Από την απαστράπτουσα και ιδιοφυή ιδέα του Νίκου Σταμπολίδη με την προσωπικότητά του, το ήθος του, την επιστημοσύνη του, την σπουδαία αρχαιολογική σκαπάνη του, την εργασία του, τις προσωπικές γνωριμίες του, την μαεστρία του, την έμπνευσή του, μόνον ο ίδιος δικαιούται να καυχάται, για ότι σπουδαίο πάντα μας επιφυλάσσει.
Όλοι εμείς οι γύρω λαμβάνουμε λίγο από το φως που εκπέμπει. Και τούτο γίνεται γιατί ο ίδιος μας το προσφέρει απλόχερα όπως η αγαπώσα καρδία του. Εξάλλου το επισφράγισε ο ίδιος λέγοντας ότι οι ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές είναι πολιτισμός.
Και το αναφέρω αυτό διότι έπεσε στην αντίληψη μου με πόση ευκολία πολλοί είτε μεγαλόσχημοι είτε μη, έσπευσαν να φωτογραφηθούν, να λανσαριστούν, να εκμεταλλευτούν το φετινό γεγονός. Τίποτα απ’ όλα αυτά.
Ένας και μοναδικός είναι ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης, που καταφέρνει όλα όσα πραγματοποιούνται στο Ρέθυμνο και που το Ρέθυμνο αδυνατεί να κατανοήσει τι εστί Σταμπολίδης και δεν του έχει αποδώσει ακόμη έναν τίτλο ευχαριστιών όπως αυτού του Επίτιμου Δημότη που εδώ και χρόνια πλέον από τέσσερις φορές έχω προτείνει ανοιχτά μέσω του τοπικού τύπου στον δήμο Ρεθύμνου να το πράξει, αλλά κωφεύει.
Η ατάκα του «δεν γερνάω αλλά μεγαλώνω», αποδεικνύει, ότι παρά τα 39 χρόνια αδιάκοπης εργασίας και προσφοράς στο τόπο του Ρεθύμνου και τα οκτώ χρόνια γενεθλίων του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας, πόσο ανοιχτό μυαλό είναι, πόσο χαρισματικός αποδεικνύεται, πράγμα το οποίο δείχνει και το ποιόν του ανθρώπου, την υψηλή αισθητική μα πάνω από όλα την αγάπη του για αυτόν το τόπο.
Ταξίδεψα από την Αθήνα κι εγώ τιμητικώς ως προσκεκλημένος μετά της συζύγου μου Χρυσάνθης στην εξαιρετική φετινή εκδήλωση, από τον αγαπημένο φίλο μας κ. Νίκο Σταμπολίδη, το επίτιμο μέλος του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», για τα όγδοα γενέθλια του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας. Συμμετέχω και ακολουθώ πιστά από τα πρώτα εγκαίνια τη δραστηριότητα του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη κι ομολογώ ότι κάθε χρόνο με εκπλήσσει ευχάριστα.
Είναι άφθαστος, ευρηματικός, λόγιος, καλός αγωγός μετάδοσης αρχαιολογικών – ιστορικών πληροφοριών, διπλωμάτης, σαγηνευτής , μα πάνω από όλα ταπεινός.
Τα όγδοα φετινά γενέθλια του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας συνδυάστηκαν με μια διεθνή προσωπικότητα και των έργων του δηλ. του Πάμπλο Πικάσο, που η προσωπική φιλία του Νίκου Σταμπολίδη με τη θυγατέρα του Παλόμα Πικάσο, έφερε για πρώτη φορά στην Κρήτη.
Η Αρχαία Ελεύθερνα στο επίκεντρο της υφηλίου, λίγες ημέρες πριν από την εξίσου υψηλή παρουσίαση της έκθεσης «το μουσείο κάτω από το μουσείο» της Ακρόπολης. Ένας συνεχής καταιγισμός εμπνεύσεων, ιδεών, πραγματώσεων , που μόνον ο Σταμπολίδης καταφέρνει επάξια.
Όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στις προσωπικότητες που προσήλθαν ύστερα από πρόσκληση του οικοδεσπότη Νίκου Σταμπολίδη.
Και δεν αρκεί απλά η πρόσκληση αλλά εδώ υπάρχει προσωπική φιλία και αγάπη προς το πρόσωπο του, από τους συμμετέχοντες οι οποίοι κρέμονται από τα χείλη του για να ακούσουν τον καλό-μεστό λόγο.
Η εξοχωτάτη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την έκθεση ενώ προσωπικότητες του διεθνούς jet set κατέφθασαν από όλα τα μέρη του κόσμου. Προκλήθηκε μια αναστάτωση για την απόκτηση έστω μιας πρόσκλησης αφού η εν λόγω εκδήλωση γίνεται σε περιορισμένο αριθμό καλεσμένων, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά.
