Με απόφαση της Κυβέρνησης, η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα γίνει δημόσια δαπάνη, θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού και θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών.Σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο κ. Σημίτης μεταφέρθηκε από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους στο νοσοκομείο τα ξημερώματα, χωρίς σφυγμό. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 8 παρά 10, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάνηψης.
Συλλυπητήρια μηνύματα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, συλλυπήθηκε τη σύζυγο του εκλιπόντος, Δάφνη Σημίτη για την απώλειά της, το πρωί της Κυριακής.Σε συλλυπητήρια δήλωσή του, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «ο Κώστας Σημίτης και το έργο των κυβερνήσεών του σφράγισαν μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της χώρας. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και βαθιά προοδευτικό όραμα απέναντι σε κάθε είδους συντήρηση άνοιξε ως Πρωθυπουργός νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών στην Ευρώπη και τον κόσμο».
«Εργάστηκε για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρώτα και καίρια για να γίνει πράξη η κοινωνική σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Τον χαρακτήριζε ο μετριοπαθής, ρεαλιστικός πολιτικός λόγος και η ασυμβίβαστη, ρηξικέλευθη πολιτική δράση», επισήμανε, καταλήγοντας ότι «τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους δρόμους, που άνοιξε για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό».
«Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη. Τον άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο. Αλλά και τον Πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα: την ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Μία προσωπικότητα η οποία, αναμφίβολα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου, όλες τις τελευταίες δεκαετίες» τονίζει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε συνεπής αγωνιστής κατά της δικτατορίας και, αργότερα, ιδρυτικό μέλος, ηγετικό στέλεχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ένας ικανός ακαδημαϊκός δάσκαλος και μετριοπαθής κοινοβουλευτικός άνδρας. Κυρίως, όμως, ένας καταλύτης της δημόσιας ζωής, που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της τη μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας» συνεχίζει ο πρωθυπουργός και προσθέτει «”Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης”, πίστευε ο ίδιος. “Είναι μια διαρκής διεργασία, έχοντας βάση τις αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαρκούς διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ατόμου. Αποτελεί όρο με περιεχόμενο και πολιτική αξία. Ένα εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας όσο υπάρχει παρελθόν που καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον”».
«Ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, νομίζω ότι αυτή η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας. Κάτι που σηματοδοτεί το μερίδιο προσφοράς του Κώστα Σημίτη σε αυτήν. Επιτρέποντάς του, στο εξής, να διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Δάφνη, τις κόρες και τους δικούς του ανθρώπους» καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.
Με ανάρτησή του στα social media ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος κάνει λόγο για «μέγιστη εθνική απώλεια» συλλυπούμενος τους οικείους του πρώην πρωθυπουργού.
«Μέγιστη εθνική απώλεια ο θάνατος του Κώστα Σημίτη. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Συνδέθηκε με την Ελλάδα στο απόγειο της διπλωματικής της ισχύος, με την Ελλάδα στην ΟΝΕ, στο επίκεντρο της Ευρώπης και την Κύπρο στην Ε.Ε., με την Ελλάδα των μεγάλων έργων και της αισιοδοξίας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και με το διαχρονικό αίτημα του εκσυγχρονισμού της χώρας. Ένας Πρωθυπουργός που απέδειξε ότι όταν θέλει η Ελλάδα μπορεί. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».
«ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ. Στο κάδρο των μεγάλων Ελλήνων», σημειώνει η Αννα Διαμαντοπούλου σε ανάρτησης της στο Facebook για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού.
«Έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ. Αφησε την σφραγίδα του σε μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού με κοινωνικό πρόσημο και στα μεγαλύτερα έργα από εποχής Χαριλάου Τρικούπη. Ασκησε λαϊκή πολιτική χωρίς λαϊκισμό. Αφησε τα βιβλία του παρακαταθήκη για τον Πατριωτισμό, την Σοσιαλδημοκρατία, τον Εκσυγχρονισμό, την Ευρώπη. Δίδαξε ήθος με τον τρόπο ζωής του και την συμπεριφορά του. Δάσκαλος για εμάς που δουλέψαμε μαζί του. Μεγάλος!Αιωνία του η μνήμη», προσθέτει.
«Ο Κώστας Σημίτης δεν είναι πια ανάμεσά μας. Η είδηση της απώλειάς του μας γέμισε όλους θλίψη. ‘Αφησε το πολιτικό σύστημα πιο φτωχό. Χάσαμε ένα αγωνιστή της Δημοκρατίας και ένα Πολιτικό που κόντρα στο πολιτικό κόστος πάλεψε για τον εκσυγχρονισμό», αναφέρει η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου για την απώλεια του Κώστα Σημίτη, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.
Η βουλευτής επισημαίνει σε δήλωση της ότι «η οκτάχρονη πρωθυπουργική θητεία του 1996 – 2004 συνδέθηκε με την περίοδο εκσυγχρονισμού της χώρας, την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τα μεγάλα έργα υποδομής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Προσθέτει ότι «ο Κώστας Σημίτης ήταν πάντα ένας σεμνός, αποτελεσματικός Πολιτικός με ισχυρές πεποιθήσεις για τις οποίες έδινε σταθερά μάχη. Ήθελε πάντα να είναι χρήσιμος και όχι αρεστός. Υπήρξαν στιγμές που αυτά τα χαρακτηριστικά του τα πλήρωσε». «Ωστόσο», σημειώνει, «όλη η πορεία του, το έργο και οι απόψεις του αφήνουν στην χώρα και στο ΠΑΣΟΚ πολύτιμη παρακαταθήκη».
