Δέκα χρόνια δράσης συμπληρώνει φέτος ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία», του οποίου σκοπός είναι η προώθηση της ιδέας του μαθητικού εντύπου ως μέσου έκφρασης της νεολαίας και η ανάδειξή του ως κύριου εκπαιδευτικού εργαλείου για τα σχολεία.
Κεντρική δράση του Συλλόγου αποτέλεσε η υλοποίηση του Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων σε συνεργασία με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Ε.Λ.Μ.Ε. της Κρήτης και τους μαθητές των σχολείων του νησιού,ενώ έχοντας πλέον διαπιστώσει ότι το μαθητικό έντυπο αποτελεί έναν μοναδικό χώρο καταγραφής των μαθητικών απόψεων και αποτύπωσης της μαθητικής δημιουργίας στο πεδίο του δημόσιου λόγου και της δημόσιας επικοινωνίας,προχώρησε στην αναβίωση του διασχολικού περιοδικού «Τα Κρητικόπουλα»,του πρώτου σχολικού εντύπου της Κρήτης,που εκδόθηκε σε 6 τεύχη κατά το σχολικό έτος 1935-36, και του οποίου η έκδοση διακόπηκε λόγω της δικτατορίας του Μεταξά.
Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2018, με την «Γραφοτεχνική Κρήτης» και την εφημερίδα «Ρεθεμνιώτικα Νέα».
Το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Κρητικόπουλα»κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες,Μάρτιο 2022,σε συνεργασία με τις εφημερίδες «Πατρίς» του Ηρακλείου και «Χανιώτικα νέα» και Μουσείο Τυπογραφίας των Χανίων.Πρόκειται για ένα θεματικό τεύχος, με τα σεισμόπληκτα σχολεία του Ηρακλείου.Στο τεύχος περιλαμβάνονται εργασίες παιδιών από τα σεισμόπληκτα σχολεία του Αρκαλοχωρίου, του Θραψανού και των Αγίων Παρασκιών.
Στα κείμενα των μαθητών αλλά και στις ζωγραφιές τους, αποτυπώνεται ο φόβος,η θλίψη,αγωνία,η λύπη.Συναισθήματα ως αποτέλεσμα της καταστροφής του μεγάλου σεισμού των 5,8 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου.Τα παιδιά αποτυπώνουν την πολύ δυσάρεστη εμπειρία που βίωσαν την ώρα της ισχυρής σεισμικής δόνησης αλλά και όσα ακολούθησαν.Γκρεμισμένα σπίτια,κατεστραμμένα τα σχολεία τους,άστεγοι οι κάτοικοι,χωρίς σχολική στέγη οι μαθητές.Αλλά και την συνεχή ανησυχία τους λόγω των μετασεισμών που μέχρι και σήμερα συνεχίζονται.
Όπως ανέφερε προ ημερών ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας Γιώργος Δασκαλάκης σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της κυκλοφορίας του νέου τεύχους:«Μας πήρε τέσσερις μήνες για να φτιάξουμε αυτό το δεκαεξασέλιδο. Ένα δεκαεξασέλιδο που, αυτή τη φορά, δεν αποτελεί σκοπό αλλά μέσο προκειμένου να φτάσει το μήνυμα των μαθητών στην κοινωνία.Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε και θέλουν τα παιδιά είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τον σεισμό. Να χτιστούν δηλαδή άμεσα σπίτια και σχολεία.Είναι ζήτημα επιβίωσης γι’ αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους».
Η θλίψη των μαθητών του Δημοτικού σχολείου Θραψανών,για την καταστροφή του σχολείου τους,είναι διάχυτη στα κείμενα τους.Ελπίδα τους,η σύντομη αποκατάσταση του:«Όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την περιοχή μας, ένα από τα «θύματά» του ήταν και το παλιό πέτρινο σχολείο μας που πληγώθηκε βαριά.Κάθε φορά που σκεφτόμαστε το παλιό μας σχολείο,όμορφες αναμνήσεις μας πλημμυρίζουν και κρατάμε, σαν παλιά φωτογραφία. την εικόνα του χώρου που αγαπήσαμε περισσότερο. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποκατασταθούν οι ζημιές και θα γεμίσει πάλι από χαρούμενους μαθητές».
Χαρακτηριστική είναι και η περιγραφή μαθήτριας σχολείου του Αρκαλοχωρίου:«27η Σεπτεμβρίου. Ώρα 09:17,ξέγνοιαστη, σχεδόν κοιμισμένη στο θρανίο μου, ξαφνικά,άρχισα να κουνιέμαι έντονα! Έβλεπα τριγύρω μου να παιδιών και ασυναίσθητα άρχισα να τρέχω προς τα έξω,νιώθοντας τα πόδια μου να τρέμουν. Ωστόσο ένιωθα σοβάδες να πέφτουν πάνω μου και είχα τρομάξει πάρα πολύ.
Όταν, τελικά, βγήκα έξω, προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί. Άρχισα να κλαίω! Έτρεμα! Ήμουν ακόμη σε σοκ. Τελικά έχασα τις αισθήσεις μου για λίγο. Με συνέφεραν οι φίλοι μου και οι καθηγητές μου. Όταν συνήλθα, μου είπαν ότι η μαμά μου ήταν έξω από το σχολείο και με έψαχνε.Όλοι οι γονείς ήταν έξω πανικόβλητοι κι έψαχναν τα παιδιά τους. Η γη κάτω απ’ τα πόδια μου έτρεμε συνέχεια. Το μόνο που ήθελα ήταν να φύγω!Τελικά έφυγα με την οικογένειά μου και πήγαμε στο χωριό του μπαμπά μου, στη γιαγιά μου. Εκεί κάπως ηρέμησα και
ένιωσα πιο ασφαλής.
Από εκείνη την ημέρα έως σήμερα δεν το έχω ξεχάσει ακόμα και δεν νομίζω ότι δεν θα το ξεχάσω ποτέ μου…Εύχομαι να σταματήσουν οι σεισμοί γιατί, παρόλο που έχουν περάσει τρεις μήνες σχεδόν, εμείς συνεχίζουμε να κουνιόμαστε ακόμα και να γυρίσουμε ξανά πίσω στα σπίτια μας».
Το περασμένο Σάββατο,2 Απριλίου,ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» και τον Σύλλογο Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η ΕΛΠΙΔΑ» πραγματοποίησαν εκδήλωση συνάντησης των μαθητών των σεισμόπληκτων σχολείων, με αφορμή την έκδοση του δεύτερου τεύχους «Τα Κρητικόπουλα».
Στον προαύλιο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου,τα παιδιά από τα σεισμόπληκτα σχολεία του Αρκαλοχωρίου, του Θραψανού και των Αγίων Παρασκιών διάβασαν τις εργασίες τους, και παρουσίασαν τις εργασίες τους στο νέο τεύχος συνοδευόμενες από δρώμενα.Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά, ο Κωστής Αβυσσινός, ο Γιώργος Σταυράκης, ο Κωστής Μακάκης και ο Antonio Russo.
Σημειώνεται ότι η παιδαγωγική και η κοινωνική αξία του όλου εγχειρήματος στην Κρήτη, θα παρουσιαστεί στο 3ο Συνέδριο Κριτικής Παιδαγωγικής που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από 4 έως 8 Ιουλίου και έχει ως θεματική του την σχέση εκπαίδευσης και κοινωνίας.