Στους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως παραμένει η Κρήτη, ενώ για μια ακόμα χρονιά τα μηνύματα σε ό,τι αφορά τις τουριστικές αφίξεις είναι ενθαρρυντικά. Οι προκρατήσεις καταγράφουν δυναμική αύξηση κάτι που εν μέρει αποδίδεται και στην επιλογή των επισκεπτών να προγραμματίσουν εγκαίρως τις διακοπές τους εξασφαλίζοντας φθηνά τουριστικά πακέτα εκμεταλλευόμενοι την περίοδο του early booking. Όπως έχει αναφέρει προσφάτως στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μανόλης Τσακαλάκης, η αύξηση των προκρατήσεων κυμαίνεται στο 5 – 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα πρώτα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν στον νομό στα τέλη Μαρτίου και μέχρι το τέλος του Απρίλη θα έχουν ανοίξει στο σύνολό τους.
«Προς το παρόν έχουμε μια μεγάλη αύξηση. Οι προκρατήσεις είναι κρατήσεις με έκπτωση, τα ποσοστά των οποίων φτάνουν μέχρι και 20-25%. Μετά την ολοκλήρωση του early booking νομίζω θα έχουμε ανάσχεση των κρατήσεων, διότι αρχίζουν να πληρώνονται κανονικά οι κρατήσεις και εκεί θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις των πελατών και τι είδους πελάτες θα έχουμε για την τρέχουσα σεζόν», ανέφερε ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων στην Κρήτη, Μιχάλης Βλατάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την εκπομπή της Αντιγόνης Ανδρεάκη, και πρόσθεσε ότι: «Θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι ότι οι πελάτες οι οποίοι θα έρθουν και φέτος δεν θα ξοδέψουν και με λυπεί που το λέω αλλά θα πρέπει να το περιμένουμε αυτό».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η σεισμική δραστηριότατα στη Σαντορίνη δεν έχει επηρεάσει τις κρατήσεις στην Κρήτη: «Το φαινόμενο των σεισμών στη Σαντορίνη δεν έχει επηρεάσει προς το παρόν τη ροή των κρατήσεων στην Κρήτη. Δεν έχουμε ούτε ακυρώσεις, διότι και οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν επηρεάζει την Κρήτη το φαινόμενο αυτό. Νομίζω ότι προς το παρόν «κοιμόμαστε ήσυχοι» όσον αφορά το φαινόμενο αυτό και εκεί που βρίσκεται. Αλλά θα πρέπει πάντα να έχουμε τις κεραίες μας ψηλά και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το οτιδήποτε. Το έχω πει πάρα πολλές φορές, το λέω πάντα: ότι δεν πρέπει να καθησυχαζόμαστε, δεν είναι ο τουρισμός κάτι εύκολο. Δεν πρέπει ποτέ να ενθουσιαζόμαστε, να θριαμβολογούμε αλλά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάνουμε την ψυχραιμία μας».
Χρειάζεται άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές
Εν τω μεταξύ με δεδομένο ότι το νησί αποτελεί έναν ακριβό προορισμό, οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Κρήτη θα πρέπει, μάλλον να στραφούν σε νέες αγορές όπως τα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία, ενόψει φυσικά και της δημιουργίας του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλλι, σημείωσε ο κ. Βλατάκης, τονίζοντας ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν βασικές τροφοδότριες χώρες το κρητικού τουρισμού αργά ή γρηγορά θα οδηγούν τους πολίτες τους σε φθηνότερους προορισμούς διακοπών: «Έχουμε αυξήσει πάρα πολύ τις τιμές μας. Η οικονομία σε όλη τη βόρειο Ευρώπη από όπου αντλούμε την πλειονότητα των πελατών μας, δεν πάει καλά. Οι τιμές μας είναι πάρα πολύ υψηλές. Το είδαμε πέρυσι με μεγαλύτερη δυναμική – άρχισε από πρόπερσι -και προβλέπω και το διαισθάνομαι ότι θα το δούμε φέτος σε μεγαλύτερο βαθμό: ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που είναι ακριβά τα ξενοδοχεία θα δούμε το φαινόμενο να μην έχουμε αρκετές κρατήσεις ή δεν θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία που είναι ακριβά. Οπότε αυτό είναι το φαινόμενο που θα ζήσουμε και φέτος – σε μεγαλύτερο βαθμό – και το λέω εδώ και χρόνια ότι θα πρέπει να το προσέξουμε αυτό», καταλήγει και συμπληρώνει: «Θα γεμίζουν τα ξενοδοχεία που δεν είναι ακριβά την high season και αυτά τα οποία είναι ακριβά θα αναγκαστούν να κάνουν ίσως κάποιες εκπτώσεις αν θέλουν να γεμίσουν».
