7 °C Rethymno, GR
04/02/2023

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΘΕΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Θετικός ο απολογισμός της Περιφέρειας για το τριήμερο Καινοτομίας «InnoDays 2022»

Ως επιτυχημένη και από πλευράς συμμετοχής και επισκεψιμότητας αλλά και από πλευράς αποτελεσμάτων,κρίνει η Περιφέρεια Κρήτης την διοργάνωση των Ημερών Καινοτομίας «InnoDays 2022 – Η Κρήτη της Γνώσης και της Παραγωγής»,που πραγματοποιήθηκαν  το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου στο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, στις Γούβες Ηρακλείου, με σημείο αναφοράς το οικοσύστημα καινοτομίας του νησιού μας.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από 150 εκθέτες ,μεταξύ των οποίων μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα με ερευνητικά εργαστήρια ή εταιρίες τεχνοβλαστούς αλλά και και θεσμικοί επενδυτές, που ανήκουν ή συνεργάζονται ή επιδιώκουν συνεργασία με το οικοσύστημα Καινοτομίας της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου έγιναν πολλές επαφές μεταξύ επιχειρήσεων και εργαστηρίων, B2B συναντήσεις και αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια και την Οργανωτική Επιτροπή,στο συνεδριακό μέρος της διοργάνωσης, συμμετείχαν 53 διακεκριμένοι ομιλητές,με 27 παρουσιάσεις και 4 πάνελ συζήτησης, ενώ στο χώρο των παράλληλων παρουσιάσεων, δόθηκε βήμα στους εκθέτες να παρουσιάσουν τις δράσεις τους και τα επιτεύγματα τους. Υλοποιήθηκαν συνολικά 33 πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν πολύ μεγάλο και τις 3 μέρες της διοργάνωσης. Συνολικά πάνω από 5.000 επισκέπτες προσήλθαν στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου να γνωρίσουν το Οικοσύστημα Καινοτομίας της Κρήτης και να συνομιλήσουν με τις επιχειρήσεις, τα εργαστήρια και τους φορείς που υποστηρίζουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο νησί μας.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Innodays 2022 ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης αυτής: τις επιχειρήσεις, τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, τα ερευνητικά εργαστήρια, τις εταιρίες τεχνοβλαστούς, τα Επιμελητήρια, τα δίκτυα, τα Κέντρα Ικανοτήτων και τέλος όλους του δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Μαραθώνιος Καινοτομίας «Αρτέμης Σαϊτάκης»

Στο πλαίσιο της τριήμερης διοργάνωσης Innodays 2022,πραγματοποιηθηκε ο Μαραθώνιος Καινοτομίας «Αρτέμης Σαϊτάκης», αφιερωμένος στη μνήμη του Αρτέμη Σαϊτάκη (1954-2021), ο οποίος για πολλά χρόνια διετέλεσε Διευθυντής του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, συνέδεσε το όνομά του με τη στήριξη και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη και υπήρξε ο πρωτεργάτης του φυτωρίου των ιδεών.Μια δράση του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση δράσεων ακαδημαϊκής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας» με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστήμιου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και με φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Επ. Καθηγητή Μάρκο Κουργιαντάκη.

Στο Μαραθώνιο διαγωνίστηκαν 9 ομάδες ενδιαφερόμενων (project teams) με συνολικά 32 μέλη, ενώ η θεματολογία ήταν: «Καινοτόμες ιδέες για την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών στην παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου και του χαρουπιού της Κρήτης», σχετική με τις προτεραιότητες της Περιφέρειας , όπως αυτές αποτυπώνονται στη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης (RIS3Crete) για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Με πολύ συγκίνηση και ενθουσιασμό έγινε η τελετή απονομής των Βραβείων, το απόγευμα της Κυριακής 27/11, με την οποία έκλεισαν και οι ημέρες καινοτομίας Innodays 2022, σε ένα κατάμεστο συνεδριακό χώρο.

Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στην Ομάδα 9 με τίτλο ιδέας GnD (Grow n’ Deliver) και επικεφαλής τον κ. Σταυγιανουδάκη Στυλιανό.

Περιγραφή: Η GnD είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλησίας υπηρεσιών διαμονής και βιωματικής εμπειρίας σε μια παραγωγική διαδικασία (όπως συγκομιδή ελαιοκάρπου), που διαθέτει, παράλληλα, ηλεκτρονικό κατάστημα των προϊόντων των παραγωγών.

Μέλη: Σταυγιανουδάκης Στυλιανός (Φοιτητής τμήματος χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης),Κακαβάς Νικόλαος (Φοιτητής τμήματος χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης), Πλουμάκης Χρυσόστομος (Φοιτητής τμήματος επιστήμης υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης), Τσιρώνη Αθηνά (Φοιτήτρια τμήματος πολιτικών επιστημών, Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε στην Ομάδα 5 με τίτλο ιδέας Happy Haroupi και επικεφαλής τον κ. Αποστολάκη Χαράλαμπο Ευάγγελο.

Περιγραφή: Το Happy Haroupi είναι μια εφαρμογή-ιστοσελίδα η οποία συνδυάζει την διατροφική αξία του χαρουπιού, με συνταγές βασισμένες σε αυτό, ξεχωριστές για κάθε άνθρωπο αναλόγως της κατάστασης υγείας του και των αναγκών του, καθώς και με επαγγελματίες υγείας και επιχειρήσεις προμήθειας ή παραγωγής προϊόντων.

Μέλη: Χαράλαμπος Αποστολάκης (Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, ΕΛΜΕΠΑ),Φώτιος Μακρής (Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, ΕΛΜΕΠΑ).

Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε στην Ομάδα 4 με τίτλο ιδέας Οιωνός και επικεφαλής τον κ. Χριστοδούλου Στέλιο

Περιγραφή: Green Jet. Αυτόνομο Σύστημα Δολωματικών Εφαρμογών με Drones, σε Ελαιώνες.

Μέλη: Στέλιος Χριστοδούλου (Επιχειρηματίας), Εμμανουέλα Παναγιωτάκη (Δικηγόρος), Γιώργος Βροντάκης  (Ειδικός Γιατρός Περιβάλλοντος Εργασίας), Αλιπραντη Κωνσταντίνα (Τεχνολόγος Γεωπόνος).

Τα Μέλη Κριτικής Επιτροπής ήταν: Σπύρος Αναστασιάδης (Καθηγητής, Τμ. Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης), Μαρία Βαμβακάκη (Καθηγήτρια, Τμ. Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης), Αθανάσιος Βούρλας (Senior Consultant – eniochos.CONSULTING), Εμμανουήλ Κουδουμάς (Καθηγητής, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχ. Υπολογιστών – ΕΛΜΕΠΑ), Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης (Διευθύνων Σύμβουλος Μύλοι Κρήτης, ABEA, ΒΙΟΧΥΜ), Παναγιώτης Παρτσινέβελος (Καθηγητής, Τμ. Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης), Μιχάλης Τζαγκαράκης (Διευθυντής Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας, Χαλκιαδάκης ΑΕ).

Οι μέντορες που υποστήριξαν τις ομάδες του Μαραθωνίου: Αλέξανδρος Γαρεφαλάκης, Ευάγγελος Δουλουφάκης, Μαρία-Στέλλα Ζεάκη, Γιώργος Κυπριωτάκης, Ηρακλής Καραντώνης.