Αναφέρει καταληκτικά ότι «ο Κώστας Σημίτης πέρασε πια στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων, πέρασε στην Ιστορία. Θα βρίσκεται πάντα στην καρδιά μας , στην ψυχή και στο μυαλό μας».
Σε δήλωση της η Μιλένα Αποστολάκη αναφέρει:«Ο Κώστας Σημίτης σφράγισεμια ολόκληρη εποχή. Οραματίστηκε,σχεδίασε και προώθησε τον εκσυγχρονισμό της χώρας στο επίπεδο των θεσμών , των υποδομών, της διοίκησης. Υπό την ηγεσίατου η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την Ενωμένη Ευρώπη, καθώς εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ και πέτυχε, κάτι που μέχρι τότε φαινόταν ακατόρθωτο, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Είχα την τιμή να υπηρετήσω την Κυβέρνησή του ως Υφυπουργός Ανάπτυξης.
Ευγενής, συνεπής με τις ιδέες του, ένας πολιτικός διανοούμενος, ανοιχτός σε νέα ρεύματα και σκέψεις, ανοιχτός στους νέους ανθρώπους στους οποίους έδινε ευκαιρίες.
Με σεβασμό στην αντίθετη άποψη και σε ιδεολογικούς αντιπάλους, διασφάλισε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και τον χαρακτήρα του ως η μεγάλη ευρύχωρη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη.
Ο θάνατός του αποτελεί απώλεια για την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ.
Τον αποχαιρετώ με σεβασμό. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στηνοικογένειά του».
Συλλυπητήρια δήλωση εξέδωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτικού μέλους του κόμματος Κώστα Σημίτη.
Μεταξύ άλλων ο ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο μήνυμά του αναφέρει ότι ο Κώστας Σημίτης έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως εκφραστής του εκσυγχρονιστικού ρεύματος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αγωνίστηκε μια ζωή ή για μια Ελλάδα που μπορεί να κινείται ισότιμα στην Ευρώπη.
«Το έθνος τον αποχαιρετά με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει», αναφέρει παράλληλα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Ο Κώστας Σημίτης έχει καταγραφεί στην κοινή συνείδηση ως εκφραστής του εκσυγχρονιστικού ρεύματος. Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για μια Ελλάδα που μπορεί να κινείται ισότιμα στην Ευρώπη και διεκδικεί τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι έχοντας επίγνωση των συσχετισμών και των καταστάσεων.
Το έθνος τον αποχαιρετά με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει. Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό ηγέτη του και την εμβληματική φυσιογνωμία μιας θεμελιώδους όψης του. Η Ιστορία θα αποτιμήσει το έργο του Κώστα Σημίτη και εμείς που είχαμε την τύχη να υπηρετήσουμε και να συμπράξουμε ως μέλη των κυβερνήσεων του υποκλινόμαστε στη μνήμη του.
Προσωπικά τον ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπειρία της συνεργασίας, υποβάλλω τα σέβη μου στην κυρία Δάφνη Σημίτη και εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του στην οποία νιώθουμε ότι ανήκουμε».
«Πιστεύω ότι είναι απώλεια για την Ελλάδα μας. Απλώς ο Κώστας Σημίτης είναι ο πολιτικός που θα μείνει με το έργο του στην κοινή συνείδηση ως ένας άνθρωπος που υπηρέτησε ορθά τον τόπο του, συνέβαλε στο να θεμελιωθεί ένας μεγάλος αναπροσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας, συνέβαλε στο να θωρακιστεί η Ελλάδα στη διεθνή της θέση, μπαίνοντας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ΟΝΕ και μετέχοντας η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και κάτι που δεν το άκουσα ακόμα στα πρώτα τιμητικά αποχαιρετιστήρια μιλάμε και για την έξοχη προσπάθεια που οδήγησε στην είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που στην παγκόσμια ιστορία είναι πάρα πολύ σπάνιο, αν όχι το σπανιότερο, να ανατρέψει τα δεδομένα μιας στρατιωτικής κατοχής με διπλωματικά μέσα» τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου. «Μιλάμε για έναν άνθρωπο που ωφέλησε τον τόπο του από κάθε άποψη. Και μιλάμε επομένως για έναν μεγάλο Έλληνα πολιτικό» επεσήμανε ο κ. Ευθυμίου.
Ποιος ήταν ο Κώστας Σημίτης
Ο Κώστας Σημίτης, καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός, υπήρξε μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (30 Ιουνίου 1996 – 8 Φεβρουαρίου 2004) και πρωθυπουργός της Ελλάδας (18 Ιανουαρίου 1996 – 10 Μαρτίου 2004), αφήνοντας το στίγμα του σε μια εποχή σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, ο Σημίτης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ανέλαβε πολλές υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση του κόμματος στην εξουσία.
Η πορεία του κορυφώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1996, όταν διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, έπειτα από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εκπροσωπώντας τον εκσυγχρονιστικό πόλο, επικεντρώθηκε στην οικονομική μεταρρύθμιση και την ευρωπαϊκή σύγκλιση της Ελλάδας. Λίγο αργότερα, στις 30 Ιουνίου 1996, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σημίτης προώθησε μέτρα οικονομικής σταθερότητας και μετριοπαθή εξωτερική πολιτική.
Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001 ήταν δύο από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματά του.