13 °C Rethymno, GR
02/02/2023

ΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΟΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Στο τελικό στάδιο οι εργασίες στον Αγιοβασιλειώτικο δρόμο

Δόθηκε χθες σε κυκλοφορία ένα ακόμα τμήμα του Αγιοβασιλειώτικου δρόμου στο ύψος της Παλέ ενώ εκκρεμεί ακόμα ένα οδικό τμήμα στο ύψος των Αρμένων και μικρές άλλες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου που αφορά στο πρώτο τμήμα του Νοτίου Οδικού Άξονα Κρήτης και συγκεκριμένα το «Αρμένοι – Παλέ».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή οι εργασίες προχωρούν, θεωρείται όμως βέβαιον ότι ο εργολάβος θα ζητήσει παράταση, μιας και δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωση και παράδοση του έργου ως το τέλος του έτους, που είναι και η τελική προθεσμία: «Έγινε (χθες) η διαγράμμιση και δόθηκε σε κυκλοφορία το κομμάτι που είναι μετά τον πύργο, προς το τέλος του δρόμου κοντά στην Παλέ. Μέχρι τώρα σε εκείνο το σημείο η κυκλοφορία διεξαγόταν από παράκαμψη και τώρα δόθηκε σε κυκλοφορία ο νέος δρόμος. Εκκρεμεί ένα ακόμα τμήμα να δοθεί σε κυκλοφορία που είναι στο ύψος της παράκαμψη των Αρμένων».

Σημειώνεται ότι το έργο, συνολικού προϋπολογισμού, 14.800.000€, βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Αρμένοι και Παλέ και αποτελείται από δύο οδικά τμήματα: Τμήμα Α και τμήμα Β.

Στο τμήμα Α (Παράκαμψη Αρμένων) μήκους 3,8 χλμ. με νέα χάραξη ενιαίας επιφάνειας κυκλοφορίας. Η αρχή του τμήματος Α ορίζεται επί της υφιστάμενης επαρχιακής οδού λίγο πριν τη συμβολή της οδού προς τον οικισμό Σωματά και το τέλος λίγο πριν το Κ.Τ.Ε.Ο.

Το τμήμα Α έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μήκος του, το οποίο είναι ασφαλτοστρωμένο και απομένει τμήμα 150 μέτρων, στο οποίο υπάρχει δυσκολία εκσκαφής λόγω κτισμάτων και σκληρού βράχου.

Στο τμήμα Β, προβλέπεται η βελτίωση/αναβάθμιση της υπάρχουσας επαρχιακής οδού για μήκος περί τα 2,8 χλμ. μειώνοντας παράλληλα και τον αριθμό των καμπυλών αυτής. Έχει αρχή επί της υφιστάμενης επαρχιακής οδού περί τα 300 μ. πριν τη συμβολή της οδού προς Αμπελάκια και τέλος ομοίως επ’ αυτής περί το 1,0 χλμ. πριν τον οικισμό Παλέ.

Επίσης προβλέπονται οι συνδέσεις με το τοπικό οδικό δίκτυο και αποκαταστάσεις αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι ο επόμενος στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι να εντάξει στο ΕΣΠΑ ή σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο το οδικό τμήμα Σπήλι – Άγιος Δημήτριος, το οποίο δεν αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου (Αρμένοι -Παλέ), έχει κριθεί ωστόσο ως το πλέον δύσκολο τμήμα του ΝΟΑΚ που χρήζει άμεσης βελτίωσης και παρέμβασης και για αυτό και προκρίνεται προς ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Ώριμα μελετητικά και έτοιμα προς δημοπράτηση εφόσον υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία είναι στο σύνολό τους τα τρία τμήματα του ΝΟΑΚ που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη στην επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής θα εγκριθούν οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες που αφορούν τους λογαριασμούς για την αποπληρωμή του μελετητή (για τα υπόλοιπα τμήματα του ΝΟΑΚ).

 

Στις 20 Δεκεμβρίου η αποσφράγιση των προσφορών για το έργο του αμαριώτικου δρόμου

Εν τω μεταξύ στις 20 Δεκεμβρίου θα αποσφραγιστούν οι προσφορές, για το έργο που αφορά στη νέα χάραξη του αμαριώτικου δρόμου και συγκεκριμένα στο πρώτο τμήμα Ρέθυμνο – Φράγμα Ποταμών προϋπολογισμού: 14.039.000€.

Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η κατασκευή έργων, προϋπολογισμού 11.800.000 ευρώ για τη νέα χάραξη κατά τμήματα της Επ. Οδού 13 από το Ρέθυμνο, έως το Φράγμα Ποταμων και συγκεκριμένα στα ακόλουθα τμήματα:

Τμήμα 1: Ρέθυμνο (περιοχή Α/Κ Αμαρίου) – Τζιβέρα μήκους 1,81 km. Στο υποτμήμα εφαρμόζεται αστική διατομή με πεζοδρόμια και προβλέπεται η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

Τμήμα 2: Παρεμβάσεις από την έξοδο οικισμού Πρασσές (νότια) – έως την εκκλησία Αγ. Φωτεινής.

Τμήμα 3: Παρεμβάσεις από την Γέφυρα Σίμα έως την περιοχή φράγματος Ποταμών, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατασκευή νέας γέφυρας ρέματος ανοίγματος 8m, την κατασκευή νέας γέφυρας Σίμα με δύο ανοίγματα των 37,10 m, καθώς και την κατασκευή τριών νέων ισόπεδων κόμβων σύνδεσης με το υπάρχον τοπικό οδικό δίκτυο, προς Γιαννούδι, Πρασσές, Μύρθο.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν φυτεύσεις δένδρων και θάμνων στις επιφάνειες, που προσφέρονται προς τούτο και κατασκευή αντιστοίχου δικτύου άρδευσης, καθώς και εργασίες οδοφωτισμού στις θέσεις των ισόπεδων κόμβων.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη του έργου περιλαμβάνει και τα ακόλουθα υποέργα, συνολικού προϋπολογισμού 2.239.000 ευρώ:
  • Απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του τμήματος Ρέθυμνο. Φράγμα Ποταμών (ποσού 2.000.000 ευρώ).
  • Αποκαταστάσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.
  • Παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου-Μελετητή οδικού έργου: «Οδικός Άξονας Ρέθυμνο – Απόστολοι – Μάνδρες, τμήμα Ρέθυμνο – Φράγμα Ποταμών».
  • Εργασίες επίβλεψης από αρχαιολογία.