Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Ρέθυμνο

Θεραπεία γλαυκώματος με λέιζερ στην Οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου

ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Newsroom Από Newsroom
13/09/2024 - 1:00 μμ
στην κατηγορία Ρέθυμνο

Μηχάνημα τελευταίας γενιάς (SLT – LASER) για θεραπεία γλαυκώματος για πρώτη φορά στους ασθενείς της Κρήτης απέκτησε η Οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνης.

Η θεραπεία αυτή (Selective Laser Trabeculoplasty) πραγματοποιείται με αναισθητικές σταγόνες και είναι ολιγόλεπτη, επαναλήψιμη και ανώδυνη. Παρατείνει την έναρξη θεραπείας με κολλύρια που μειώνουν την πίεση του οφθαλμού για 5-8 έτη και ενδείκνυται σε ασθενείς που πάσχουν από γλαύκωμα και δεν έχουν αρχίσει ακόμα θεραπεία και σε ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία με ένα φάρμακο.

Η απόκτηση της συσκευής αυτής (Laser) είναι το αποτέλεσμα προσπάθειας των ιατρών της Οφθαλμολογικής Κλινικής σε συνεργασία με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και της 7ης Υ.Πε. Κρήτης.

«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει στο οφθαλμολογικό τμήμα υπολογίζουμε αρχές Οκτώβρη 2024 οι πολίτες να μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού για τη θεραπεία αυτή», δήλωσε ο Διευθυντής της Κλινικής Μανόλης Χριστοδουλάκης.

Η Οφθαλμολογική Κλινική του ΓΝ Ρεθύμνου άρχισε τη λειτουργία της το 2009 και δέχεται κάθε χρόνο 14.000 περίπου ασθενείς (στοιχεία  2023). Από αυτούς περίπου 3200 ασθενείς επισκέπτονται το τμήμα επειγόντων περιστατικών και 1730 νοσηλεύονται ως εσωτερικοί ασθενείς. Πραγματοποιούνται 930 περίπου άσηπτες επεμβάσεις με αυξητική τάση για το 2024 (στην πλειοψηφία τους χειρουργεία καταρράκτη) ενώ πραγματοποιούνται 815 μικρο-επεμβάσεις καθαρού πεδίου (στην πλειοψηφία τους ενδουαλοειδικές εγχύσεις φαρμάκων για παθήσεις ωχράς κηλίδας). Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται στις  χειρουργικές  αίθουσες του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 1100 περίπου εξετάσεις Οπτικής Τομογραφίας Συνοχής (OCT), 100 περίπου εξετάσεις οπτικών πεδίων και 185 Laser για θεραπεία ρωγμών, διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και για θόλωση περιφακίου (δευτερογενής καταρράκτης). Τους τελευταίους μήνες (πρώτο 6μηνο 2024) άνω του 55% των επεμβατικών πράξεων του νοσοκομείου Ρεθύμνου πραγματοποιείται από την Οφθαλμολογική Κλινική. Με τη δημιουργία του τρίτου ιατρείου και της δεύτερης χειρουργικής αίθουσας από το Σεπτέμβριο του 2023, κατορθώσαμε να μειώσουμε το χρόνο αναμονής για εξέταση περίπου στο δίμηνο (ήταν πάνω από 10 μήνες), και το χρόνο αναμονής για επέμβαση καταρράκτη οριακά κάτω του διμήνου, που αποτελεί σημαντικό αν όχι μοναδικό επίτευγμα για δημόσιο νοσοκομείο.

Η λειτουργία της Οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνης

Σήμερα στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου υπηρετούν 3 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ και μια επικουρική ιατρός:

– Μανόλης Χριστοδουλάκης, Διευθυντής ΕΣΥ, διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν Κρήτης, εκπαίδευση σε χειρουργική/παθολογία αμφιβληστροειδή

– Βασίλειος Παντελεοντίδης,  Διευθυντής ΕΣΥ, εκπαίδευση σε χειρουργική/παθολογία αμφιβληστροειδή

– Κωνσταντίνος Παπαδέδες, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, εκπαίδευση σε ενδοφθάλμιες φλεγμονές και παθολογία αμφιβληστροειδή

– Μαργαρίτα Καρπαθάκη, Επικουρική Επιμελήτρια Β ΕΣΥ, εκπαίδευση σε παθολογία γλαυκώματος.

Η Οφθαλμολογική Κλινική εκπαιδεύει νέους ειδικευόμενους, ενώ σήμερα υπηρετούν δυο:

–      Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και

–      Αφροδίτη Χατζοβούλου.

Σύμφωνα με τον κ Χριστοδουλάκη, το έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό που χωρίς αυτό, θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, και υποστηρίζει το έργο αυτό, αποτελείται στα εξωτερικά ιατρεία και τους νοσηλευόμενους ασθενείς από τους νοσηλευτές:

Ειρήνη Βουγιουκαλάκη, Μανωλία Κοτζαμπασάκη, Γιώτα Λελεδάκη και Γιάννη Τσιακαλίδη, ενώ στις χειρουργικές αίθουσες η Οφθαλμολογική Κλινική υποστηρίζεται από τις Ελευθερία Μπούτζουκα, Αντωνία Παπουτσάκη, Μυρσίνη Νταή, Ειρήνη Φοβάκη, Κατερίνα Πατεράκη, Όλγα Φοδελιανάκη και την προϊσταμένη χειρουργείου Ιωάννα Λαδάκη.

