17 °C Rethymno, GR
26/03/2023

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θετικές εξελίξεις για τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ από κρατικές ενισχύσεις

Θετικές φαίνεται να είναι οι εξελίξεις προκείμενου να δοθεί η δυνατότητα της χρηματοδότησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας από το κράτος. Ένα θέμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως κυρίαρχο για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των ΔΕΥΑ της χώρας, ειδικά τη σημερινή περίοδο που οι επιχειρήσεις ούσες ενεργοβόρες έχουν «γονατίσει» από το αυξημένο λειτουργικό τους κόστος.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης το θέμα φαίνεται να βρίσκει τη λύση του, όπως προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησε ο ίδιος με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και στελέχη της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚεΜΚΕ) που αποτελεί την αρμόδια εθνική αρχή συντονισμού για τις κρατικές ενισχύσεις και το μοναδικό επίσημο σημείο επαφής για θέματα κρατικών ενισχύσεων τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς.

Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Γ. Μαρινάκης το κλίμα είναι αισιόδοξο και σύντομα θα ξεμπλοκάρει το ζήτημα και θα μπορούν οι ΔΕΥΑ να χρηματοδοτούνται από το κράτος προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά και να μπορέσουνε να ανταποκριθούν στις πολλαπλές και αυξημένες υποχρεώσεις τους. Ήδη αναμένεται να «τρέξουν» δυο προγράμματα, ένα από το ΥΠΕΣ ύψους 50 εκ. ευρώ και ένα ακόμα από το υπουργείο οικονομικών ύψους 20 εκ. ευρώ, από τα οποία θα επωφεληθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις ενώ σύντομα όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση θα «τρέξει» σχετικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των ΔΕΥΑ με τη προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνης ανέφερε: «Είχαμε μαι συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Σκυλακάκη και την υπηρεσία που ελέγχει τις κρατικές ενισχύσεις (την ΚΕΜΚΕ) γιατί μέχρι πρότινος, είχαν μια αντίληψη, ότι δεν μπορούν οι ΔΕΥΑ να λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις παρά με ένα όριο. Αυτό νομίζω, ότι με τη πολύ ουσιαστική κουβέντα που έγινε θα λυθεί. Οπότε μετά τη λύση του θέματος, η κυβέρνηση θα μπορεί να ενισχύει τις ΔΕΥΑ χωρίς περιορισμούς και όρια. Είναι ήδη σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, που περιλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση, ωστόσο η ΚΕΜΚΕ είχε πει ότι θα πρέπει να ελεγχθεί αν πρόκειται για κρατική ενίσχυση. Ήδη εκκρεμούν δυο μεγάλες χρηματοδοτήσεις, μια από το ΥΠΕΣ από το πρόγραμμα «Αξία» (50 εκ. ευρώ) και άλλη μια από το υπουργείο Οικονομικών. (20 εκ ευρώ). Όλα αυτά έμπαιναν υπό την αίρεση, ότι μπορούν να δοθούν αυτές οι χρηματοδοτήσεις και δεν θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις. Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε εξελίξεις» και πρόσθεσε ότι: «Η ζημιά στις ΔΕΥΑ είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλη αλλά εφόσον λυθεί το θέμα αυτό, τότε ανοίγει ο δρόμος για να λαμβάνουμε ενισχύσεις. Υπενθυμίζω ότι μέχρι σήμερα μας έλεγαν ότι «και να θέλαμε να σας δώσουμε χρήματα, δε μπορούμε, γιατί χρειάζεται έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Κάτι που πια δεν θα υφίσταται. Οπότε είναι μια πρώτη βοήθεια και θα δούμε πως θα εξελιχτεί ανάλογα με τα χρήματα που θα διατεθούν. Παράλληλα μας ενημέρωσε ο υπουργός ότι ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση των ΔΕΥΑ ύψους 40 εκ. ευρώ».

Στη συνάντηση ήταν παρών ο υπουργός, τρεις εξειδικευμένοι υπάλληλοι από την ΚΕΜΚΕ, ο δήμαρχος Λαρισαίων και αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και η διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της ΕΔΕΥΑ που πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη όπως είπε ο δήμαρχος συζητήθηκε το θέμα με τους συνταξιούχος εργαζομένους των ΔΕΥΑ, που πρέπει να επιστρέψουν χρήματα μετά από απόφαση του Εφετείου Πατρών. «Υπάρχει ένα θέμα ότι όσοι συνταξιούχοι συνεχίσουν να εργάζονται στη ΔΕΥΑ έπρεπε να παίρνουν τον εισαγωγικό μισθό και όχι τον μισθό των πολυετών όπως γινόταν. Προσπαθούμε να μπει μαι κόκκινη γραμμή» ότι έγινε μέχρι τώρα έγινε και να μη χρειαστεί να επιστρέψουν χρήματα οι άνθρωποι». Έχουμε ετοιμάσει μια νομοθετική πρόταση που υποστηρίζεται διακομματικά από πολλούς βουλευτές όλων των κομμάτων για να την καταθέσουμε και ελπίζουμε να εισαχθεί στο ίδιο νομοσχέδιο» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Με τροπολογία επιτρέπεται η επιχορήγηση των ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Υπενθυμίζεται ότι τροπολογία που ξεμπλοκάρει το πρόβλημα της έκτακτης επιχορήγησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης καθώς και των Συνδέσμων Ύδρευσης των ΟΤΑ για την αντιμετώπιση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους στους λογαριασμούς τους έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο  υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Ειδικότερα με τη ρύθμιση επιτρέπεται η επιχορήγηση των ΔΕΥΑ και των Συνδέσμων Ύδρευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ενεργειακού κόστους από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών. Με ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος, η διαδικασία και το ύψος της επιχορήγησης ανά ΔΕΥΑ και Σύνδεσμο Ύδρευσης.

Σημειωτέων ότι η πλειοψηφία των 122 ΔΕΥΑ της χώρας, που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος σε 5 εκ. περίπου πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος, αφού το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από 20% τον Αύγουστο του 2021 αυξήθηκε στο 40% σήμερα με αποτέλεσμα η πρόσθετη επιβάρυνση να εκτοξευτεί στα 120 εκ. ευρώ.

Από τη διαβούλευση που έγινε ωστόσο με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών αναδείχθηκε ότι υπήρχε κώλυμα για τη χρηματοδότησή τους λόγω του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ΔΕΥΑ.

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), τον Δεκέμβριο του 2022 κατά τη γενική της συνέλευση, είχε υπογραμμίσει ότι το εξαγγελθέν ποσό των 20 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των ΔΕΥΑ δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό της πρόσθετης επιβάρυνσης τους από την υπέρογκη και μη διαχειρίσιμη αύξηση της τιμής του ρεύματος και ζητούσε πρόσθετη οικονομική ενίσχυση.

Με την εν λόγω τροπολογία επιτρέπεται πλέον η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό «με την επιφύλαξη της τήρησης του ενωσιακού δικαίου», αλλά για να φτάσει στα ταμεία των ΔΕΥΑ, θα πρέπει να εκδοθεί άμεσα η σχετική ΚΥΑ.