Θετικές είναι οι εξελίξεις για το μεγάλο έργο του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού, το οποίο, όπως ανέφερε χθες στο περιθώριο της υπογραφής του έργου του αμαριώτικου δρόμου ο περιφερειάρχης, αναμένεται να υπογραφεί ως το τέλος του μήνα.
Χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αρναουτάκης, είπε: «περιμένουμε την υπογραφή ενός μεγάλου έργου για το Ρέθυμνο, το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού , το οποίο ξεπερνά τα 150 εκ. ευρώ. Με την πίεση όλων μας, με τη συνεργασία, με τη συνέργεια, με τη βοήθεια των υπουργών του κ. Χατζηδάκη, του κ. Σταϊκούρα και του κ. Κεφαλογιάννη το έργο αυτό πολύ σύντομα, το αργότερο σε έναν μήνα, θα υπογραφεί. Το έργο στο Φράγμα Πλατύ είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο για χρόνια ήταν ένα αίτημα της περιοχής και πιστεύω ότι το έργο μπορεί να ξεκινήσει και μέσα στον χρόνο».
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που σχεδιάζεται να συμβάλει κατ’ αρχάς στην άρδευση περισσότερων από 42.000 στρεμμάτων καθαρής αρδευόμενης έκτασης, αλλά και να εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα στην πεδιάδα της Μεσαράς με τον πλεονάζοντα όγκο νερού.
Το έργο χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για την ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής και για την βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Μεσαράς.
Το έργο έχει τίτλο «Κατασκευή του αγωγού μεταφοράς στην πεδιάδα της Μεσαράς, αρδευτικό δίκτυο στον νομό Ρεθύμνης». Η άρδευση αφορά 35.000 στρμ. αρδευόμενης επιφάνειας μέσα στη λεκάνη του Πλατύ. Το δεύτερο υποέργο είναι η μεταφορά με αγωγό βαρυτικά, δηλαδή χωρίς αντλήσεις στη δυτική περιοχή της μεγάλης πεδιάδας Μεσαράς, το τρίτο υποέργο είναι ο τεχνητός εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα της πεδιάδας της Μεσαράς. Το τέταρτο έργο είναι η έμμεση αύξηση της δυνατότητας άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων στην περιοχή της Μεσαράς. Ο προϋπολογισμός είναι 170.000.000 ευρώ και ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης το 2030.
Σημειώνεται ότι κλιμάκιο στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, είχε κάνει αυτοψία στην περιοχή τον Οκτώβριο του 2022, ενώ σχετικές συναντήσεις έγιναν και με τον περιφερειάρχη Κρήτης.
Παράλληλα, ο δήμος Αμαρίου διεκδικεί την κατασκευή δυο μικρών λιμνοδεξαμενών σε Γερακάρι και Ελένες, καθώς και σειρά συνοδών έργων ως ανταποδοτικά για την περιοχή του.