Πανεπιστήμιο Κρήτης και δήμος Ρεθύμνου υποδέχτηκαν χθες του πρωτοετείς φοιτητές που πέτυχαν στις σχολές του Ρεθύμνου στην εναρκτήρια εκδήλωση καλωσορίσματος που διοργάνωσαν στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.
Για μια ακόμα χρονιά το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου ετοίμασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων για να καλωσορίσουν τους φοιτητές και να τους δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πόλη και τους ανθρώπους της και να τους φέρουν σε μια πρώτη επαφή με τα δρώμενα του τόπου.
Οι νεοεισακτέοι βρέθηκαν χθες για πρώτη φορά στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Κρήτης, όπου τους επεφύλαξαν θερμή υποδοχή οι αρχές του τόπου και οι ακαδημαϊκοί.
Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης Γάλλου και να γνωρίσουν τους χώρους τους και να καθίσουν για πρώτη φορά στα αμφιθέατρα, όπου τους υποδέχτηκαν η αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος πρυτανικές αρχές και καθηγητές. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μουσικό πρόγραμμα, ενώ καθημερινά για το επόμενο δεκαήμερο υπάρχουν σχετικές εκδηλώσεις μουσικές, πολιτιστικές και πάρτι που έχουν ετοιμάσει το ΑΕΙ του νησιού και ο δήμος Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο αυτό και οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής της πόλης θα προσφέρουν εκπτωτικά πακέτα στους φοιτητές συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στις εκδηλώσεις υποδοχής των νεοεισακτέων.
Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε από πέρυσι σε συνεργασία του δήμου με το πανεπιστήμιο Κρήτης, με στόχο να γίνει θεσμός, στο πλαίσιο των προσπαθειών διασύνδεσης της πόλης με το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπρύτανης Προγραμματισμού Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρης Μυλωνάκης: «Οι εκδηλώσεις υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών είναι ένας νέος θεσμός που εγκαινιάσαμε πέρυσι από κοινού με τον δήμο Ρεθύμνης. Στόχος μας είναι να νιώσουν οι νέοι φοιτητές ότι για τα επόμενα χρόνια θα ανήκουν σε δύο κοινότητες, αυτήν του πανεπιστημίου Κρήτης, και αυτήν της πόλης του Ρεθύμνου. Στόχος είναι επίσης η ομαλή ένταξή τους, των φοιτητών και των φοιτητριών, στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την τοπική κοινωνία. Μέχρι την Κυριακή 22 Οκτωβρίου οργανώνουμε πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων. Οι δράσεις περιλαμβάνουν τη γνωριμία με τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου Κρήτης και τις πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών σε συνδυασμό με επισκέψεις και ξεναγήσεις σε μνημεία και χώρους πολιτισμού του Ρεθύμνου και της Αρχαίας Ελεύθερνας, με πολλά πάρτι, με συναυλία από φοιτητικά συγκροτήματα, συναυλία στην πόλη του Ρεθύμνου που διοργανώνει ο δήμος Ρεθύμνης με τον Βασιλικό. Θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλη γιορτή, και καλούμε όλους τους νέους φοιτητές να αγκαλιάσουν όλες αυτές τις εκδηλώσεις που προγραμματίσαμε ειδικά για αυτούς. Τους καλωσορίζουμε και ευχόμαστε να έχουν μια ευδόκιμη παρουσία στο πανεπιστήμιο Κρήτης και στην πόλη του Ρεθύμνου». «Παράλληλα» όπως πρόσθεσε: «οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε που θα δώσει χαρά στους φοιτητές μας, ειδικά στους νέους φοιτητές που έρχονται σε μια νέα πόλη, σε έναν νέο κοινωνικό χώρο, θέλουμε να το κάνουμε. Ξέρουμε επίσης ότι τα ψυχολογικά προβλήματα έχουν διογκωθεί μετά την πανδημία, το ζούμε και εδώ στο πανεπιστήμιο. Θέλουμε να τους κάνουμε να αισθανθούν ότι έρχονται κάπου που είναι ευπρόσδεκτοι. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό με χαρά, να δίνουμε μια αίσθηση γλεντιού σε αυτήν την υποδοχή. Γι’ αυτό οι περισσότερες δράσεις μας έχουν να κάνουν με τη μουσική, με το πάρτι, με το κέφι κ.λπ. Θα έχουμε και άλλες δράσεις, όπως διαλέξεις που θα είναι σε εκλαϊκευμένα επιστημονικά θέματα. Αλλά κυρίως θα είναι περισσότερο πολιτισμός, χαρά, γλέντι. Εκεί δίνουμε έμφαση, για να δώσουμε και μια νότα χαράς γενικότερα».
