Στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν προμηθευτεί τα μηχανήματα, ωστόσο δεν μπορούν να τα διασυνδέσουν με τις ταμειακές μηχανές
Υποχρεωτική είναι η εγκατάσταση των POS και στις λαϊκές αγορές μετά την επέκταση του μέτρου, ωστόσο έχει δοθεί παράταση για την εφαρμογή του ως και τον Απρίλιο προκειμένου να διευθετηθούν τα τεχνικά ζητήματα.
Στο Ρέθυμνο η συντριπτική πλειοψηφία παραγωγών και εμπόρων της λαϊκής αγοράς, έχουν ήδη προμηθευτεί το μηχάνημα, κάποιοι μάλιστα το διαθέτουν εδώ και μήνες και το χρησιμοποιούσαν, ωστόσο το πρόβλημα είναι τεχνικό και έχει να κάνει με την αδυναμία διασύνδεσης του POS με τις ταμειακές μηχανές, ώστε για τις συναλλαγές που γίνονται να ενημερώνεται αυτόματα και η ΑΑΔΕ μέσα από την εφαρμογή mydata. Όπως ανέφεραν έμποροι και παραγωγοί της λαϊκής αγοράς μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η απουσία καλής σύνδεσης με το διαδίκτυο και άλλα τεχνικά θέματα που και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν να τα αντιμετωπίσουν έχουν ως αποτέλεσμα το μέτρο προς το παρόν να μην μπορεί επί της ουσίας να εφαρμοστεί. Οι ίδιοι τηρούν στάση αναμονής και είναι σε επαφή με συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Κρήτη, αλλά και την πανελλήνια ομοσπονδία παραγωγών λαϊκών αναμένοντας σχετικές οδηγίες. Όπως λένε δεν είναι αντίθετοι με το μέτρο αναγνωρίζοντας ότι πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, ωστόσο όπως παρατηρούν ενδεχομένως υπάρχει τρόπος το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί, όμως, το κόστος και η επιβάρυνση είναι μεγάλα για τους ίδιους.
Ο πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής αγοράς του Ρεθύμνου Μανώλης Σκαλίδης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», εξήγησε: «Με τα POS έχουμε ένα πρόβλημα. Έχουν προμηθευτεί όλοι οι παραγωγοί, αλλά δεν μπορούν να τα συνδέσουν με την ταμειακή μηχανή, γιατί δεν υπάρχει σταθερό ίντερνετ και δεν μπορεί κανείς από τους τεχνικούς να τα συνδέσει. Μας έδωσαν παράταση δύο μήνες, αλλά πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουν να το καταφέρουν, γιατί δεν υπάρχει πουθενά σταθερό ίντερνετ. Οι τεχνικοί λένε ότι δεν μπορούν να το τακτοποιήσουν αυτό, εκτός εάν βρει το κράτος άλλη μέθοδο. Εγώ έχω POS εδώ και τρία χρόνια, οι τυροκόμοι το έχουμε, αλλά κόβουμε απόδειξη με την άλλη απόδειξη με την ταμειακή. Δεν είναι συνδεμένο δηλαδή το μηχάνημα με την ταμειακή. Τώρα ο νομός λέει ότι πρέπει να συνδεθεί το POS με την ταμειακή, όμως το πρόβλημα έχει να κάνει με τη σύνδεση. Τώρα περιμένουμε από το κράτος να λύσει το θέμα της σύνδεσης ταμειακής και POS».
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των εμπόρων λαϊκών αγορών, Νίκος Δασκαλάκης, δεν υπάρχει αντίρρηση ως προς την εφαρμογή του μέτρου στις λαϊκές αγορές, επεσήμανε όμως τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται και αφορούν στην διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές:
«Η πλειοψηφία των συναδέλφων έχουν εφοδιαστεί με POS από τράπεζες. Έχουμε πάρει από το υπουργείο μια δίμηνη παράταση μέχρι τέλος Απριλίου. Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι δε μπορούμε να κάνουμε τη διασύνδεση του POS με την ταμειακή, καθώς εδώ είμαστε υπαίθρια, δεν έχουμε wifi, σταθερό και ίντερνετ, και περιμένουμε να δούμε είτε ο καθένας με τον τεχνικό του πως μπορούμε να βρούμε λύσεις είτε με τις τράπεζες».
Όπως εξήγησε ο κ. Δασκαλάκης υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να ενσωματωθούν στο POS και να λειτουργεί ως ταμειακή, αλλά είναι τεράστια η οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους: «Εγώ διαθέτω POS εδώ και δύο χρόνια και όταν ο πελάτης θέλει να πληρώσει με κάρτα του κόβω απόδειξη λιανικής. Το πρόβλημα είναι ότι εάν δεν είχε δώσει την παράταση αυτήν το υπουργείο, θα ήταν υποχρεωτικό το POS να ήταν συνδεμένο με την ταμειακή. Δηλαδή γίνεται η συναλλαγή και με το που περνάει η κάρτα αυτόματα να βγαίνει η απόδειξη στο POS και να στέλνει στο mydata. Το POS δουλεύει με ίντερνετ, που μας το παρέχει η τράπεζα. Με αυτό το ίντερνετ μπορεί να γίνει η διασύνδεση με την ταμειακή αλλά χρειάζεται η εφαρμογή που κοστίζει 200 ευρώ τον χρόνο, για να σε καλύψει το πρόγραμμα με το οποίο θα βγάλεις, θα βγάζει «ζήτα» μόνο. Η προμήθεια για τις λαϊκές είναι 0,7% σε κάθε συναλλαγή και 6,80 ευρώ τον μήνα συνδρομή. Δεν είμαστε αντίθετοι με το μέτρο, δεν φοροδιαφεύγουμε στη λαϊκή, αποδείξεις κόβουμε όλοι, οπότε δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Θα επιβαρυνθούμε με κάποιο κόστος παραπάνω με τις συναλλαγές, αλλά τι να κάνουμε, έτσι προχωράει η τεχνολογία, έτσι πρέπει να πάμε και εμείς. Είμαστε σε επικοινωνία και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία στην Αθήνα, που κι αυτοί δεν έχουν ακόμη εικόνα για το τι πρέπει να γίνει».
Μας είπε το υπουργείο ότι θα βγάλει voucher για να πάρουμε καινούργια μηχανήματα και θα δούμε, είμαστε σε αναμονή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) με την ΑΑΔΕ» αποτελεί ένα από τα ορόσημα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» με χρόνο ολοκλήρωσης την 30η Ιουνίου 2024. Σημειώνεται ότι με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής η χρήση των POS καθίσταται υποχρεωτική, εκτός από τις λαϊκές και τις υπαίθριες αγορές, στα περίπτερα, στα ψιλικατζίδικα, στα καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων, στα ταξί, στα θέατρα και στα σινεμά. Επίσης, POS πρέπει να διαθέτουν οι ασφαλιστικοί πράκτορες και οι μεσίτες, οι υπηρεσίες leasing καθώς και τα διαφημιστικά γραφεία.