Είμαστε οι μαθητές της Δ’ τάξης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου. Στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος ασχοληθήκαμε με τα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Μία από τις βιωματικές δράσεις μας ήταν να επισκεφτούμε τους κάδους που βρίσκονται στην πλατεία Μικρασιατών και γύρω από τον δημοτικό κήπο. Οι στόχοι μας ήταν να παρατηρήσουμε το περιεχόμενό τους και να ρίξουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά που είχαμε μαζί μας στον κατάλληλο κάδο.
Από την παρατήρηση που κάναμε στο περιεχόμενο των κάδων διαπιστώσαμε πολλά λάθη που θεωρούμε ότι οφείλονται σε άγνοια, βιασύνη ή αδιαφορία. Νιώθουμε την ανάγκη να τα μοιραστούμε μαζί σας με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης.
Συγκεκριμένα διαπιστώσαμε τα εξής:
- Στους μπλε κάδους υπήρχαν σακούλες δεμένες με ανάμικτα απορρίμματα και βρώμικες συσκευασίες.
Πώς να ρίξουμε τις δικές μας που ήταν καθαρές; Νιώσαμε ότι ο κόπος μας για τη διαλογή και τη μεταφορά τους θα πάει χαμένος. Θα καταλήξουν κι αυτά στη χωματερή. Ψάχναμε μπλε κάδο με καθαρές συσκευασίες για να τα βάλουμε. Είδαμε οχτώ μπλε κάδους και κανένας δεν μας ικανοποίησε. Νιώσαμε απογοήτευση.
- Ένας καφέ κάδος ήταν γεμάτος με χαρτοκιβώτια ενώ δίπλα του υπήρχε μπλε κάδος. Σκεφτήκαμε ότι δεν είχε νόημα να ρίξουμε μέσα σ’ αυτόν τα τρόφιμα που κρατούσαμε.
- Στους πράσινους κάδους υπήρχαν αρκετά ανακυκλώσιμα που θα έπρεπε να τοποθετηθούν στον μπλε που βρισκόταν ακριβώς δίπλα.
- Έξω από τους κάδους υπήρχαν απορρίμματα.
- Ένας κίτρινος κάδος είχε σπασμένα γυαλιά γύρω του και δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε για να ρίξουμε τα γυάλινα μπουκάλια.
- Οι περισσότεροι κάδοι μύριζαν άσχημα κι αυτό μας δυσκόλευε να πλησιάσουμε και να κοιτάξουμε στο εσωτερικό τους.
- Όλοι οι κάδοι εκτός τον κόκκινο είναι τοποθετημένοι πάνω στο οδόστρωμα με την πίσω πλευρά τους προς το πεζοδρόμιο. Για να σηκώσουμε το καπάκι τους πρέπει να κατέβουμε στον δρόμο που είναι στενός κι έχει πολλή κίνηση. Θεωρούμε ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλειά μας από τα διερχόμενα τροχοφόρα.
Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις μας προτείνουμε:
- Πριν τοποθετήσουμε τα απορρίμματα να σκεφτόμαστε ποιος κάδος είναι κατάλληλος. Τα διαφορετικά χρώματα υποδεικνύουν διαφορετικό περιεχόμενο.
- Όποιος δεν ενδιαφέρεται για την ανακύκλωση καλύτερα να ρίχνει τα απορρίμματά του μόνο στους πράσινους κάδους. Έτσι τουλάχιστον δε θα καταστρέφει τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα που με κόπο, ενδιαφέρον και προσοχή έχουν τοποθετήσει στους υπόλοιπους κάδους οι συμπολίτες μας.
- Να γίνει από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου περισσότερη ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση στους πολίτες.
- Οι κάδοι να ανοίγουν από την πλευρά του πεζοδρομίου και να πλένονται τακτικά.
Αγαπητοί αναγνώστες, ελπίζουμε να λάβετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας.
Με εκτίμηση
Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου και η δασκάλα Γεωργία Μπατσολάκη.