13 °C Rethymno, GR
10/12/2022

AΠΟ 12 ΕΩΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΡΟΔΑΚΑΣ»

Η τέχνη της υφαντικής αναβιώνει στις Μαργαρίτες

Ο αργαλειός και τα εξαρτήματά του, το στημόνι και τα υφάδια, το μιτοχτένιασμα, η ύφανση για διαφορετικά είδη και χρήσεις πανιών, η βαφή των νημάτων με φυσικές βαφές, οι παλιές υφάντρες και η ιστορίες τους…

Η Ομάδα Προφορικών Αφηγήσεων Μαργαριτών «Ρόδακας» διοργανώνει το πρώτο του θερινό εργαστήρι κάνοντας το εισαγωγικό του βήμα στον απέραντο και υπέροχο κόσμο της Υφαντικής Τέχνης.

Με δασκάλα την υφάντρα Δέσποινα Σωμάκη, το πέταλο του αργαλειού θα χτυπήσει πάλι στις Μαργαρίτες από τις 12 έως τις 18 Ιουνίου.

 

Φυσιογνωμία και πρόγραμμα του εργαστηρίου

Στο εργαστήριο θα δουλέψετε πάνω σε τρεις αργαλειούς κατασκευασμένους από Μαργαριτσανούς μαραγκούς εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Δεν θα γίνονταν βέβαια ποτέ χρήσιμοι χωρίς την επέμβαση του Σταύρου και Μιχάλη Καρλή από το Ηράκλειο που τέχνη τους είναι να επισκευάζουν και να ξαναζωντανεύουν ακόμη και τους πιο ταλαιπωρημένους αργαλειούς και να τους καθιστούν πάλι λειτουργικούς.

Τα κίνητρα του Ρόδακα για το εργαστήριο αυτό ήταν η επιθυμία να βγουν από τα κατώγια και να «ξαναζήσουν» οι Μαργαριτσανοί αργαλειοί και να γίνει πάνω σε αυτούς ένα πιλοτικό μάθημα Υφαντικής με συνδυασμό των παραδοσιακών χαρακτηριστικών της με τη γεμάτη δροσιά και επινοητικότητα σύγχρονη δημιουργική προσέγγιση, με νέα όμορφα και χρηστικά υφαντά.

Η υφάντρα Δέσποινα-Σωμάκη με την έμπνευσή της, για ό,τι έχει να κάνει με τον αργαλειό και την τέχνη του, μας έδωσε την διαπίστευση που θέλαμε για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του ονείρου μας που η συμμετοχή σας θα το κάνει πραγματικότητα!

 

Πρόγραμμα εργαστηρίου

Κυριακή 12 Ιουνίου:

9:00 π.μ.: Συνάντηση στο καφενείο Η ΒΡΥΣΗ στην πρώτη πλατεία του χωριού από τη βόρεια είσοδο. Κέρασμα και γνωριμία με τα μέλη του Ρόδακα και τη δασκάλα κ. Δέσποινα Παντελάκη-Σωμάκη, τακτοποίηση στους χώρους διαμονής.

11:00-14:00: Μετάβαση στο εργαστήριο: Θεωρητικό μάθημα για τα μέρη του αργαλειού, τα είδη των υφαντών και την Κρητική Υφαντική τέχνη.

18:00-20:00: Ιστορικός περίπατος και γνωριμία με τις Μαργαρίτες.

 

Δευτέρα 13 Ιουνίου:

9:00 π.μ.-14:00: Πρώτη επαφή με τον αργαλειό. Νήματα, Ύφανση, εξάσκηση.

20:00-21:00: Προβολή του ντοκιμαντέρ: Ο Κρητικός Αργαλειός της Ηρώς Σγουράκη, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο τελευταίος κατασκευαστής αργαλειών από τις Μαργαρίτες Μάρκος Σκουλούδης.

 

Τρίτη 14 Ιουνίου:

9:00 π.μ. -14:00:  Κουρελού και διαφορετικά είδη νημάτων, εφαρμογή και εξάσκηση.

Απόγευμα ελεύθερο.

 

Τετάρτη 15 Ιουνίου:

9:00 π.μ.-14:00:  Σχέδια στο υφαντό: Τυπολογία και αυτοσχεδιασμοί.

19:00-20:00: Παρουσίαση του έργου της ζωγράφου και σχεδιάστριας Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση (1890-1971), από τον γιο της Γιώργο Καλούτση.

 

Πέμπτη 16 Ιουνίου:

9:00 π.μ.-14:00: Υφαίνουμε και μιτοχτενιάζουμε (σπάσιμο κλωστών και επίλυση άλλων προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας στον αργαλειό).

18:30-20:00: Παρουσίαση και ομιλία από την κ. Κατερίνα Κορρέ με θέμα: «Φυσικές χρωστικές και συνταγές βαφής».

Συζήτηση.

 

Παρασκευή 17 Ιουνίου:

9:00 π.μ.-12:00: Εργαστήριο βαφής μαλλιών. Πειραματισμοί με φυσικές χρωστικές.

18:00-20:00: Συνέχιση της εργασίας στους αργαλειούς και εξάσκηση.

 

Σάββατο 18 Ιουνίου:

9:00 π.μ.-14:00: Ύφανση και ολοκλήρωση των έργων. Πώς κόβουμε το έργο και πώς επαναφέρουμε τον αργαλειό για το επόμενο υφαντό.

 

Γιορτή της Υφαντικής και λήξη του εργαστηρίου

18:00: Προσέλευση των γυναικών με τα υφαντά τους και δημιουργία της Έκθεσης στην αυλή του δημοτικού σχολείου Μαργαριτών.

19:00: Ομιλία του κ. Μανώλη Ξυλούρη π. προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία Δ. Ξυλούρης και Υιοί. Κλωστουφαντουργικές Επιχειρήσεις με θέμα: Η ακμή και η παρακμή της υφαντουργίας και η αξία της Υφαντικής Τέχνης στα Ανώγεια και συζήτηση και αποτίμηση του εργαστηρίου.

20:30: Παρουσίαση Υφαντών και Γιορτή της Υφαντικής. (Μουσική και κεράσματα).