Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού του μεγαλύτερου έργου ΣΔΙΤ της χώρας που αφορά στην κατασκευή φοιτητικών κατοικιών και νέου αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου συνολικού προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 3.000 φοιτητικών εστιών, εκ των οποίων οι 2.000 θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες 1.000 στο Ηράκλειο, καθώς και την ανέγερση νέου αμφιθέατρου στου Γάλλου.
Το έργο του Πανεπιστημίου Κρήτης, διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ.
Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για τα επόμενα 27 χρόνια. Για το έργο των φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης, είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων, για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών.
Χθες στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε συνέδριο με αντικείμενο την παρακολούθηση έργων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα κατά την περίοδο λειτουργίας, με ειδική έμφαση στα έργα ΣΔΙΤ των ελληνικών πανεπιστημίων. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεχνογνωσίας ΣΔΙΤ (European PPP Expertise Centre – EPEG), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB), καθώς και στελέχη βρετανικών πανεπιστημίων, τα οποία έχουν υλοποιήσει έργα ΣΔΙΤ φοιτητικών κατοικιών, όπως το πανεπιστήμιο του Leicester. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι των τριών ελληνικών πανεπιστημίων, τα οποία υλοποιούν έργα ΣΔΙΤ φοιτητικών κατοικιών και βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, δηλαδή του πανεπιστημίου Κρήτης, του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης και του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο στόχος ήταν να υπάρξει επαρκής ενημέρωση για τον τρόπο διαχείρισης των έργων ΣΔΙΤ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία τέτοιων έργων.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Είμαστε στην τελική φάση υλοποίησης αυτού του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ των φοιτητικών κατοικιών, το οποίο πρέπει να είναι το μεγαλύτερο και πρώτο σε πρόοδο έργο που «τρέχει» σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν άλλα δυο πανεπιστήμια που θα «τρέξουν» ανάλογα προγράμματα. Το συνέδριο είναι μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, αλλά και με τους εκπρόσωπους του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου της Θράκης που υλοποιούν αντίστοιχα έργα. Με την υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ η φοιτητική κατοικία θα αλλάξει τελείως τη μορφή της πανεπιστημιούπολης, των πανεπιστημιουπόλεων και θα δώσει αξία θετική στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Ήδη, σε ό,τι αφορά το έργο του πανεπιστημίου Κρήτης έχει τελειώσει η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και περιμένουμε την τελική έγκριση από τη γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και τους συμβούλους που έχουμε για να διακηρύξουμε το έργο και να ανακηρυχτεί ανάδοχος. Καλώς εχόντων των πραγμάτων πιστεύομε ότι του χρόνου τέτοιο καιρό ή τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την ανακήρυξη του αναδόχου για το έργο των φοιτητικών κατοικιών και την κατασκευή νέου αμφιθέατρου, το οποίο θα χωροθετηθεί σε ένα νέο χώρο για τον οποίο υπάρχει πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας και η σύγκλητος σε επόμενη συνεδρίαση θα εγκρίνει την νέα χωροθέτηση» και απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την εμπειρία έργων ΣΔΙΤ πρόσθεσε ότι: «Δεν υπάρχει εμπειρία. Τώρα μαθαίνουμε. Είναι ένα έργο του οποίου η επιτυχία πιστώνεται στην προηγούμενη διοίκηση του πανεπιστημίου Κρήτης. Έχουμε όμως έναν άνθρωπο ο οποίος συνεχίζει και με εμάς, είναι ο Κώστας Σπανουδάκης που ασχολείται με το έργο εκ μέρους της πρυτανείας. Από το 2018 που συνελήφθη σαν ιδέα η υλοποίησή του, το 2019 που πέρασε από τη Σύγκλητο, έχουμε 2022 και δεν το έχουμε ακόμα διακηρύξει. Καταλαβαίνει κανείς ότι θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα. Δεν ξέρω αν επηρεάζει η κρίση και η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δε θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του έργου – δηλαδή το έργο βγαίνει και έτσι θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι τέλος του καλοκαιριού – αρχές του φθινοπώρου θα το διακηρύξουμε».
Αναφερόμενος στα στάδια των έργων ΣΔΙΤ ο αρμόδιος αντιπρύτανης Υποδομών και Οικονομικών Κώστας Σπανουδάκης, ανέφερε: «Ένα έργο ΣΔΙΤ χωρίζεται σε τρεις περιόδους: την περίοδο ανάθεσης του έργου, την περίοδο κατασκευής και την περίοδο λειτουργίας. Η μακρύτερη είναι η περίοδος λειτουργίας, που στην περίπτωση του πανεπιστημίου Κρήτης θα κρατήσει 27 χρόνια. Τεχνογνωσία για τη διαχείριση τέτοιων έργων δεν υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια γιατί το εγχείρημα είναι πρωτόγνωρο. Είμαστε λοιπόν ευγνώμονες στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων που αναδιοργανώσαμε αυτό το συνέδριο, προκειμένου να παράσχουν στα στελέχη των ελληνικών ΑΕΙ αυτή την τεχνογνωσία κι μαζί μα εμάς από εδώ είναι αντιπροσωπείες από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Θράκης όπου και τρέχουν παρόμοια έργα όπως το πανεπιστήμιο Κρήτης».
