13 °C Rethymno, GR
06/12/2022

ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέλιξη του αρδευτικού έργου του Ρεθύμνου

• Οι παραλαβές των απαραίτητων υλικών γινόταν με πολύ αργούς ρυθμούς

κατασκευής του αρδευτικού δικτύου στο ανατολικό Ρεθύμνου έχει εξελιχτεί η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις παραλαβές των υλικών, προκαλώντας τεράστια ανησυχία για τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου.

Το έργο προχώρα μεν αλλά οι ρυθμοί του είναι αργοί μιας και δεν υπάρχει διαθεσιμότητα των σωλήνων που ρέει να εγκατασταθούν, παρά του γεγονότος ότι οι παραγγελίες των αγωγών που έρχονται από τη Γαλλία έχουν γίνει πολύ έγκαιρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. Βαγγέλη Μαμαγκάκη, αυτή την περίοδο τα υλικά που έχουν φτάσει αρκούν για ένα μόλις χιλιόμετρο αγωγού και απαιτούνται ακόμα περίπου εφτά. Όπως είπε το έργο είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα μετά και την παράταση που δόθηκε από το κράτος ως μέτρο στήριξης στους εργολάβους.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μαμαγκάκης ο Ο.Α.Κ. ολοκλήρωσε τις επεκτάσεις των δικτύων προς το Ξηρό χωριό και το Αλμπάν Μετόχι.

Το έργο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί στο κομμάτι των αρδευτικών δικτύων σε Μισίρια, Ξηρό Χωριό, Γιαννούδι, Αλμπάν Μετόχι.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4.8 εκ. ευρώ.

Το έργο που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.

Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μισίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.

«Υπάρχει μια σοβαρή καθυστέρηση με την παραλαβή των υλικών. Παραγγέλνουμε τους αγωγούς και έρχονται μετά από πέντε, έξι μήνες. Περιμένουμε να έρθουν έξι φορτηγά με σωλήνες, αλλά η ποσότητα αυτή επαρκεί μόλις για 1 χλμ. δίκτυο ενώ εμείς χρειαζόμαστε άλλα 6-7 χλμ. Δυστυχώς το έργο προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στις παραλαβές των υλικών που έχουν παραγγελθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτούς τους ρυθμούς αποκλείεται να τελειώσει μέχρι τον Δεκέμβριο. Δεν θεωρούμε ότι κινδυνεύει το έργο με την έννοια ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά έργα αυτή την περίοδο. Εμείς σαν Ο.Α.Κ. πάντως ολοκληρώσαμε, όπως είχαμε υποσχεθεί, τις επεκτάσεις του δικτύου προς το Ξηρό Χωριό και το Αλμπάν Μετόχι» τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης.

Το έργο του αρδευτικού δικτύου κρίνεται ζωτικής σημασίας με δεδομένο ότι σήμερα το Ρέθυμνο υδρεύεται αποκλειστικά από τα δυτικά και συγκεκριμένα από την περιοχή του Κουρνά και τις πηγές της Αργυρούπολης, με περίπου 4-4,5 εκ. κυβικά νερό τον χρόνο. Στα ανατολικά του Ρεθύμνου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης, λόγω αυξημένης εποχιακής κατανάλωσης και φυσικά υπάρχουν περίοδοι, όπου οριακά το σύστημα ανταποκρίνεται με αποτέλεσμα συχνά να καταγράφονται φαινόμενα λειψυδρίας. Με την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών εξασφαλίζεται για τη μεν άρδευση 3-4 εκ. κυβικά νερού και 5.5 εκ. κυβικά νερού για ύδρευση. Θα λυθεί δηλαδή οριστικά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με την υλοποίηση του έργου και θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση νερού, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης.

Μέχρι τέλος του έτους η προκήρυξη του διαγωνισμού για το διυλιστήριο

Εν τω μεταξύ θετικές είναι οι εξελίξεις με το μεγάλο έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι για την υδροδότηση της ανατολικής ζώνης του Ρεθύμνου. Το έργο εντάχθηκε προ μηνός στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης ΥΜΕΠΕΡΑΑ εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 22.4 εκ ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαμαγκάκης ήδη ο φάκελος του έργου πήρε το πράσινο φως από το τεχνικό συμβούλιο του υπουργείου και με την ολοκλήρωση των τελευταίων λεπτομερειών στα τεύχη δημοπράτησης που θα κάνει ο Ο.Α.Κ., αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης σε διάστημα ενός μηνός για να μπορέσει στη συνέχεια ο διαγωνισμός του έργου να προκηρυχτεί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι οι 32 μήνες από την υπογραφή της σύμβασής του και επιπλέον δέκα μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας. Όπως ανέφεραν πρόσφατα κατά την παρουσίαση του έργου, τα στελέχη του Ο.Α.Κ. με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση του δήμου για τα επόμενα 25 χρόνια, ενώ ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να φτάσει τα 45.000 κμ. τη στιγμή που σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη ΔΕΥΑΡ, γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή. Τα στελέχη του ΟΑΚ επεσήμαναν πως η αξιοποίηση του μεγάλου έργου του Φράγματος των Ποταμών θα συνεχιστεί με επεκτάσεις της άρδευσης και στον δήμο Αμαρίου.