οικονομίας και της εθνικής οικονομίας. Γιατί όλες οι τοπικές οικονομίες συντρέχουν και δημιουργούν αυτό που λέμε ελληνική εθνική οικονομία».

Την εκδήλωση χαιρέτησε η αντιδήμαρχος Τουρισμού – Επιχειρηματικότητας – Εθελοντισμού του δήμου Ρεθύμνου, Πέπη Μπιρλιρακη, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εκ μέρους του δήμου Ρεθύμνης είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι κάθε φορά που συνεργαζόμαστε. Δηλώνουμε την συμπαράσταση και συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Πάνω από όλα για εμάς η εκπαίδευση είναι το Α και το Ω στο μέλλον για τα παιδιά μας, για τον δήμο, αλλά και στο παρόν με τον τρόπο που δουλεύουμε. Έχουμε βάλει τον τόπο μας , και όταν λέω τόπο εννοώ την Ελλάδα, σε μια τροχιά ανάπτυξης, όχι μόνο του τουρισμού αλλά πολλών τομέων που άπτονται του τουρισμού.

Πριν από λίγο καιρό ήμουν στο Παρίσι και οι Γάλλοι έλεγαν ότι υπάρχουν πάνω από 206 επαγγέλματα που άπτονται του τουριστικού επαγγέλματος. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και στην Ευρώπη και εδώ είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επαγγελματική κατάρτιση, ενημέρωση, εκπαίδευση και έτσι θα κάνουμε όλοι καλύτερα τη δουλειά μας. Έτσι θα δώσουμε θέσεις εργασίας . Έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τον τόπο.

Αυτό νιώθουμε, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Θέλουμε να έχουμε τον δήμο μας στην ταχύτητα του ιδιωτικού τομέα. Και θέλουμε όπως μέχρι τώρα έχουμε προσπαθήσει σε διάφορους τομείς, όχι μόνο του κλασσικού τουρισμού αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού, να βοηθήσουμε ούτως ώστε να υπάρχουν υποδομές πάνω στις οποίες θα ακουμπούν και τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, και οι επαγγελματίες μας να δίνουν μια καλύτερη προοπτική και να διανθίζουν τη δουλειά του ο καθένας».