18 °C Rethymno, GR
02/04/2023

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Τέλος ταφής απορριμμάτων και ενεργειακή κρίση φέρνουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη φέρνει το νέο έτος καθώς η ενεργειακή κρίση με τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, σε συνδυασμό με το νέο τέλος που αφορά στην ταφή των απορριμμάτων το οποίο καλείται να καταβάλλει ο δήμος, έχουν δημιουργήσει ένα έλλειμμα που σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών ανέρχεται περίπου στα 2 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε για το τέλος ταφής ο δήμος καλείται να καταβάλλει το 2023 700.000 ευρώ που αποτελούν μια νέα οικονομική υποχρέωση. Παράλληλα για τη χρήση του εργοστάσιου στο ΧΥΤΥ Αμαρίου που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, μέχρι σήμερα ο δήμος κατέβαλλε περίπου 800.000 ευρώ τον χρόνο (πληρώνοντας 25 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών). Με τη λειτουργία του εργοστασίου η τιμή του τόνου ανέρχεται σε 57,50 ευρώ τον τόνο) που συνεπάγεται ετησίως 2.020.000 εκ. ευρώ. Επειδή όμως το εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υπολογίζεται ότι ο δήμος φέτος θα καταβάλει για τη χρήση του ΧΥΤΑ περίπου 1.5 εκ ευρώ.

Παράλληλα, οι ανατιμήσεις των προϊόντων που επηρεάζουν τα πάντα – στα υλικά, εν προκειμένω, την υπηρεσία Καθαριότητας. Το κόστος της ανταποδοτικής υπηρεσίας που έχει να κάνει με τα απορρίμματα και την καθαριότητα καλείται να διαχειριστεί η οικονομική υπηρεσία που το μεσημέρι της Παρασκευής συνεδριάζει για το θέμα της αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών, θεωρώντας ότι πλέον αυτό είναι μονόδρομος. Οι αυξήσεις σύμφωνα με την πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας θα επικεντρωθούν σε επαγγελματικές ομάδες κατά κύριο λόγο που παράγουν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και τα οικιακά τιμολόγια. Την Παρασκευή θα προηγηθεί συζήτηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί σχετική απόφαση από την επιτροπή, η οποία μετά θα πρέπει να πάρει και την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.

«Υπάρχει ένα έλλειμμα. Τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα που πλησιάζουν τα 2.000.000€ και αφορούν την καθαριότητα. Έχει προκύψει από τους εξής λόγους: Το ένα είναι από το τέλος ταφής, που δεν υπήρχε ποτέ και τώρα βρέθηκε στη ζωή μας, και ανέρχεται  περίπου 700.000€ τον χρόνο. Το 2023 θα πληρώσουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το άλλο είναι η χρήση του εργοστασίου. Εμείς μέχρι τώρα με τα μηχανήματά μας πληρώναμε περίπου 800.000€ τον χρόνο για περίπου 35.000 τόνους σκουπίδια, οπότε ο τόνος κοστίζει 25€. Με τη λειτουργία του εργοστασίου τα 25€ γίνονται 57,50€, οπότε θα πάει περίπου στο 2.000.000€, δηλαδή υπερδιπλασιάζεται. Όμως, το 2023 το εργοστάσιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά από 1/8. Άρα υπολογίζουμε μέχρι τον Ιούλιο 25€/τόνος και από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο 57,50€/τόνος. Από 800.000€ θα πάει περίπου στο 1.500.000€ το 2023.

Το καύσιμο έχει αυξηθεί πάρα πολύ, όπως και ρεύμα. Όλα αυτά προκαλούν μια αύξηση που το πάει στο 1.800.000- 1.900.000. Αυτό σημαίνει ότι για να βγάλουμε την χρονιά θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών. Για να βγει η χρονιά θα πρέπει να γίνει η αύξηση των δημοτικών τελών σε κάποιες κατηγορίες, κατά προτίμηση σε αυτές που παράγουν μεγάλους όγκους σκουπιδιών. Για να βγει η χρονιά σίγουρα πάμε σε αύξηση, κατευθυνόμαστε στις επαγγελματικές κατηγορίες. Έχουν πέσει διάφορες προτάσεις στο τραπέζι. Έχουμε συνάντηση την Παρασκευή στην οικονομική επιτροπή, θα κληθούν εκεί και οι επικεφαλής πέρα από τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και θα το ξανά συζητήσουμε» τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ο οποίος πρόσθεσε πως: «Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο, το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και το κόστος λειτουργίας του, αλλά και η ενεργειακή κρίση που αυξάνει ρεύμα και καύσιμο, είναι μονόδρομος για όλους του δήμους της χώρας να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές των δημοτικών τελών. Το τέλος ταφής απορριμμάτων είναι ένα κόστος που δεν υπήρχε, και ανέρχεται περίπου στις 700.000€ το έτος. Έχουμε και τον διπλασιασμό και παραπάνω του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη λειτουργία του εργοστασίου και την αύξηση του κόστους των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, μας αναγκάζουν να κάνουμε αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών για να καλύψουμε ένα κενό που δημιουργείται και προσεγγίζει τα 2.000.000 ευρώ».

 

Ο τουρισμός ενίσχυσε τα έσοδα του δήμου

Εν τω μεταξύ καθοριστική ήταν η συμβολή του τουρισμού στις εισπράξεις του δήμου τη φετινή σεζόν ενισχύοντας σημαντικά τους ίδιους πόρους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει τροποποίηση του προϋπολογισμού και μεταφορά στο τεχνικό πρόγραμμα ποσού περίπου 1.8 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται όταν συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2022 σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών ως βάση ο δήμος είχε το 2020. Η φετινή χρονιά αυτή έχει πολύ αυξημένα έσοδα σε σχέση με αυτά που είχαμε προϋπολογίσει, οπότε εγγράψαμε επιπλέον έσοδα για τον δήμο Ρεθύμνης, εκ των οποίων περίπου 1,8 εκ. ευρώ κατευθύνθηκαν κατευθείαν στην τεχνική υπηρεσία με την εγγραφή νέων κωδικών για έργα στην πόλη και στους οικισμούς: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι όπως εξελίχθηκε η χρονιά από πλευράς εσόδων. Κι όλα αυτά τα έσοδα επιστρέφουν στους δημότες με έργα. Είναι μία καλή εξέλιξη με το κλείσιμο αυτής της χρονιάς να έχουμε αυτή την εικόνα. Γίνεται κάτι καλό προς όφελος των Ρεθεμνιωτών» τόνισε ο κ. Σπανουδάκης.