Η θεατρική ομάδα «ΚΕ-ΘΕΑΣΙΣ» του Πολυδύναμου Κέντρου Χανίων του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, ανεβαίνει στο σανίδι! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.
Το πρώτο ραντεβού με τους θεατρόφιλους έχει δοθεί για την Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 21:00, στο Θέατρο των Λενταριανών στα Χανιά, ενώ το δεύτερο (ραντεβού) με το κοινό του Ρεθύμνου έρχεται την αμέσως επόμενη μέρα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, την ίδια ακριβώς ώρα, στο Θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα.
Την προσπάθεια στηρίζει εθελοντικά η ηθοποιός – μουσικός Φαίη Ψωμαδάκη, ενώ την παράσταση πλαισιώνουν, με την πρωτότυπη μουσική που σύνθεσε αποκλειστικά για το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, ο τραγουδοποιός, εθελοντής του Πολυδύναμου Κέντρου Χανίων Λεωνίδας Μαριδάκης και με τη χορευτική σύνθεση και κινησιολογία η εθελόντρια – χορογράφος Νατάσα Πορτάλιου.
Οι συντελεστές της παράστασης μιλούν σήμερα στα «Ρ.Ν.».
Μια «καθαρή» ζωή με αυθεντική επικοινωνία
Οι «Όρνιθες» είναι μια ιστορία αναζήτησης ενός κόσμου με αξίες καθαρές, όπου τα ανθρώπινα ιδανικά ξαναβρίσκουν τη χαμένη τους αξία. Μια διαδρομή σαν αυτή της προσπάθειας για απεξάρτηση, όπου το θέατρο έχει τη δύναμη να βάζει θεμέλια και να «φωτίζει» τον δρόμο για μια «καθαρή» ζωή με αυθεντική επικοινωνία και με το πάθος για δημιουργία που αφυπνίζεται όταν οι άνθρωποι αλλάζουν ζωή και διεκδικούν μια ισότιμη θέση στην κοινωνία.
Η σκηνοθέτιδα Φαίη Ψωμαδάκη έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης.
Το εγχείρημα, να «ανεβάσουν» δηλαδή παράσταση του Αριστοφάνη τα μέλη του ΚΕΘΕΑ και του συλλόγου των συγγενών, είναι δύσκολο αλλά και συνάμα πολύ διδακτικό.
«Έχω πάρα πολύ θετικές και γνώμες και εμπειρίες. Έχουν φερθεί πιο επαγγελματικά και από επαγγελματίες. Έχουν βοηθήσει σε όλα, από κοστούμια, στις πρόβες, στα σκηνικά· είναι μία ομάδα η οποία με έχει εκπλήξει. Είναι στα 23 άτομα εφέτος» δηλώνει.
Τι κρατάει απ’ την μέχρι σήμερα πορεία; «Την εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει τα παιδιά, ανεξαρτήτως του φόβου που υπάρχει στο κομμάτι της έκθεσης. Η εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει και όσον αφορά την επιλογή του κειμένου και ό,τι θα βγει ένα αποτέλεσμα το οποίο και θα το χαρούμε τελικά και θα αφήσει όμορφες εντυπώσεις».
Ως άνθρωπος του χώρου, εισχωρεί στο περιεχόμενο και στα μηνύματα που θέλει να περάσει ο Αριστοφάνης: «Ειδικά με το συγκεκριμένο κείμενο των Ορνίθων, δείχνει τη ματαιοδοξία του ανθρώπου που πάντα θέλει να ξεπερνάει το θείο. Νομίζω ότι βάζει θεμέλια και φωτίζει το δρόμο για μία καθαρή ζωή με αυθεντική επικοινωνία και με το πάθος για δημιουργία που αφυπνίζεται όταν οι άνθρωποι αλλάζουν ζωή και διεκδικούν μία ισότιμη θέση στην κοινωνία».
Η κ. Ψωμαδάκη ευχαρίστησε ιδιαίτερα το ΚΕΘΕΑ, την κοινωνική λειτουργό Σταυρούλα Παπανικολάου και τα παιδιά «Που με έχουν εμπιστευτεί και μου έχουν δώσει τον εαυτό τους και την ευκαιρία να δουλέψουμε όλοι μαζί».
