«Είναι τραγικό ότι από τα 485 εκατομμύρια που χρειαζόμαστε, η Κρήτη να έχει κοντά 1 δισ. κυβικά νερό και φτάνουμε σήμερα να συζητάμε ότι είμαστε ελλειμματικοί σε αυτή τη χρήση, ειδικά στην Ανατολική Κρήτη» σημείωσε ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ.
Την πεποίθησή του ότι η επερχόμενη μεταρρύθμιση και πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για εγκαθίδρυση συστήματος ενιαίας διαχείρισης των υδάτων στην Κρήτη είναι η λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας του νησιού και της αξιοποίησης των χαμένων υδάτινων πόρων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Θοδωρής Νίνος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι Κρήτης 92.1 και στην εκπομπή των Σωτήρη Μεταξά – Κώστα Κεφαλογιάννη. «Το νερό αφορά όλους τους Κρητικούς και οφείλουμε να αλλάξουμε συνήθειες στην ύδρευση και την άρδευσή μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ., ο οποίος τόνισε ότι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των κρητικών υδάτων θα προσδώσει ανθεκτικότητα, αντιπλημμυρική προστασία και ισορροπία στα αποθέματα νερού μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περσινής χρονιάς οδήγησαν στο να μην μπορέσουν να αξιοποιηθούν επαρκώς οι ποσότητες νερού. Όπως επισημαίνει ο κ. Νίνος, το πρόβλημα δεν ήταν στην απουσία βροχοπτώσεων, αλλά στο γεγονός ότι το διαθέσιμο νερό δεν κατέληξε στους ταμιευτήρες. Η φετινή χρονιά ούτε αναμένεται αλλά ούτε και απαιτείται να είναι έντονα βροχερή, με τη ραγδαιότητα των καιρικών φαινομένων να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Ο κ. Νίνος ανέφερε: «Εγώ θεωρώ ότι κερδίζει έδαφος αυτή η ανάγνωση των πραγμάτων, η πραγματική λύση στο πρόβλημα είναι να ακολουθήσουμε τη λογική της ενιαίας διαχείρισης των υδάτων, όχι με τη λογική του να πάρω νερό από το ένα σημείο και να το πάω στο άλλο, αλλά με τη λογική του να διαχειριστώ έξυπνα, βιώσιμα και περιβαλλοντικά το περίσσευμα που έχω σε κάποιες περιοχές, για να καλύψω τα λύματά μου σε κάποιες άλλες. Αυτό το πρόβλημα είναι τόσο πολυπαραμετρικό, που πρέπει να χτίσουμε συνήθειες όσον αφορά του τι καλλιεργούμε και που το καλλιεργούμε, να αλλάξουμε συνήθειες στο να μη λέμε ότι το νερό που βρίσκεται σε μία πηγή, να το θεωρούμε δικό μας νερό, αλλά ως το νερό της Κρήτης. Το νερό αφορά όλους τους Κρητικούς και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να δεχθώ φαινόμενα ερημοποίησης της Ανατολικής Κρήτης, ενώ υπάρχουν δυνατότητες και λύσεις να δώσουμε ελπίδα ότι αυτό δεν θα συμβεί», και συνέχισε προσθέτοντας: «Νομίζω είναι υποχρέωσή μας και πλέον αρχίζει να αποκτά κοινό τόπο και η μεταρρύθμιση που τρέχει αυτή τη στιγμή από το ΥΠΕΝ για την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων και το νοικοκύρεμα, το οποίο επιχειρεί να κάνει. Δεν έχω δει ακόμα την πρόταση νόμου και δεν έχω δει ακόμα και τις διαρροές που γίνονται. Αλλά θεωρώ ότι θα είναι στην κατεύθυνση του να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε κεντρικά σε μία πολιτική, η οποία θα στοχεύει μέσω κάποιου ενιαίου φορέα, να υλοποιεί πολιτικές και έργα ανθεκτικότητας στις υποδομές μας, αντιπλημμυρικής προστασίας και μία ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη του νησιού ισότιμα».
«Δεν γίνεται να συζητάμε ότι είμαστε ελλειμματικοί στη χρήση υδάτων στην Κρήτη»
Τις προσδοκίες και τις ανάγκες για τη φετινή χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων κατέγραψε ο κ. Νίνος, ενώ επεσήμανε την επιτακτικότητα εντοπισμού συστημάτων με αυτόματη λειτουργία, για καλύτερη διαχείριση της υδάτινης σπατάλης: «Δεν χρειάζεται να έχουμε κάποια τρομερά βροχερή χρονιά, αλλά υπάρχει ανάγκη η χρονιά να είναι καλή και να έχουμε χιόνια. Η περσινή χρονιά ήταν λίγο κάτω από την προπέρσινη, δεν ήταν τραγικά τα ύψη βροχών, απλά ήταν η ραγδαιότητα των φαινομένων τέτοια που το νερό δεν μπορέσαμε να το αξιοποιήσουμε. Το νερό δεν εμπλούτισε καν τους υπόγειους υδροφορείς και δεν έγινε ο φυσικός κύκλος του νερού. Δεν κατέληξε το νερό στους ταμιευτήρες και δυστυχώς ήταν όλα λάθος. Ελπίζω φέτος να μην έχουμε αυτή τη ραγδαιότητα. Τα ύψη βροχών αν τα παρατηρήσετε στατιστικά δεν εμφανίζουν τόσο μεγάλες διαφορές. Δεν είναι ότι πέρσι δεν είχαμε βροχές, απλά δεν αξιοποιήθηκε το νερό, το χάσαμε. Είναι τραγικό ότι από τα 485 εκατομμύρια που χρειαζόμαστε, η Κρήτη να έχει κοντά 1 δισ. κυβικά νερό και φτάνουμε σήμερα να συζητάμε ότι είμαστε ελλειμματικοί σε αυτή τη χρήση, ειδικά στην Ανατολική Κρήτη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ζεύξη συστημάτων, τα οποία είναι αυτόματα, με μία τέτοιας τάξης λύση να είναι το φράγμα στο Πλατύ, το οποίο έχει δρομολογηθεί, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Φανερωμένη δεν έχει νερό. Έχουμε καθυστερήσει».