Στην Οφθαλμολογική Κλινική λειτουργούν τα παρακάτω ιατρεία:

– τακτικό εξωτερικό Ιατρείο,

– Ιατρείο γνωματεύσεων – πιστοποιητικών,

– τμήμα επειγόντων περιστατικών,

– Ειδικό Ιατρείο Παθήσεων βυθού (εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, θρόμβωση φλέβας, μυωπική ωχροπάθεια),

– Ιατρείο αντιμετώπισης γλαυκώματος,

– πραγματοποιούνται θεραπείες με laser για διαβητική αμφ/πάθεια, περιχαράκωση ρωγμής και laser περιφακιοτομή για δευτερογενή καταρράκτη. Επίσης θεραπείες με κρυοπηξία για ρωγμή αμφιβληστροειδή.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό σύγχρονων συσκευών – εξοπλισμού όπως πνευματική τονομετρία (μέτρηση πίεσης οφθαλμού), παχυμετρία κερατοειδούς, παχυμετρία υπερήχων, ηλεκτρονικό φακόμετρο, διαθλασίμετρο, οπτική βιομετρία και βιομετρία υπερήχων, Α- και Β- υπερηχογραφία, οπτικό πεδίο τελευταίας γενιάς, OCT και OCT αγγειογραφία και φλουροαγγειογραφία με αυτοφθορισμό (σχεδιάζεται αναβάθμιση εξοπλισμού με πιο σύγχρονο λογισμικό).

Στην Οφθαλμολογική Κλινική εκτός από ιατρείο παθήσεων βυθού, ξεκίνησε ιατρείο φλεγμονών και ιατρείο υδροξυχλωροκίνης (Plaquenil), ενώ προγραμματίζεται να λειτουργήσει η χειρουργική του αμφιβληστροειδή για αντιμετώπιση αποκολλήσεων, αιμορραγιών κ.α., με την έλευση κατάλληλου εξοπλισμού αναβάθμισης του ήδη υπάρχοντος.

«Η πρόσβαση των ασθενών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και τα υψηλά ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών, οδηγεί σε προσέλευση τους από όλους τους νομούς της Κρήτης, ενώ αποτελεί σημαντική κατάκτηση για τη δημόσια υγεία η παροχή των υπηρεσιών αυτών (ποιοτικά και ποσοτικά) σε δημόσιο νοσοκομείο στο Ρέθυμνο, δωρεάν.

Γεγονός ακόμα πιο σημαντικό, αν γίνει αναγωγή στο αντίστοιχο κόστος των εξετάσεων – επεμβάσεων αυτών στον ιδιωτικό τομέα, ή στην ταλαιπωρία που θα είχαν εάν οι ασθενείς μας αναζητούσαν πρόσβαση σε νοσοκομεία γειτονικών νομών.

      Σε οικονομικά μεγέθη, το κόστος μόνο των φαρμάκων – ειδικών θεραπειών που πραγματοποιήθηκαν για πρόληψη της τύφλωσης ανέρχεται σε 460.000€ (στοιχεία 2023) και  το κόστος των υλικών για τις χειρουργικές επεμβάσεις υπερβαίνει τις 260.000€ ετησίως. Η αναβάθμιση του εξοπλισμού τα έτη 2023 και 2024 κόστισε 140.000€ (σύγχρονο οπτικό πεδίο, αντικατάσταση argon laser). Η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ καλύπτει τις δαπάνες αυτές, που παρέχονται δωρεάν σε όλους και σε ανασφάλιστους», αναφέρει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος Μανόλης Χριστοδουλάκης, Διευθυντής ΕΣΥ, διδάκτορας

Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης)

Για προγραμματισμό ραντεβού οι πολίτες μπορούν  ν’ απευθύνονται στη Γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων,  από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 π.μ.-14:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 2831342243.

 

Tags: sidebar_nowΓΝΡΝοσοκομείο ΡεθύμνουΟΦΛΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Share246Tweet154Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

Το έπαθλο της ΕΚΑΣΚ έχει κάτοχο… Ρέθυμνο Cretan Kings! (Photos)

Το έπαθλο της ΕΚΑΣΚ έχει κάτοχο… Ρέθυμνο Cretan Kings! (Photos)

24/05/2025 - 10:29 μμ
4989252841566460 φαραγγι Σαμαριάς

Ανοιχτό αύριο το φαράγγι της Σαμαριάς

24/05/2025 - 8:27 μμ
viber image 2025-05-24 15-56-14-750

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη

24/05/2025 - 4:37 μμ
5173298571440913 egwkiesy3

Πρεμιέρα αύριο για την παράσταση «Εγώ κι Εσύ»

24/05/2025 - 2:44 μμ
Επόμενο άρθρο
ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΟΣ

Κλείνει λόγω εργασιών τμήμα του αμαριώτικου δρόμου στο ύψος του Γιαννουδίου

viber image 2025-05-24 15-56-14-750

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη

24/05/2025 - 4:37 μμ
5173322222066638 viber image 2025-05-24 15-20-13-509

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 84η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο

24/05/2025 - 3:25 μμ
ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟΣ

Κριτική σκέψη και ενδυνάμωση των νέων ασπίδα για την ασφαλή πλοήγηση στον Κυβερνοχώρο

24/05/2025 - 8:40 πμ
ΠΑΣΟΚ

Απόσυρση του ΠΔ για τα όρια οικισμών και επαναδιαπραγμάτευσή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

23/05/2025 - 10:08 μμ
Η ταλαιπωρία των οδηγών και ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών

Η ταλαιπωρία των οδηγών και ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών

23/05/2025 - 5:30 μμ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - ΡΕΘΥΜΝΟ

Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στο Ρέθυμνο

23/05/2025 - 5:08 μμ
ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ
Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr