Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/06/2022 στο Ηράκλειο συνάντηση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου με την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κα Ε. Μπορμπουδάκη, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου του Ι.Σ Ρεθύμνου με θέμα τα τρέχοντα προβλήματα του Νοσοκομείου, την γενικότερη κατάσταση νοσηλευτικού ιδρύματος και τις εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Παρόντες από το Δ.Σ ήταν ο Πρόεδρος Γ. Στεφανάκης, ο Αντιπρόεδρος Γ. Μαρκάκης και το μέλος Κ. Χλιβερός, Συντονιστής Τομέα ΠΦΥ (ΤοΠΦΥ) του νομού Ρεθύμνης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, σύμφωνα με το σχετικό υπόμνημα που καταθέσε ο Ιατρικός Συλλογος Ρεθυμνου στην Διοικήτρια, δόθηκε έμφαση για το επόμενο κρίσιμο τρίμηνο που διανύουμε στις μόνιμες παρεμβάσεις που είναι απολύτως αναγκαίες και άμεσης προτεραιότητας για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού Ρεθύμνης.
Αναλυτικά , όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου ,τα θέματα που τέθηκαν είναι τα εξής:
1. Η άμεση ενίσχυση του Αναισθησιολογικού τμήματος με δύο τουλάχιστον ιατρούς είτε κατόπιν προκήρυξης των οργανικών θέσεων ή από την λίστα του επικουρικού προσωπικού, είτε με μετακινήσεις από όμορα νοσοκομεία τόσο για την κάλυψη των επειγουσών καταστάσεων και των διακομιδών, όσο και για την κανονική και αδιάλειπτη λειτουργία του χειρουργικού τομέα. Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Αναισθησιολόγων κατόπιν προκήρυξης με κίνητρα μισθολογικά, επιστημονικά, παραγωγικότητας, κοινωνικής στήριξης κ.α., είτε με μετακινήσεις από τους όμορους νομούς θα επίλυε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον Χειρουργικό τομέα αλλά και στην διαχείριση των διακομιδών βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών σε συνεργασία με τους ιατρούς των κλινικών που διαχειρίζονται αντίστοιχα περιστατικά και χρήζουν άμεσης διακομιδής.
2. Η λειτουργία της 2ης χειρουργικής αίθουσας τίθεται ψηλά στις αναφορές των χειρουργικών και γυναικολογικών ειδικοτήτων προς τον Ιατρικό Σύλλογο έτσι ώστε να εξυπηρετούνται, παράλληλα με τα επείγοντα περιστατικά, τα χρόνια-ψύχρα-χειρουργεία τα οποία λόγω και της πανδημίας παρουσιάζουν δραματική καθυστέρηση την ίδια στιγμή που για παράδειγμα, η Χειρουργική κλινική του διαθέτει ένα ισχυρό και αξιόμαχο δυναμικό έξη (6) ειδικευμένων έμπειρων χειρουργών.
3. Ζητήθηκε η παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ώστε να υπάρξει άμεσα επικαιροποιημένη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) (η προηγούμενη σχετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ ανάγεται στο 2017) και αλλαγή της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης για τις διακομιδές βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών. Η νέα γνωμοδότηση απαιτείται να λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί γενικότερα με την έλλειψη εξειδικευμένων ιατρών και κυρίως ειδικοτήτων Αναισθησιολογίας και Επείγουσας ιατρικής.
4. Ζητήθηκε να εξεταστεί άμεσα, ιδίως για τους θερινούς μήνες, η μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή του ΕΚΑΒ Κρήτης και η άμεση στελέχωσή του με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αφενός για την μέγιστη ασφάλεια των διακομιδών βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών, αφετέρου η διακίνηση των επειγόντων περιστατικών με μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία και μείωση του χρόνου των τυπικών διαδικασιών.
5. Η άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του Τμήματος Επειγόντων στον ανώτατο βαθμό με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (Επειγοντολόγους) και προκήρυξη αντίστοιχη αυτής των Αναισθησιολόγων καθώς είναι κρίσιμη σημασίας για το νευραλγικό αυτό τμήμα, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο με την αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού αλλά και της πιθανής έξαρσης της πανδημίας, κατάσταση που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε στους επόμενους μήνες.
6. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ, τουλάχιστον κατά δύο, στελεχωμένων με το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό (Εντατικολόγους) και νοσηλευτικό προσωπικό προτάθηκε επίσης από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του νόμου.
7. Εν συνεχεία, τέθηκε το θέμα ενός νέου συγχρόνου Οργανισμού για το νοσοκομείο (ο προηγούμενος ανάγεται στο 2012) με ανάπτυξη νέων τμημάτων και αύξηση των οργανικών θέσεων, βασική προϋπόθεση για την καλύτερη δυνατή κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του νομού.
8. Τέθηκε, επίσης, το θέμα του νέου σύγχρονου Νοσοκομείου εκτός αστικού ιστού μετά και την τελευταία ευνοϊκή απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης και ζητήθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Πολιτεία και τα αρμόδια θεσμικά Όργανα της.
9. Τέλος συζητήθηκε το μείζον θέμα του νέου νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -για το οποίο θα υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ 7ης ΥΠΕ και Ιατρικών Συλλόγων Κρήτης- που έχει ψηφισθεί και αφορά κυρίως τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, την αναβάθμιση και ενδυνάμωσή της -ιδίως εντός αστικού ιστού- μετά και την ανάδειξη της σημαντικότητας του ρόλου της τόσο στους εμβολιασμούς, όσο και στην προ και μετά νοσοκομειακή φροντίδα αλλά και την αξιοποίηση του πολύτιμου εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού της ΠΦΥ της χώρας που συνεχίζει να αποχωρεί (ή να μην επιστρέφει) προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας στο εξωτερικό και που δυστυχώς δεν αφορά μόνο τους νέους ιατρούς αλλά και ιατρούς με προϋπηρεσία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
“Η Διοικήτρια κυρία Μπορμπουδάκη, έχοντας καλή γνώση όλων των θεμάτων που αναπτύχθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο, μας ενημέρωσε με την σειρά της για ότι νεώτερο υπάρχει σχετικά με την πρόοδο των ενεργειών για το Νοσοκομείο και τόνισε το ιδιαίτερο και συνεχές ενδιαφέρον της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την καλύτερη δυνατή λειτουργία του νοσοκομείου .
Από τον Ι.Σ ζητήθηκε νέα συνάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα για την εξέταση της προόδου των αιτημάτων μας και επισημάνθηκε ότι μέλημα του Ιατρικού Συλλόγου αποτελεί η απόδοση βέλτιστων υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως και βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών”.καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνης.