Ένα σημαντικό έργο για την ιστορική περιοχή της Αρχαίας Ελεύθερνας μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, ευελπιστώντας να αναβαθμίσει την εικόνα του χωριού και να βελτιώσει το βιοτικό και περιβαλλοντικό επίπεδο των κατοίκων και επισκεπτών του. Πρόκειται για το έργο του «Βιολογικού Καθαρισμού της Ελεύθερνας», η σύμβαση του οποίου υπεγράφη χθες από τον δήμαρχο Ρεθύμνης και πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ Γιώργη Μαρινάκη, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ Βασίλη Θεοδωράκη και τον ανάδοχο εργολάβο Μανώλη Διαλυνά. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ανέρχεται σε 790.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και της συντήρησής του, ενώ ο χρόνος υλοποίησης του υπολογίζεται σε 12 μήνες.
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι η πρώτη που γίνεται στην περιοχή του Αρκαδίου, εκτός από το παραλιακό μέτωπο το οποίο ήδη εκτελείται. Δόθηκε προτεραιότητα στην περιοχή της Ελεύθερνας, εξαιτίας της ιστορικής της αξίας και στόχος είναι να δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων της περιοχής, τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια κατέληγαν σε ρέματα, καταστρέφοντας και μολύνοντας μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού τόπου.
Ο Βιολογικός Καθαρισμός θα δέχεται λύματα που προέρχονται κυρίως από υπολείμματα τουαλέτας, απόνερα λουτρού και κουζίνας, απόνερα καθαριότητας κ.λπ. (οικιακά ή αστικά λύματα). Σε αυτά περιλαμβάνονται οργανικές ουσίες σε διάλυση ή αιωρούμενα σωματίδια, λίπη-έλαια, ανόργανες ουσίες και διαλυμένα αέρια.
Μάλιστα, καινοτόμο χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι πλέον οι ΔΕΥΑ έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν σε ιδιώτες τη λειτουργία και συντήρηση των έργων τους, κάτι το οποίο προβλέπεται και στη συγκεκριμένη σύμβαση. Έτσι, ο ανάδοχος εργολάβος θα έχει την ευθύνη κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης του έργου για τα επόμενα 10 χρόνια με την ΔΕΥΑΡ να επιβλέπει τις όποιες ενέργειες.
Θα «σφραγιστεί» η περιβαλλοντική ασφάλεια της περιοχής
Σε σχετικές του δηλώσεις, ο δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργης Μαρινάκης εξήγησε ότι δόθηκε προτεραιότητα στην Ελεύθερνα, καθώς πρόκειται για έναν αρχαιολογικό τόπο, ο οποίος μαρτυρά την ύπαρξη πολιτισμού στη συγκεκριμένη περιοχή από τους αρχαιότατους χρόνους. «Αυτή η επένδυση έρχεται να «σφραγίσει» την περιβαλλοντική ασφάλεια αυτής της περιοχής».
Ανέφερε παράλληλα ότι ήταν επιλογή της δημοτικής αρχής, ένα μεγάλο μέρος του ποσού που δικαιούται κάθε δήμος από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να επενδυθεί στις ανάγκες των ΔΕΥΑ. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και θα είμαστε ακόμα περισσότερο όταν το σύνολο του δήμου Ρεθύμνης θα έχει λύσει τα προβλήματα της διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων. Αυτό το έργο που υπογράφουμε σήμερα, είναι το πρώτο που γίνεται στην περιοχή του Αρκαδίου, εξαιρουμένου του παραλιακού μετώπου το οποίο ήδη εξελίσσεται. Ήταν επιλογή του δήμου Ρεθύμνης να γίνει αυτή η επένδυση στην Ελεύθερνα, απέναντι στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την τοπική κοινωνία. Κάθε δήμος από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δικαιούται ένα ποσό – πλαφόν. Εμείς ως δήμος θεωρήσαμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού πρέπει να πάει στις ανάγκες των ΔΕΥΑ. Η ΔΕΥΑΡ από το πρόγραμμα αυτό πήρε για την ενεργειακή της αναβάθμιση ένα σημαντικό ποσό, 1.100.000 ευρώ και επιπλέον πάνω από 2.500.000 ευρώ, τα οποία αφορούν στο παραλιακό μέτωπο και σε αυτό το έργο της Ελεύθερνας».
Όπως εξήγησε, είναι πρωτοποριακό το γεγονός ότι ο ίδιος ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη του έργου, τη λειτουργία του και τη συντήρησή του για τα επόμενα 10 χρόνια. «Αυτό προβλέπεται από το νέο νομοθέτημα για όλα τα έργα των ΔΕΥΑ. Έτσι και εμείς θα είμαστε ήσυχοι, και οι κάτοικοι θα είναι ήσυχοι και ο εργολάβος θα είναι περισσότερο υπεύθυνος. Όλα θα κυλήσουν γρήγορα και θέλω να ευχαριστήσω την τοπική κοινωνία και για την υπομονή της, αλλά και για την ουσιαστική βοήθεια που θα δώσει από εδώ και πέρα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Θεοδωράκης, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ρεθύμνης και όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ που βοήθησαν στον σχεδιασμό της τεχνικής έκθεσης του έργου, ανέφερε: «Με την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης λύνεται ένα σοβαρό πρόβλημα στην Ελεύθερνα. Θεωρούμε ότι πραγματικά είναι μια επιτυχία γιατί μέχρι σήμερα τα λύματα της Ελεύθερνας πήγαιναν σε χώρους που είναι ιστορικοί. Πιστεύουμε ότι με την υλοποίηση του έργου θα λυθούν πάρα πολλά θέματα και η Ελεύθερνα θα αποκτήσει πρώτη, ένα βιολογικό καθαρισμό σε όλο το Αρκάδι. Δώσαμε προτεραιότητα λόγω ιστορικών θεμάτων και αυτό μας έχει ευχαριστήσει ιδιαίτερα».