Όπως πρόσθεσε, οι επιχειρηματίες του νησιού αλλά και οι εμπλεκόμενοι του τουριστικού κλάδου θα πρέπει να στοχεύσουν σε νέες αγορές. Είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αναζητήσουμε και άλλες αγορές. Βέβαια, πως θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία μας όταν διπλά στους Ινδούς είναι η Ινδονησία που είναι πάμφθηνη, ή η Ταϊλανδή; Τώρα αλλάζουν τα πράγματα: έχουν ανοίξει νέες αγορές οι οποίες είναι φθηνότερες, έχουν να δώσουν νέες προτάσεις, νέα πράγματα, αλλιώτικα που θα προσελκύσουν αυτούς τους παραδοσιακούς πελάτες που είχαμε εμείς και εκεί που θα αναζητήσουμε για να τους αντικαταστήσουμε να βρούμε αυτό το οποίο θέλουν αυτοί και να τους το προσφέρουμε. Θέλει δουλειά πολύ. Και πρέπει να ξεχάσουμε τον «αυτόματο πιλότο». Τώρα οι νέοι στον χώρο πρέπει να αναζητήσουν νέες αγορές, νέες ιδέες νέες προτάσεις για να μπορέσουνε να φέρουμε αυτές τις νέες αγορές εδώ. Αυτό είναι που πρέπει να επιδιώξουμε και είναι ίσως και η μονή λύση ενόψει του νέου αεροδρομίου. Και βέβαια το πιο σημαντικό είναι η επιμήκυνση της σεζόν διότι αυτοί οι πελάτες που θα έρθουν από αυτά τα μέρη δεν έρχονται σιγουρά για να κολυμπήσουν, θα έρθουν για να δουν τα ιστορικά μας μέρη, τη κουλτούρα τη γαστρονομία και πρέπει να τους δώσουμε αυτή τη δυνατότης και να μπορέσουμε να τους φέρουμε όλον τον χρόνο εδώ».
Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Βλατάκης, ήδη η ανταγωνιστικότητα στον κλάδο κορυφώνεται, με νέους προορισμούς με καινούργιες προτάσεις να εμφανίζονται κάθε χρόνο, πράγμα που θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την πολιτεία και να τη βάλει σε τροχιά ενδοσκόπησης αλλά και γενικότερης αναθεώρησης: «Μας έχουν προλάβει οι εξελίξεις. Έχουν μπει νέοι παίκτες στο παιχνίδι, νέοι προορισμοί. Κάθε χρόνο τουλάχιστον 20-30 εμφανίζονται στη έκθεση του Βερολίνου. Η πίτα μοιράζεται συνέχεια περισσότερο και χωρίς να είναι μεγαλύτερη. Τώρα βλέπουμε η Αλβανία έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, ή το Μαυροβούνιο. Βλέπω ότι η πολιτεία έχει δει τον τουρισμό σαν την αγελάδα που την αρμέγει μόνο και δεν την ταΐζει. Μέχρι ποτέ; Έχουμε ένα νέο αεροδρόμιο το οποίο υπολογίζουν ότι θα τετραπλασιάσει και θα δεκαπλασιάσει τον αριθμό των τωρινών επισκεπτών, αλλά αν φέρουμε όλους αυτούς τους επισκέπτες δεν θα έχουμε αρκετά κρεβάτια και αυτά θα είναι τόσο παλιά που δεν θα θέλει κανείς να μείνει».
Το «πολύπαθο» αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης
Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο διεθνές αεροδρόμιο που κατασκευάζεται στο Καστέλλι, φαίνεται να αγνοείται πως το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης έχει μπροστά του ακόμα κάποιες σεζόν λειτουργίας μέχρι την αντικατάστασή του. Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα, κατά πόσο θα μπορέσει να «σηκώνει» ακόμα το βάρος που του έχει εναποτεθεί, με την επισκεψιμότητα να αυξάνεται συνεχώς, αλλά τα προβλήματά του να πληθαίνουν. Ο Μιχάλης Βλατάκης αναφέρει χαρακτηριστικά «Είναι σαν το σπίτι σου να χωράει 20 άτομα και σε μια στιγμή να έρθουν 1.000» και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης θα λειτουργεί ακόμα τρεις και τέσσερις σεζόν, αν βέβαια τελειώσει στην ώρα του το νέο. Όλοι κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε τον τόσο κόσμο, όμως είναι πολύ μικρό αεροδρόμιο για τόσα εκατομμύρια πελάτες που έρχονται. Έχουμε ένα αεροδρόμιο που δεν μας αξίζει και θα πρέπει να το στηρίξουμε μέχρι να ανοίξει το νέο και να αφήσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες είναι τροχοπέδη.»