Είναι κοινός τόπος και παραδοχή ότι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Η τουριστική ανάπτυξη, το Πανεπιστήμιο, οι αρχαιολογικοί χώροι, δίνουν τη δυνατότητα περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης του Ρεθύμνου.
Από αυτή την οικονομική ανάπτυξη, αναμφίβολα, ωφελημένος είναι και ο Δήμος Ρεθύμνης. Θεία τύχη, θα μπορούσε να πει κανείς, αφού την τύχη του θα την ζήλευαν πολλοί άλλοι, μεγαλύτεροι Δήμοι της χώρας, που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Μελετώντας την εισηγητική έκθεση εσόδων του προϋπολογισμού του 2025, εμφανίζονται έσοδα που μόνο Δήμοι σαν τον Δήμο Ρεθύμνης θα μπορούσαν να έχουν.
Διαβάζουμε ότι από τα αστικά του ακίνητα, όπως είναι το κτήριο στην οδό Μοάτσου που στεγάζονται τα ΕΛΤΑ και τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ, ο Δήμος Ρεθύμνης υπολογίζει να εισπράξει 150 χιλ. ευρώ.
Από το μίσθωμα των δημοτικών σφαγείων, που υπερλειτουργούν, ιδίως τους θερινούς μήνες, υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 42 χιλ. ευρώ.
Τα έσοδα από τη λειτουργία των τριών λαϊκών αγορών, που αποτελούν και τουριστικό αξιοθέατο, θα μπουν στο δημοτικό ταμείο 50 χιλ. ευρώ.
Από τα μισθώματα των περιπτέρων, που πολλά εξ’ αυτών, λόγω τουρισμού, δουλεύουν παραπάνω από καλά, υπολογίζεται να εισπραχθούν 45 χιλ. ευρώ.
Από τον χώρο στάθμευσης της πλατείας 4ων Μαρτύρων, που ειδικά την θερινή περίοδο μια θέση στάθμευσης αποτελεί «όνειρο καλοκαιρινής νυκτός» ο Δήμος θα εισπράξει 700 χιλ. ευρώ.
Από τα εισιτήρια του μοναδικού σε ομορφιά κάστρου της Φορτέζας, αναμένεται να υπάρξουν έσοδα της τάξης του 1,15 εκ. ευρώ.
Από το τέλος παρεπιδημούντων, που έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό και που τόση κουβέντα έγινε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αναμένεται να εισπραχθούν 1,7 εκ. ευρώ.
Από το τέλος, δηλαδή την ενοικίαση πλατειών, δρόμων και πεζοδρομίων, που θα τα δούμε σύντομα στην κανονιστική της παλιάς πόλης, η Υπηρεσία υπολογίζει να εισπραχθούν 160 χιλ. ευρώ. Σε αυτά δεν υπολογίζονται τα τέλη από τα καταστήματα της παραλιακής ζώνης λιμένα, που εισπράττονται από το Λιμενικό Ταμείο.
Από την ελεγχόμενη στάθμευση, που κι αυτή έχει να κάνει, σε έναν μεγάλο βαθμό με τον τουρισμό, υπολογίζεται να εισπραχθούν 50 χιλ. ευρώ.
Από τους πολιτικούς γάμους, που υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση ανάλογα με τον τόπο που αυτοί θα τελούνται, υπολογίζονται 40 χιλ. ευρώ, μιας και ο Δήμος μας θεωρείται Δήμος γαμήλιου τουρισμού.
Από τα πρόστιμα του ΚΟΚ, που επιβάλλει η Τροχαία και εισπράττει ο Δήμος, υπολογίζεται να εισπραχθούν 500 χιλ. ευρώ, ενώ από τα πρόστιμα της ελεγχόμενης στάθμευσης, έστω και χωρίς την ύπαρξη δημοτικής αστυνομίας, υπολογίζεται να εισπραχθούν άλλες 25 χιλ. ευρώ. Σε αυτά δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα που επιβάλλει το Λιμενικό και που καταλήγουν στο Λιμενικό Ταμείο.
Από τα πρόστιμα αυθαιρέτων, που λόγω τουρισμού είναι περισσότερα σε σχέση με άλλους Δήμους, υπολογίζεται να εισρεύσουν στο δημοτικό ταμείο 150 χιλ. ευρώ.
Και βέβαια, από τη χρήση των παραλιών, κυρίως με ομπρελοκαθίσματα, υπολογίζεται να εισπραχθούν 580 χιλ. ευρώ.
Αθροιζόμενα όλα τα παραπάνω φτάνουν στο ύψος των 5,5 εκ. ευρώ.
Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτοί οι πόροι του Δήμου. Απλά, αυτοί είναι, όπως προαναφέρθηκε, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την τουριστική ταυτότητα του Δήμου Ρεθύμνης και που απουσιάζουν από άλλους Δήμους που δεν έχουν αυτήν την τύχη!
Τελικά, είμαστε ένας πλούσιος Δήμος!
Όλους αυτούς τους πόρους, όμως, ο Δήμος Ρεθύμνης τους κολυβοποιεί και αναλίσκονται, στις περισσότερες των περιπτώσεων, σε μικροεργάκια ή διανέμονται στις διάφορες Διευθύνσεις του Δήμου, πολλές φορές, για «άρτους και θεάματα».
Μιλάμε για ζεστό χρήμα, που εισπράττεται τακτικά και που ένα μεγάλο μέρος του θα μπορούσε να διατεθεί για σημαντικά έργα, που θα άλλαζαν την εικόνα του Δήμου μας.