Την θέση του για το νέο Αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου, την οποία όπως αναφέρει έχει κάνει γνωστή από το 2013-2014, υπενθυμίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου με σημερινό κείμενο-τοποθέτηση του, σημειώνοντας πως έχει ταχθεί υπέρ της μεταφοράς εκτός πόλεως τόσο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων όσο και της σχολής Αστυφυλάκων και οι χώροι στους οποίους σήμερα βρίσκονται να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου. Ο Σύλλογος σημειώνει πως είναι αναγκαία η ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου αναγνωρίζοντας πως η εικόνα των χώρων στους οποίους στεγάζεται σήμερα είναι προσβλητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των εργαζομένων, των πολιτών και των κρατουμένων, προσθέτει ωστόσο πως η ανέγερση ενός νέου σύγχρονου αστυνομικού μεγάρου πρέπει να γίνει σε περιοχή που να εξυπηρετεί τους πολίτες όλης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Αναλυτικά, στο κείμενο του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων αναφέρει:
«Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση που έχει ανοίξει σε σχέση με τη χωροθέτηση του νέου αστυνομικού μεγάρου στο χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:
1.Ήδη από την εισήγηση του συλλόγου αρχιτεκτόνων τον Φεβρουάριο του 2013 για την αναθεώρηση του Χωροταξικού Περιφερειακού Πλαισίου Κρήτης, είχαμε τοποθετηθεί για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ρεθύμνου:
«Καταρχήν να επισημάνουμε την τεράστια επέκταση που προτείνεται στο ΓΠΣ, που καταργεί την έννοια της συμπαγούς πόλης, αγνοώντας δασικές εκτάσεις, φαράγγια, γεωργική γη, κτηνοτροφία. Ο σχεδιασμός δεν επεμβαίνει στη σημερινή πόλη, αδιαφορώντας για χρόνια προβλήματα που παραμένουν άλυτα όπως : η θεσμοθέτηση χρήσεων στη παλιά πόλη με μικτό σύστημα και όχι με ζώνες, η ανάγκη για αύξηση των ελεύθερων χώρων, η ουσιαστική ανάπλαση όλων των υποβαθμισμένων συνοικιών της πόλης, η δέσμευση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στον Κουμπέ, της σχολής Χωροφυλακής, του δημοτικού οικοπέδου των Τεσσάρων Μαρτύρων και η ενοποίησή του με το Δημοτικό Κήπο, ως ελεύθερους και κοινωφελείς χώρους, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης, μέσω της κήρυξης ως νεώτερα μνημεία των βιομηχανικών κτηρίων (π.χ. στον Κουμπέ) και των προσφυγικών κατοικιών, αναβάθμιση όλων των δημοσίων κτηρίων εκπαίδευσης και υγείας».
Ολόκληρη η εισήγηση του συλλόγου αρχιτεκτόνων δημοσιεύτηκε τότε στον τοπικό τύπο.
2.Με το κοινό δελτίο τύπου ‘Προτάσεις προς τους υποψηφίους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2014’, το οποίο συνυπέγραψαν το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος Τοπογράφων, ο Σύλλογος Πολιτικών μηχανικών, ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, ως πολίτες αυτού του τόπου, καλέσαμε τους υποψήφιους συνδυασμούς να πάρουν θέση -παραμερίζοντας τους τοπικισμούς και τις μικροπολιτικές δεσμεύσεις- και να τοποθετηθούν απέναντι στις προτάσεις μας αυτές, με τη δέσμευση ότι μετά την εκλογή των νέων Αυτοδιοικητικών Αρχών θα υπήρχε ένας ουσιαστικός διάλογος πάνω σε όλα τα ζητήματα που θα προέκυπταν με διαφάνεια και δημοκρατία. Η ανοικτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Μαΐου 2014.
