Μετά τις τεράστιες καθυστερήσεις που καταγράφονται στην εκτέλεση εργασιών της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου του Ρεθύμνου και τις επανειλημμένε πιέσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης -που είναι ο επιβλέπων του έργου προς τον ανάδοχο- οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα, ο Ο.Α.Κ. λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα προειδοποιώντας τον ανάδοχο για επιβολή ρήτρας σε περίπτωση που μέχρι τη Δευτέρα δεν υπάρξει έγγραφη δέσμευση της αναδόχου εταιρίας για χρηματοδότηση του έργου, ώστε αυτό να προχωρήσει απρόσκοπτα.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Θοδωρής Νίνος, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του εργολάβου και στελεχών του Ο.Α.Κ.
Ενδεικτικό της τεράστιας καθυστέρησης του συγκεκριμένου έργου είναι ότι η σύμβαση του που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2020 προέβλεπε χρόνο παράδοσης του έργου τους 18 μήνες. Ήδη έχουν παρέλθει δυο χρόνια και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε κατά το ήμισυ.
Παράλληλα, παρά τις συστάσεις που είχαν γίνει τον περασμένο μήνα για επίσπευση των εργασιών, ώστε τουλάχιστον το Παγκαλοχώρι και η Βιράν Επισκοπή να αρδεύονται μέχρι τα μέσα Ιουλίου, από το νερό του φράγματος των Ποταμών, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Ο Ο.Α.Κ. δεν έχει άλλη λύση παρά αυτή της ποινικής ρήτρας.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Νίνος τόνισε: «Είχαμε μια συνάντηση με την ανάδοχο εταιρία και τον υπεργολάβο, τους θέσαμε τα χρονοδιαγράμματα τα οποία δεν τηρήθηκαν και τους επιστήσαμε την προσοχή ότι αν μέχρι την Δευτέρα δεν έχουμε έγγραφη δέσμευση της αναδόχου εταιρίας για χρηματοδότηση του υπεργολάβου της για να προχωρήσει το έργο τότε θα προχωρήσουμε στην επιβολή ποινικής ρήτρας. Μας προέβαλαν διάφορες δικαιολογίες ότι καθυστερούν τα υλικά, τα οποία παραγγέλλονται από εργοστάσιο της Γαλλίας και λόγω κορονοϊού είχαν έξι μήνες καθυστέρηση πέραν του συμβατικού χρόνου. Ωστόσο έχουν καθυστερήσει πέραν του δέοντος. Αν μέχρι τη Δευτέρα δεν αποστείλει η εταιρία Μarvitel με την οποία έχουμε υπογράψει τη σύμβαση ότι αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου, δηλαδή να προχωρά σε παραγγελίες υλικών μεγαλύτερες -και όχι 500 μέτρων σωλήνες, όπως κάνει μέχρι σήμερα- τότε θα τους επιβάλλουμε ποινική ρήτρα. Το έργο έχει φτάσει περίπου μέχρι το Παγκαλοχώρι. Και για να δουλέψει αυτό το κομμάτι αυτές τις μέρες έχει σωλήνες μόλις 500 μέτρων, ενώ υπολείπονται 2,5 χλμ. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κατάσταση. Με τα δεδομένα αυτά και με τους ρυθμούς που τρέχει ο ανάδοχος δεν επιτυγχάνεται ούτε ο στόχος που είχαμε θέσει για Παγκαλοχώρι και Βιράν Επισκοπή ως τα μέσα Ιουλίου. Πρέπει το έργο να προχωρήσει και αν η λύση είναι η ποινική ρήτρα τότε θα την αξιοποιήσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4.8 εκ. ευρώ.
Σημειώνεται, το έργο, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί στο κομμάτι των αρδευτικών δικτύων σε Μισίρια, Ξηρό Χωριό, Γιαννούδι, Αλμπάν Μετόχι. Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκος 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το Φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μισίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.