«Η πόλη είναι σε αταξία, πρέπει να προστατευθούν κάτοικοι και επιχειρήσεις»
Την έκδηλη αγωνία του και τη ανησυχία του για την κατάσταση και την εικόνα που επικρατεί στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, μεταφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Μιχάλης Χάσικος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», κάνοντας λόγο για μια πόλη σε αταξία, χωρίς κανένα έλεγχο, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις αυθαίρετες καταλήψεις τραπεζοκαθισμάτων και παντός είδους εμπορευμάτων, αλλά και τη γενικότερη ασυδοσία που επικρατεί σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων υγειονομικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος.
Ήδη ο σύλλογος που συμμετέχει στη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη για την τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης για τη λειτουργία της παλιάς πόλης, ετοιμάζεται να καταθέσει τις προτάσεις του, οι οποίες θα βασίζονται όπως είπε στον σεβασμό του επιχειρείν αλλά και της κατοικίας με στόχο να μπει τάξη στην παλιά πόλη.
«Η παλιά πόλη πρέπει να αποφορτιστεί»
Σε σχέση με την πρόταση του δήμου που είναι σε διαβούλευση αναφορικά με την τροποποίηση της κανονιστικής, ο κ. Χάσικος τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τους κατοίκους, κάτι που όπως είπε είναι απόλυτα λογικό, τονίζοντας ότι η πόλη πρέπει να αποφορτιστεί. Πρέπει, όπως επισημαίνει να διασφαλιστούν οι ελεύθεροι χώροι πρόσβασης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, να απομακρυνθούν εμπορεύματα και πινακίδες από δρόμους και πεζοδρόμια, να εφαρμοστεί αποτελεσματικά ο δακτύλιος, να περιοριστεί το ωράριο τροφοδοσίας των επιχειρήσεων και να υπάρχει ένας αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός, ώστε η πόλη να μπορεί να λειτουργεί, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Χάσικος, σημείωσε: «Υπάρχουν ενστάσεις από τους κατοίκους της παλιάς πόλης για την πρόταση του δήμου και στην ουσία έχουν δίκιο, γιατί πάνε να νομιμοποιήσουν κάτι που δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί. Θα δυσχεράνει πολύ την κατάσταση αυτό το σχέδιο. Ενώ θέλουμε να αποφορτίσουμε λίγο την πόλη θα την κάνουμε χειρότερη. Συμφωνούμε όλοι οι σωστοί επιχειρηματίες και αναγνωρίζουμε τα προβλήματα των κατοίκων. Επίσης υπάρχουν και κακώς κείμενα, τα οποία εννοείται ότι δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε. Είναι και αθέμιτος ανταγωνισμός να νομιμοποιηθούν όλες αυτές οι αυθαιρεσίες. Εμείς επιθυμούμε την ασφάλεια των κατοίκων της παλιάς πόλης. Θέλουμε να μπορεί να περνάει χωρίς κανένα πρόβλημα το πυροσβεστικό όχημα και το ασθενοφόρο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Όμως σημειώνω εδώ, ότι οι επιχειρηματίες μπορούν και θα μαζέψουν τα τραπέζια, όμως ελπίζουμε να μη δούμε μετά εκεί παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Γιατί τα τραπέζια θα βγουν οι σερβιτόροι να τα πάρουν, το αμάξι ποιος θα το πάρει εάν χρειαστεί να περάσει ένα πυροσβεστικό; Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τη νομιμότητα όταν η πόλη πια μπει σε έναν ορθό ρυθμό. Η διανομή να είναι μέχρι της 10:00 π.μ. Να τηρείται το μέτρο που αφορά στον δακτύλιο. Έπειτα έχουμε τη διαλογή των σκουπιδιών. Είναι πάλι ανεξέλεγκτη η κατάσταση, πετάει ο καθένας ό,τι θέλει. Επίσης κάναμε μια πρόταση για μια ηλεκτρονική ταυτότητα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και μη, που θα αναγράφει με έναν κωδικό του κάθε καταστήματος τις πληροφορίες για την άδεια, πότε μπορεί να παίζει μουσική και πότε δεν μπορεί, που μπορεί να έχει τραπέζια. Αυτά να τα έχει η αστυνομία. Επίσης, για μας είναι πολύ σημαντικό, όταν ετοιμάζεται να ανοίξει ένας καινούργιος επιχειρηματίας μια δραστηριότητα στην παλιά πόλη, να ενημερώνεται άμεσα από τον δήμο ή από τους μηχανικούς, ότι εδώ π.χ. δικαιούστε να βάλατε δύο τραπέζια ή δικαιούστε να κάνετε αυτό και όχι κάτι άλλο, ώστε να μην επενδύει ο άνθρωπος άδικα. Όλη η ουσία είναι ότι για να σταματήσει το κακό, ότι πρέπει να παίρνει μια σωστή γραμμή από τον δήμο ο επενδυτής πριν κάνει την επένδυση, που να βλέπει ο άνθρωπος εάν αυτό που έχει στο μυαλό του μπορεί να συμβεί ή όχι».