Ανάμεσα στις προτάσεις που συζητήθηκαν ήταν και οι παρακάτω:
· Να μεταφερθούν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις από την περιοχή του Κουμπέ και να εξασφαλισθεί ότι θα αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου και κοινωφελών λειτουργιών (Νοσοκομείο, Πυροσβεστική, Διοικητικές Υπηρεσίες). Όμοια λογική να εφαρμοστεί στα κτήρια και στο οικόπεδο της Σχολής Χωροφυλακής.
· Να μελετηθούν και να υλοποιηθούν τα εξής: Οργάνωση των συνοικιών του Δήμου. Ανασυγκρότηση του χαρακτήρα της γειτονιάς. Οργάνωση των κοινόχρηστων χώρων. Εξασφάλιση νέων δημόσιων χώρων στις γειτονιές και τους οικισμούς. Σημειακές παρεμβάσεις στον ιστό των αστικών κέντρων. Ενοποίηση εσωτερικών ακαλύπτων εντός των οικοδομικών τετραγώνων και σύνδεσή τους με εναλλακτικές διαδρομές – πεζόδρομους.
Εκπρόσωποι από τους υποψήφιους τότε συνδυασμούς, παρευρέθησαν στην συζήτηση, τοποθετήθηκαν και συμφώνησαν με τη συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων του ΤΕΕ και των επιστημονικών συλλόγων. Η μοναδική διαφωνία ήταν για το λιμάνι και για τον χώρο στάθμευσης στους 4 Μάρτυρες.
Υπήρξαν λοιπόν από τότε δημοσιευμένα κείμενα και αποφάσεις, από τους κατεξοχήν αρμόδιους επί θεμάτων χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Κατά συνέπεια όλες οι τότε παρατάξεις και η σημερινή δημοτική αρχή είναι ενημερωμένοι για τις θέσεις του συλλόγου αρχιτεκτόνων, πριν την έναρξη της εκπόνησης της αρχιτεκτονικής μελέτης του κτηρίου.
Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη ανέγερσης ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού αστυνομικού μεγάρου σε περιοχή που να εξυπηρετεί τον πολίτη σε όλη την περιφερειακή ενότητα. Η σημερινή εικόνα των χώρων της αστυνομίας είναι προσβλητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των εργαζομένων, των πολιτών και των κρατουμένων.
Οι διεθνείς κατευθύνσεις για τη χωροθέτηση αστυνομικών κτιρίων, η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Διευθυντών, το Home Office της Αγγλίας και πληθώρα άλλων αρμόδιων φορέων, αποδέχονται κάποιες γενικές κατευθύνσεις για το πού και το πως μπορούν να τοποθετούνται τα αστυνομικά μέγαρα. Όλες συγκλίνουν στο ότι πρέπει να υπάρχει:
· συνοχή και αρμονία με το υπόλοιπο αστικό περιβάλλον
· εγγύτητα ή συστέγαση με κρατικές υπηρεσίες άμεσης παρέμβασης, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα ή τις υπηρεσίες των ασθενοφόρων
· προσβασιμότητα και εγγύτητα σε μεγάλα οδικά δίκτυα. Η δυνατότητα άμεσης επέμβασης μέσω κομβικών σημείων, είναι θεμελιώδης για την ουσιαστική λειτουργία όλων των σωμάτων ασφαλείας.
Ταυτόχρονα, το κτήριο και ο περιβάλλων χώρος του, θα πρέπει να είναι έτσι τοποθετημένα και σχεδιασμένα, ώστε να υπάρχει η ευελιξία για προσθήκη μελλοντικών υποδομών όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου είμαστε σύμφωνοι με την προοπτική κατεδάφισης των σημερινών κτηρίων που στεγάζουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας στη Νομαρχία και στη δημιουργία πράσινου κοινόχρηστου χώρου που θα ενοποιήσει λειτουργικά την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου με τον σχεδιασμένο από τον πολύ σημαντικό Έλληνα αρχιτέκτονα Τάσο Μπίρη, δημοτικό παιδότοπο, ο οποίος βρίσκεται εγκαταλελειμμένος ακριβώς κάτω από τα τείχη της Φορτέτσας».