Σε οριακό σημείο βρίσκεται η στάθμη του νερού στο φράγμα Αποσελέμη, με τις διαθέσιμες ποσότητες να μην επαρκούν για την καλοκαιρινή περίοδο, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την υδροδότηση της ανατολικής Κρήτης.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θοδωρής Νίνος, μίλησε για την κρίσιμη κατάσταση στο Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 στην εκπομπή του Σωτήρη Μεταξά και του Κώστα Κεφαλογιάννη, τονίζοντας πως εάν δεν υπάρξει σημαντική αύξηση των αποθεμάτων το επόμενο δίμηνο, το διυλιστήριο θα αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του.
Παρά τις πρόσφατες εισροές νερού από τη σήραγγα του Οροπεδίου η ποσότητα που έχει συγκεντρωθεί παραμένει ελάχιστη, όπως επεσήμανε ο κ. Νίνος: «Αυτές τις μέρες πήραμε τα πρώτα κυβικά στον Αποσελέμη από το οροπέδιο μέσω της σήραγγας. Προφανώς είμαστε χαρούμενοι όλοι, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό οι ποσότητες που έχουν μπει. Σε μια μέρα έχουν εισέλθει περίπου 20.000 κυβικά συνολικά. Στη στάθμη που βρίσκεται ο ταμιευτήρας αυτές τις μέρες και με τους υπολογισμούς στα προγνωστικά μοντέλα που έχουμε στη διάθεσή μας η εικόνα που έχουμε για την τρέχουσα χρονιά είναι εφιαλτική. Εάν δεν πάρουμε το επόμενο δίμηνο πάνω από 2,5 εκ. κυβικά νερό στον Αποσελέμη, θα κλείσει το διυλιστήριο τέλος Μαρτίου και θα κρατήσουμε την αποθήκη που έχουμε για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε το καλοκαίρι (Ιούλιο, Αύγουστο και κάποιες μέρες του Σεπτέμβρη), προκειμένου να βοηθήσουμε το υδατικό ισοζύγιο των τριών ΔΕΥΑ που εξυπηρετούνται από τα έργα Αποσελέμη. Η εικόνα είναι εφιαλτική. Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού».
Οριακές συνθήκες για τη λειτουργία του
Αυτή τη στιγμή η στάθμη του φράγματος βρίσκεται στα 2,178 εκ. κυβικά νερού, ενώ για να διασφαλιστεί η λειτουργία του διυλιστηρίου απαιτούνται τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια κυβικά επιπλέον μέσα στο επόμενο δίμηνο. Σε διαφορετική περίπτωση το διυλιστήριο θα σταματήσει τη λειτουργία του στο τέλος Μαρτίου, με μοναδικό στόχο να εξασφαλιστεί νερό για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Οροπέδιο τροφοδοτεί τον Αποσελέμη μόνο όταν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα. Ωστόσο οι ποσότητες νερού που έχουν διοχετευθεί μέχρι τώρα έχουν εισέλθει μέσω χειροκίνητης λειτουργίας των θυροφραγμάτων.
«Το οροπέδιο δίνει νερό στον Αποσελέμη με πλημμυρικά φαινόμενα. Το νερό που έχουμε πάρει αυτές τις δύο μέρες γίνεται με χειροκίνητη λειτουργία των θυροφραγμάτος και όχι με την αυτοματοποιημένη διαδικασία, καθώς η αυτοματοποιημένη διαδικασία ανοίγματος των θυροφραγμάτων είναι προγραμματισμένη να γίνεται όταν η στάθμη του νερού έχει τουλάχιστον 50 – 60 πόντους. Και αυτό γίνεται γιατί η πλημμυρική παροχή μπαίνει στον αγωγό και μπαίνουν μέσα παράμετροι υδραυλικοί σε στάδια του συστήματος. Έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να γίνεται με χειροκίνητο τρόπο καθώς οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες αντιμετωπίσεις. Δηλαδή αλλάζει λίγο το πρωτόκολλο λειτουργίας, προσπαθούμε να πάρουμε και το τελευταίο κυβικό που μπορούμε. Το ευχάριστο είναι ότι έχει κάποιο χιόνι στο σημείο από τις πλευρές που παίρνει ο Αποσελέμης νερό. Εάν έχουμε ένα ήπια ραγδαίο φαινόμενο θα πάρουμε αρκετή ποσότητα νερού. Δεν θέλουμε να υπάρχει μεγάλη ραγδαιότητα γιατί φεύγει πολύ μεγάλη ποσότητα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κατά παραγγελία τη βροχή. Πλέον προσπαθούμε να πάρουμε ό,τι έχουμε, αλλά είμαστε πάρα πολύ χαμηλά. Η στάθμη αυτήν τη στιγμή είναι στα 2.178.000. Αυτό επαρκεί για ένα 1.178.00 κυβικά νερού και με τους ρυθμούς που παίρνουμε το νερό είναι για 125 περίπου μέρες. Δεν φτάνει ούτε μέχρι το καλοκαίρι».
Από τα 7 εκ. κυβικά νερού… στα 2
Το 2024 το φράγμα διέθετε πάνω από 7 εκ. κυβικά νερού τον Απρίλιο, όμως η κατάσταση φέτος είναι εντελώς διαφορετική. Αυτή τη στιγμή η ποσότητα έχει πέσει λίγο πάνω από τα 2 εκ. κυβικά, ενώ για λόγους ασφαλείας δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 1,5 εκ.
Αν δεν υπάρξει αύξηση των αποθεμάτων το νερό που θα διατίθεται από τον Ιούλιο και μετά θα είναι περιορισμένο σε 500 κυβικά νερού την ώρα, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία των δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.
«Ως plan b έχουμε προγραμματίσει ότι εάν μέχρι τέλος Μαρτίου με τη μείωση της παροχής την οποία κάναμε σε συνεννόηση με τις ΔΕΥΑ, δεν έχουμε αποθέματα πάνω από 1,5 – 2 εκ. κυβικά νερού, τότε το διυλιστήριο θα κλείσει και θα το λειτουργήσουμε ξανά τον Ιούλιο, Αύγουστο επιτυγχάνοντας όσο μπορούμε μια ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου του Ηρακλείου, της Χερσονήσου και του Αγίου Νικολάου. Και τότε αν ανοίξει θα ανοίξει για ποσότητες μέχρι 500 κυβικά την ώρα. Θα είναι πολύ πιο μικρή η διάρκεια που θα μπορούμε να βοηθήσουμε. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να έχουμε διαθέσιμες ποσότητες περίπου 3,5 εκ. κυβικά, δηλαδή να φτάσει η στάθμη του νερού μέσα στον ταμιευτήρα να ξεπεράσει τα 4 εκ. κυβικά νερού. Πέρυσι ξεκινήσαμε την καλοκαιρινή σεζόν με περίπου 7 εκ. κυβικά νερού διαθέσιμα στον ταμιευτήρα. Τώρα ας ελπίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας δύο καλούς μήνες. Εάν το Οροπέδιο δώσει αυτό το οποίο δίνει στατιστικά αρκετά χρόνια πίσω, τότε μπορούμε να ελπίζουμε. Το πρόβλημα είναι ότι οι προβλέψεις που έχουμε είναι αρνητικές».