Η παρουσία της Βασιλομήτωρ της Ισπανίας Σοφία με την αδελφή της Πριγκίπισσα Ειρήνη, της Πριγκίπισσας Ολυμπίας Τορλόνια αλλά και η παρουσία της συζύγου του πρωθυπουργού κ. Μαρέβας Μητσοτάκη επισφραγίζει τα ανωτέρω γραφόμενά μου.
Συνολικά 62 έργα κυρίως από την προσωπική συλλογή της Παλόμα Πικάσο που αποτυπώνουν μυθικές μορφές, όχι μόνο τον γνωστό Μινώταυρο, αλλά και Φαύνους, Πάνες, Σατύρους, καθώς επίσης κοπάδια ζώων και πουλιά, πολεμιστές, σκηνές χορού και αποκάλυψη της ομορφιάς, φιλοξενούνται στην έκθεση η οποία εστιάζει στη μυθολογία της Κρήτης, τη χαρά της ζωής και το ζωικό στοιχείο εξ΄ου κι ο τίτλος της έκθεσης «Πάμπλο Πικάσο – Η χαρά της ζωής» .
Στο βαθύ πράσινο χρώμα της ελιάς που έχουν οι προθήκες του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας συνταίριαξε το καστανό του χρώματος της γης και το γαλάζιο των ουρανών, το αγαπημένο χρώμα του Πικάσο για να θυμηθούμε τη «γαλάζια» περίοδο του έργου του, για να ξεχωρίζουν άνετα τα μοντέρνα έργα, έτσι ώστε να δημιουργούν μαζί την αρχέγονη τριάδα, γη-φύση-ουρανός, αυτήν την αναλλοίωτη, όπως την ήξεραν και τη ζούσαν οι άνθρωποι και τη συνεχίζουν της υφηλίου οι τυχεροί προνομιούχοι, όσοι γνωρίζουν να ζουν και να δημιουργούν. Η έκθεση είναι αφιερωμένη ως μια χοή στον αδελφό της Παλόμα τον Κλωντ Πικάσο που έφυγε από την ζωή πριν ένα χρόνο και οι στάχτες του σκορπίστηκαν στο Αιγαίο.
Όπως πάντα τα γενέθλια θέλουν και ξεφάντωμα που φέτος πραγματοποίησε ο σπουδαίος Γιώργος Νταλάρας με τους συνεργάτες του. Προσέφερε μια πανδαισία μουσικής, τραγουδιού, ηχοχρώματος αλλά και επαινετικών λόγων προς τον Σταμπολίδη εκφράζοντας την άποψη ότι εδώ στην Ελεύθερνα συμβαίνει κάτι τρελό που μόνο ο Σταμπολίδης καταφέρνει λόγω αγάπης. Και συμπληρώνω εγώ ότι αυτήν την «ιερή τρέλα» του Σταμπολίδη ακολουθούμε κι όλοι εμείς.
Πίσω όμως από μια μεγάλη προσωπικότητα υπάρχουν και κάποιοι που στηρίζουν, που βοηθούν, που κοπιάζουν αγόγγυστα αλλά με αγάπη όπως ο καλός, ο αεικίνητος, ο αθόρυβος, ο χαμογελαστός φίλος Παναγιώτης Κολοβός που δεν φείδεται κόπου και χρόνου, αλλά και πολλοί άλλοι φίλοι, χορηγοί εκ τους εγγύς και τους μακράν.
Διέκρινα εκτός των αναφερομένων και άλλες εκλεκτές παρουσίες όπως τον εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνό, το εφοπλιστικό ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, τη γενική διευθύντρια των μουσείων του Βατικανό Barbara Jatta, τις κυρίες Μαρία Εμπειρικού, Σαρακάκη, Πορτοκάλη, Αλίκη Γουλανδρή, το ζεύγος Φιλίππου, το ζεύγος Καμπάνη, τη σχεδιάστρια φωτισμού κ. Ελευθερία Ντεκώ, την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου, τον Σταύρο Ξαρχάκο με την Ηρώ Σαΐα, τον πρέσβη της Ισπανίας, την Ναζαν Ολτσερ Διευθύντρια του μουσείου Sabanci της Πόλης, τον Νίκο Σηφουνάκη, τη Μαρί Δασκαλαντωνάκη με τις θυγατέρες τους Οδύσσεια και Νίκη, τον γεν. γραμμ. του υπουργείου πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, τον υιό του Κλωντ Πικάσο, και πλήθος επισκεπτών του πολιτισμού και της τέχνης από το εξωτερικό.
Μια συνάντηση μύθων, χωρίς προηγούμενο σας περιμένει στην Αρχαία Ελεύθερνα μέχρι τον Οκτώβριο 2024 και κυρίως τους μαθητές των σχολείων για μια εκ του σύνεγγυς γνωριμία με τη μοντέρνα τέχνη, από τον εμπνευστή και δημιουργό του εγχειρήματος Νίκο Σταμπολίδη. Πολλά μπράβο και ευχαριστούμε.