Πάνω από 1.000 άτομα οι ωφελούμενοι
Περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τους ωφελούμενους αυτού έδωσε ο ανάδοχος εργολάβος, Μανώλης Διαλυνάς. «Το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα της ΔΕΥΑΡ στον νέο κόσμο των εγκαταστάσεων, δηλαδή στις σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν πολύ χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες. Η δαπάνη λειτουργίας του έργου για μια δεκαετία προβλέπεται στη σύμβασή του, είναι 139.000 ευρώ και θα εξυπηρετούνται πάνω 1.000 άνθρωποι. Αυτό αν το καταριθμήσουμε θα δούμε ότι είναι η χαμηλότερη κοστολόγηση που θα μπορούσε να έχει μια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Ακόμα σημαντικότερο είναι ότι πλέον οι ΔΕΥΑ έχουν το δικαίωμα σε περιπτώσεις που επιλέξουν να παραχωρούν σε ιδιώτες τη λειτουργία των έργων τους. Η συγκεκριμένη σύμβαση προβλέπει κατά τη κατασκευή του έργου, κατευθείαν ο ίδιος ανάδοχος να έχει την ευθύνη απέναντι στον νόμο και στο περιβάλλον, αλλά και την ευθύνη της λειτουργίας του έργου, με αποτέλεσμα να βρίσκει μπροστά του την ποιότητα της δουλειάς που θα κάνει. Είναι ένα φοβερό βήμα και θα έπρεπε να γίνεται σε όλα τα δημόσια έργα. Είναι πολύ σημαντικό σε εποχές με υποστελεχωμένες υπηρεσίες, οι ΔΕΥΑ να έχουν μόνο τον ρόλο του να παρακολουθούν και να αστυνομεύουν τους αναδόχους. Το έργο θα είναι σε λειτουργία σε λιγότερο από 12 μήνες. Έξι μήνες είναι ο συμβατικός χρόνος της κατασκευής και μαζί με τα έργα του μηχανικού, το ανώτερο σε 12 μήνες θα έχουμε μια λειτουργική εγκατάσταση που θα παράγει επίσης νερό πολύ υψηλής καθαρότητας, το οποίο νομότυπα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε μορφή άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή».
Κλείνοντας, τον λόγο πήραν ο πρόεδρος της κοινότητας Ελεύθερνας Μανώλης Νικολουδάκης και ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, Μανώλης Τζανιδάκης, ευχαριστώντας και οι δύο τη δημοτική αρχή και την ΔΕΥΑΡ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου που πρόκειται να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το χωριό τους.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Νικολουδάκης σχολίασε ότι: «Ο βιολογικός που θα αρχίσει σε λίγο χρόνο στο χωριό μας θα αλλάξει την εικόνα του, τόσο για τους χωριανούς όσο και για τους επισκέπτες που είναι χιλιάδες τα τελευταία χρόνια. Θέλω να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ Βασίλη Θεοδωράκη και στον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη που ασχολήθηκαν πραγματικά με το πρόβλημα και του έδωσαν λύση».
Από την πλευρά του, ο κ. Τζανιδάκης εξήγησε: «Ένα τόσο σημαντικό έργο για το χωριό μας παίρνει «σάρκα και οστά». Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη δημοτική αρχή, τον δήμαρχο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, οι οποίοι και εξήγγειλαν το έργο και το φέρνουν και στο τελικό του στάδιο. Ευχόμαστε με τον ίδιο ζήλο να συνεχίσουν και στα υπόλοιπα έργα που είναι να γίνουν στο χωριό μας για να βοηθήσουν στην ανάπτυξή του».
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων θα περιλαμβάνει τα παρακάτω επί μέρους τμήματα:
α) Σηπτική δεξαμενή.
β) Δεξαμενή τροφοδοσίας – εξισορρόπησης στο σύστημα προσκολλημένης βιομάζας.
γ) Βιολογική επεξεργασία σε αερόβιο σύστημα προσκολλημένης βιομάζας/σύστημα ενεργού ιλύος με διακοπτόμενη λειτουργία (S.Β.R.) (με προκατασκευασμένες μονάδες).
δ) Απολύμανση της εκροής με χλωρίωση.
ε) Δεξαμενή αποθήκευσης και άντλησης εκροής.
στ) Οικίσκος ελέγχου (χώρος ηλεκτρ. πίνακα, αποθήκευσης, Η/Ζ).
ζ) Μονάδα εξουδετέρωσης οσμαερίων.
η) Λοιπά έργα υποδομής (διαμόρφωση χώρου, περίφραξη, δενδροφυτεύσεις, άρδευση εντός του γηπέδου της Ε.Ε.Λ. και ηλεκτροφωτισμός).
Εμπεριέχεται η εποπτεία, συντήρηση και πλήρη ευθύνη καλής λειτουργίας από τον προμηθευτή της μονάδας για τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας των συστημάτων.