Η κ. Νατάσα Πορτάλιου έχει αναλάβει τη χορογραφία και την κινησιογραφία. Θα υποκλιθεί στα παιδιά που «Ανταποκρίθηκαν πάρα πολύ καλά, σαν επαγγελματίες, παρόλο που δεν είχαν πρωτύτερη εμπειρία από χορό». Θα εκφράσει ακόμα την ευγνωμοσύνη της για όσα έχει ζήσει και μοιραστεί μέχρι σήμερα: «Είμαι το τελευταίο μέλος που προστέθηκε στην ομάδα και με δέχτηκαν πάρα πολύ όμορφα. Η εμπειρία που έχω από αυτή τη συνεργασία είναι πάρα πολύ όμορφη. Με έχει γεμίσει κι εμένα με πάρα πολλά συναισθήματα. Είμαι πολύ ευγνώμων που ανήκω σε αυτή την ομάδα».
Η θεραπεύτρια – κοινωνική λειτουργός Σταυρούλα Παπανικολάου εκτελεί χρέη βοηθού σκηνοθέτη.
«Η θεραπευτική διαδικασία εμπεριέχει και δημιουργικές ομάδες. Ο σκοπός δεν είναι μόνο η απεξάρτηση. Ο σκοπός είναι ο άνθρωπος να φύγει από εδώ και να είναι αυτόνομος. Να μπορεί να κάνει υγιείς επιλογές για τη ζωή του, να έχει χτίσει ψυχική ανθεκτικότητα. Ο σκοπός είναι η αυτονομία του, γι’ αυτό και έχουμε πάρα πολλές δημιουργικές ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν και τα ίδια τα μέλη που είναι υπό θεραπεία, αλλά και τα μέλη της οικογένειας που υποστηρίζονται» εξηγεί η ίδια. «Όλες οι δημιουργικές ομάδες υποστηρίζονται από εθελοντές κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Είναι άνθρωποι που διαθέτουν τον χρόνο τους και την ενέργειά τους για τους ανθρώπους εδώ που στηρίζουμε, κι αφιερώνονται πάρα πολύ στη φιλοσοφία και στο πρόγραμμα».
Ο Λεωνίδας Μαριδάκης έγραψε την πρωτότυπη μουσική. «Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω σε αυτή την παράσταση» μας σχολίασε. «Εκτιμώ πάρα πολύ τη δουλειά που γίνεται στο ΚΕΘΕΑ και ήταν για εμένα μία ευκαιρία και μία αφορμή να δώσω κι εγώ το παρών· κάτι να προσφέρω, κάπως να προσφέρω σε αυτή τη μεγάλη και πολύ σημαντική προσπάθεια που γίνεται σχετικά με την απεξάρτηση. Είχα πάρα πολύ καλή συνεργασία με όλους τους συντελεστές της παράστασης. Δουλέψαμε πάρα πολύ όμορφα, με πάρα πολύ καλή συνεννόηση και με πολύ κέφι γι’ αυτό τον σκοπό. Ξεκινήσαμε κάπου τον Ιανουάριο. Δουλεύαμε ανάλογα με τις ανάγκες που προέκυπταν. Οι «Όρνιθες» είναι ένα απαιτητικό έργο. Είχε αρκετή δουλειά. Είναι ένα πολύ μεγάλο και πολύ όμορφο κείμενο που ταυτόχρονα σου δίνει την έμπνευση και τη δύναμη να κάνεις πράγματα. Του δώσαμε το χρόνο που χρειάστηκε αυτούς τους μήνες, άλλοτε πιο πυκνά άλλοτε πιο χαλαρά, μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που έπρεπε, πάντοτε σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδά μας».
«Το θέατρο είναι εξόχως θεραπευτικό»
Η Εύα δηλώνει «μέλος της οικογένειας». Συμμετέχει για πρώτη φορά. «Περνάμε πάρα πολύ ωραία. Μπήκα στην ομάδα, πιο πολύ, για να κοινωνικοποιηθώ γιατί μου ήταν λίγο δύσκολο να ανοιχτώ και να μιλάω με τους ανθρώπους. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Νομίζω ότι τα καταφέρνω καλά.
Νομίζω ότι θα συνεχίσω, κάνοντας κάτι αντίστοιχο και στο μέλλον» υπόσχεται.