Εκ μέρους του δήμου Ρεθύμνης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης τονίζει ότι: «Αυτό που ξεκίνησε δειλά πέρυσι ως μια προσπάθεια διασύνδεσης της πόλης με το πανεπιστήμιο, μέσα σε έναν χρόνο έτρεξε με πολύ γρήγορους ρυθμούς ξεπερνώντας κάθε προσδοκία μας. Ένα βασικό στοίχημα για την πόλη του Ρεθύμνου είναι να διατηρήσει τον χαρακτήρα της πανεπιστημιούπολης, η οποία τα προηγούμενα χρόνια πρόσφερε τόσο πολύ στην ανάπτυξη του δήμου. Δράσεις που σχεδιάσαμε είδαμε μέσα σε έναν χρόνο να γίνονται θεσμοί. Μια τρανή επίσης απόδειξη της σχέσης που έχει αναπτύξει η πόλη και η κοινωνία του Ρεθύμνου με το πανεπιστήμιο, ήταν η ιδιαίτερη πρωτοτυπία για πρώτη φορά μάλιστα στην Ελλάδα, της διοργάνωσης του reunion που απόφοιτοι του 1977 μέχρι και το 1997 που ήταν ένας αριθμός αποφοίτων περίπου 1.000 άτομα, κατέκλεισαν για μια βδομάδα την πόλη του Ρεθύμνου, δείχνοντας τα στοιχεία που σφυρηλατούνται μέσα από τις σχέσεις τοπικής κοινωνίας και των φοιτητών. Η στόχευσή μας είναι ο θεσμός αυτός να αποκτήσει ακόμα πιο στέρεες βάσεις, να δημιουργήσουμε και να σχεδιάσουμε δράσεις υποστηρικτικές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε σε μια περίοδο δύσκολη, με το αυξημένο κόστος επιβίωσης, με τις δυσκολίες που υπάρχουν στο κομμάτι της φοιτητικής στέγης, ο νέος φοιτητής αλλά και γενικότερα οι φοιτητές της πόλης να μην νιώθουν ότι έρχονται σε ένα μέρος που είναι αφιλόξενο».
Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημέρωση σχετικά με τον ρόλο του Συμβουλευτικού Κέντρου Φοιτητών του πανεπιστημίου για την υποστήριξη των πρωτοετών φοιτητών (στις 12:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου). Στη συνέχεια στη 13:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της ομάδας «Τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση» με τη διοργάνωση του εργαστηρίου ΘΕΚΙΜΣ. Στις 18:00-19:30 θα προβληθεί η ταινία «Τζουζέπε Τορνατόρε, Σινεμά ο Παράδεισος» (1988).
Αγκάθι παραμένει το στεγαστικό πρόβλημα για τη φοιτητική κοινότητα
Μεγάλο αγκάθι ωστόσο για την φοιτητική κοινότητα παραμένει η δυσκολία εύρεσης κατοικίας. Ο αρμόδιος αντιπρύτανης Δ. Μυλωνάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες του πανεπιστημίου που αφορούν στο έργο ΣΔΙΤ που περιλαμβάνει την ανέγερση νέων φοιτητικών κατοικιών, έργο για το οποίο είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, ωστόσο μέχρι την υλοποίησή τους χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Μέχρι τότε όμως απαιτείται να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο αυτό όπως είπε θα αναζητηθούν από το πανεπιστήμιο δωμάτια ξενοδοχείων για να καλυφτούν οι στεγαστικές ανάγκες 140 φοιτητών: «Το στεγαστικό και το κόστος ζωής είναι δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα πανεπιστήμια, αλλά ειδικότερα σε τουριστικές περιοχές. Σαν πανεπιστήμιο έχουμε κάνει πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση, με κυριότερο το τεράστιο έργο ΣΔΙΤ με το οποίο η πανεπιστημιούπολη του Γάλλου θα αποκτήσει 1800 κατοικίες, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 3.000 φοιτητές. Αυτό θα αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι αυτό θα ολοκληρωθεί σε περίπου τέσσερα χρόνια. Άρα λοιπόν μέσα σε αυτά τα χρόνια πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν όλοι, κυρίως η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση και το πανεπιστήμιο. Πρόσφατα ήταν εδώ εκπρόσωποι του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που είναι οργανισμός του υπουργείου Παιδείας ο οποίος έχει αναλάβει τις φοιτητικές κατοικίες. Μας είπαν να τους κάνουμε προτάσεις στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο για να φιλοξενηθούν 140 επιπλέον φοιτητές στο Ηράκλειο και άλλοι 140 στο Ρέθυμνο. Εμείς θα το ξεκινήσουμε άμεσα, θα προσπαθήσουμε να βρούμε ξενοδοχεία. Στο Ηράκλειο έχουμε ήδη κάποια που ενδιαφέρονται, στο Ρέθυμνο δυστυχώς είναι πολύ δυσκολότερο. Εάν τα καταφέρουμε, επίσης και αυτό θα αμβλύνει βραχυχρόνια το πρόβλημα, γιατί οι αιτήσεις που έχουμε για φοιτητική εστία που είναι συνήθως από φοιτητές που προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες, είναι περίπου στις 500 και εμείς έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε γύρω στα 300 άτομα. Οπότε εάν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε για 140 επιπλέον αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για να αμβλύνουμε το πρόβλημα της στέγασης».