Ο Νίκος Σέργης επικεφαλής της μονάδας ΣΔΙΤ στη Γενική Γραμματεία ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης εξήγησε ότι ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας αφορά στην παρακολούθηση της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα προκύψει και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά που είμαστε εδώ για άλλη μια φορά σε ένα βήμα ακόμα για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της υλοποίησης του διαγωνισμού για το έργο των φοιτητικών κατοικιών του πανεπιστημίου Κρήτης. Το συνέδριο αφορά το κομμάτι της παρακολούθησης της σύμβασης, που θα έρθει για υπογραφή το επόμενο διάστημα. Μια διάρκεια και μια διαδικασία η όποια δεν είναι πάρα πολύ γνωστή στο ευρύτερο δημόσιο, καθώς η εμπειρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι σε έργα δημοσίου χαρακτήρα, οπότε στο κομμάτι του ΣΔΙΤ θα μπούμε λίγο σε μια διαφορετικό διαδικασία που θα κληθούν και όλα τα πανεπιστήμια να συμμετέχουν και να μπουν στο κλίμα, οπότε θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Επενδύσεων θα βοηθηθούμε όλοι σε αυτό το κομμάτι για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η Κρήτη ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που εντάχθηκε στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ , το κάναμε με πλήρη γνώση, γνωρίζαμε τα προβλήματα όπου υπάρχουν στην περιοχή λόγω και του τουριστικού χαρακτήρα που έχει, οπότε είναι κάτι που το θέλαμε πάρα πολύ. Ακολούθησαν και τα άλλα δυο πανεπιστήμια τα οποία έχουν εξίσου σημαντικά προβλήματα και θα βοηθηθούν πάρα πολύ με αυτά τα έργα. Και ευελπιστούμε πάρα πολύ γρήγορα να τελειώσουμε τους διαγωνισμούς, να βγουν προς υλοποίηση τα έργα και να δει η τοπική κοινωνία τα προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν. Όλα πάνε καλά προχωράμε στη β2 φάση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ευελπιστούμε μέχρι τέλος του έτους να έχουμε τους προσωρινούς αναδόχους των έργων».
Ο Γιώργος Πετράκος πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνισε πως «Το ΣΔΙΤ είναι ένα καινούριο εργαλείο και για τα ΑΕΙ και για τη χώρα ολόκληρη. Για εμάς είναι μια εξαιρετική προοπτική, γιατί μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα των πανεπιστήμιων και του Θεσσαλίας ειδικά και στον χώρο των φοιτητικών εστιών που είχαμε τεράστιες ελλείψεις, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην μπορούν να σπουδάσουν ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, θα φτιάξουμε λοιπόν νέες φοιτητικές εστίες, ένα μεγάλο αριθμό κυρίως στον Βόλο και τη Λαμία και θα ενισχύουμε τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ το υπουργείου, συνεργαζόμαστε τα τρία πανεπιστήμια μεταξύ μας, ανταλλάσσουμε εμπειρίες, συνεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που μας παρέχει τεχνογνωσία και μας βοηθάει να το υλοποιήσουμε όλο αυτό και νομίζω όλα θα πάνε καλά και στο τέλος θα έχουμε καλύτερα πανεπιστήμια και καλύτερες υποδομές για τους φοιτητές μας».
Ο Ντάμιαν Φιλίπ από το κέντρο ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας για έργα ΣΔΙΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες από πλευράς ΑΕΙ τονίζοντας πως: «πρόκειται για μεγάλα πρότζεκτ που θα κρατήσουν για 20 και πλέον έτη, οπότε αυτό που εμείς θέλουμε να τονίσουμε στα πανεπιστήμια είναι να προετοιμαστούν κατάλληλα, να έχουν τις κατάλληλες δομές, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τα συμβόλαια αυτά στον ορίζοντα υλοποίησής τους».
Ο Άρης Παντελιάς, από το κέντρο τεχνογνωσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας υποστήριξε ότι: «Εμείς δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία δημοπράτησης του έργου, παράσχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες κυρίως για την τεχνογνωσία σε σχέση με τη διαχείριση των συμβολαίων του έργο αυτού. Η τράπεζα υποστηρίζει χρηματοδοτικά τα έργα αυτά έχουμε την εμπειρία να βοηθήσουμε σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης των συμβολαίων, οπότε ο συνδυασμός των πόρων που προσφέρει η τράπεζα με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχουμε εμείς είναι εν ολοκληρωμένο πακέτο που σίγουρα θα βοηθήσει».