Μέλος της οικογένειας είναι και ο Αντώνης. Είναι η πρώτη του επαφή με θεατρικές ομάδες. «Το θέατρο είναι εξόχως θεραπευτικό: Σε μαθαίνει να εκτίθεσαι, να κοινωνικοποιείσαι» παρατηρεί. «Το έργο είναι πολύ απαιτητικό και δύσκολο. Αλλά σίγουρα έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Εγώ προσωπικά, αυτό που θέλω να κάνω είναι να βγω έξω στη σκηνή και να το ευχαριστηθώ. Νομίζω πως είναι ό,τι καλύτερο μας συμβαίνει, αν και κάνουμε πάρα πολλές ώρες πρόβα τον τελευταίο καιρό. Οι άνθρωποι που είναι στην ομάδα έχουν καταφέρει πολύ πιο δύσκολα πράγματα απ’ το να κάνουν μία θεατρική παράσταση. Κι αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε: Βγάζουμε και το ΚΕΘΕΑ προς τα έξω, γιατί όπως και να το κάνουμε η πόρτα του ΚΕΘΕΑ παραμένει ακόμα λίγο ταμπού για πολύ κόσμο. Προσπαθούμε να βγάλουμε προς τα έξω τον κόσμο μας και βάλουμε μέσα στο ΚΕΘΕΑ πολύ κόσμο, γιατί θεωρώ ότι γίνεται πάρα πολύ σοβαρό έργο – εγώ είμαι ένα χρόνο εδώ».
Θα κλείσει αυτοσαρκαστικά: «Μέσα στο έργο, στο τέλος, τα πουλιά τα τρώνε, τα κατασπαράζουν. Ελπίζω να μην μας κατασπαράξει το κοινό στο τέλος. Αλλά νομίζω ότι μάλλον θα τα καταφέρουμε καλά!».
Τελευταίος μάς μίλησε ο Δημήτρης. Χαρακτήρισε το έργο και την ίδια την τέχνη του θεάτρου ως κάτι το πολυδιάστατο. «Όπως και πέρσι που είχαμε μία τεράστια δράση, έτσι και φέτος βάλαμε έναν πολύ μεγάλο στόχο που πάρα πολλοί συνεργάστηκαν: και μέλη και μέλη της οικογένειας, και απόφοιτοι και προσωπικό και εθελοντές. Έβαλε καθένας και καθεμία το δικό του λιθαράκι, τη δικιά του προσπάθεια, ώστε να φτάσουμε να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα: να δεθούμε μεταξύ μας, να υπάρξει τριβή με εμάς αλλά και τον έξω κόσμο. Η ομάδα νιώθει ομάδα. Αυτός ήταν και ένας μεγάλος στόχος για εμάς, το να νιώσουμε ομάδα ο ένας τον άλλον. Μέσα από αυτή τη θεατρική δράση, αρχίσαμε να πονάμε για τον διπλανό μας. Να υπάρχει αδελφοποίηση. Οπότε, για όλους μας είναι ένας τεράστιος στόχος η παράσταση».
Για τον ίδιο, όπως και για όλη την ομάδα, «Η προβολή μας προς τα έξω είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι, γιατί η κοινωνία είναι πολύ εύκολο να κρίνει, κρύβοντας τα δικά της κάτω από το χαλί. Αυτό που έχω διακρίνει εγώ, ως Δημήτρης, είναι ότι η κοινωνία συντηρεί πάρα πολύ την εξάρτηση. Εγώ είμαι δυόμιση χρόνια στο πρόγραμμα. Και δεν έχω καμία σχέση στο πώς ήμουν και πώς είμαι τώρα. Έχουμε άτομα από το Ρέθυμνο που έρχονται και κάνουν όλον αυτό τον δρόμο για να προσπαθήσουν να καλυτερεύσουν τον εαυτό τους. Υπάρχει βοήθεια, αυτό πρέπει να ξέρει ο κόσμος. Για εμένα, το θέατρο είναι μία απόλυτη μορφή έκφρασης. Είναι η δυνατότητα που δίνεις στον εαυτό σου να εκφραστεί» είναι το καταληκτικό του μήνυμα.
Η παράσταση στα Χανιά «ανεβαίνει» σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Χανίων και το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας, ενώ στο Ρέθυμνο σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με την υποστήριξη του δήμου Ρεθύμνης.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Οι συντελεστές
Σκηνοθεσία: Φαίη Ψωμαδάκη.
Πρωτότυπη μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης.
Χορογραφία – κινησιολογία: Νατάσα Πορτάλιου.
Ενδυματολογία: ομάδα χειροτεχνίας συλλόγου οικογένειας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταυρούλα Παπανικολάου.
Παραγωγή: Ομάδα Πολυδύναμου Κέντρου Χανίων ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.
Τεχνικός Ήχου: Δημήτρης Καπενεκάκης.
Ηχοληψία: Μάνος Παπαδάκης.
Σκηνικά: Ε.Ν.στάση Τέχνης.
Το «Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης, με έδρα τα Χανιά» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5035309 είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).