- Απουσία αστυνόμευσης
Το κυριότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην παλιά πόλη σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου είναι η απουσία οποιουδήποτε ελέγχου: «Το δεδομένο είναι ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση. Η μορφή της πόλης είναι σε αταξία και δεν έχει να κάνει μόνο με τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά γενικά με το εμπορικό κομμάτι και με όλη τη δραστηριότητα της παλιάς πόλης. Ουσιαστικά δεν τηρείται τίποτα, δεν τηρείται ο ΚΟΚ, δεν τηρείται ο δακτύλιος, δεν τηρείται η κανονιστική των τραπεζοκαθισμάτων, δεν τηρείται η αδειοδότηση των καταστημάτων. Αυτήν τη στιγμή είναι πάρα πολλά καταστήματα χωρίς άδεια. Υπάρχει μια αναρχία στην πόλη».
- Χρειάζεται φρένο στη λειτουργία νέων επιχειρήσεων
Όπως τονίζει ο κ. Χάσικος πρέπει να μπει ένα φρένο στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου: «Εμείς σαν σύλλογος κάναμε κάποιες προτάσεις ώστε να προστατέψουμε και τον κάτοικο, αλλά και τις επιχειρήσεις. Θέλουμε να σταματήσει η ανάπτυξη επιχειρήσεων στην παλιά πόλη, να μπει ένα «φρένο». Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που όποιος θέλει ανοίγει ένα μαγαζί μέσα στην πόλη και περιμένει να του έρθει η άδεια. Πρέπει να ακολουθείται μια διαφορετική σειρά. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να θέλει κάποιος να ανοίξει μαγαζί και να βάζει τα κλειδιά και να το ανοίγει. Και για να κλείσει να χρειάζονται δύο χρόνια. Που θα πάει; Δεν μπορεί να συνεχιστεί». Και συμπλήρωσε ότι: «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος να τα ελέγξει, δεν μπορεί κανείς να κλείσει κανέναν. Ο δήμος αδυνατεί, το υγειονομικό αδυνατεί, η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι παρά όταν κάποιος κάνει επώνυμη καταγγελία. Αυτό δεν είναι λογικό».
- Όρια στην κατάληψη δημόσιου χώρου με τραπεζοκαθίσματα
Σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις δημόσιου χώρου με τραπεζοκαθίσματατα, όπως ξεκαθάρισε, ο πρόεδρος του συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής η θέση του συλλόγου, είναι ξεκάθαρη τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχουν όρια. Για αυτό όπως είπε ζητούν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, να γίνει επιτόπιος έλεγχος με όχημα της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ (ασθενοφόρο), ώστε να οριοθετηθούν οι περιοχές – χώροι στους οποίους απαγορεύεται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα και αυτό όπως τόνισε θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους.
«Από εκεί που θα περνάει το όχημα έκτακτης ανάγκης, θα μπαίνει μια κόκκινη γραμμή και θα λέμε «μέχρι εκεί μπορείτε να βάλετε τραπέζια» και να τελειώσει αυτή η ιστορία. Επίσης είπαμε ότι εμείς θέλουμε να νομιμοποιηθούμε, να μην είμαστε παράνομοι, να μπουν οι μπάρες στην πόλη, να γίνει το ιστορικό κέντρο όπως πρέπει να είναι και όπως του αρμόζει να είναι. Να πάρουμε ένα πρότυπο μιας ευρωπαϊκής πόλης, όπως το Στρασβούργο, και να το ακολουθήσουμε».
- Να περιοριστεί το ωράριο τροφοδοσίας
Το ωράριο τροφοδοσίας πρέπει να περιοριστεί και να μπει ένα τέλος στις εικόνες αταξίας και αναρχίας που κυριαρχούν κάθε μέρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης εξαιτίας της τροφοδοσίας των καταστημάτων: «Η διανομή θα πρέπει να γίνεται μέχρι τις 10 π.μ. και μετά να κλείνει η πόλη ερμητικά, χωρίς να μπαίνει τίποτα μέσα. Να μαζευτούν όλες οι ταμπέλες που είναι δεξιά και αριστερά χωρίς άδεια, χωρίς να πληρώνει κανείς, χωρίς να επιτρέπεται να μπουν».