10 °C Rethymno, GR
02/02/2023

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ 2030 ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΤΕΣ

Τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου του Πλατύ Ποταμού Αμαρίου ύψους 170 εκ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Το μεγάλο έργο κατασκευής του φράγματος του Πλατύ Ποταμού Αμαρίου, με αγωγούς μεταφοράς προς Μεσαρά και αρδευτικά δίκτυα στο νομό Ρεθύμνου συνολικού προϋπολογισμού 170 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε χτες από το Ηράκλειο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο για την Κρήτη το 2030 που περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,7 δις ευρώ.

Όπως ανέφερε, το ο σχέδιο κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες: Την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση, την υλοποίηση επενδύσεων που θα προσδώσουν πρόσθετη αξία σε σειρά τομέων, από τον πολιτισμό έως την έρευνα και την καινοτομία, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στον πρώτο άξονα προβλέπεται ένα συνεκτικό σύνολο παρεμβάσεων για τη βελτίωση των οδικών, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων, οι οποίες θα έχουν απτό αποτύπωμα στην ασφάλεια των μεταφορών, στον τουρισμό, στη διακίνηση αγαθών και ευρύτερα στην οικονομία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι, την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», και σχέδια για νέο επιβατικό σταθμό στο λιμάνι των Χανίων, νέο αγκυροβόλιο στη Γαύδο, θωράκιση του λιμένα Ρεθύμνου και βελτίωση των λιμενικών υποδομών στη Σητεία, στον Άγιο Νικόλαο και στη Χερσόνησο.

Για τον δεύτερο άξονα, όπως είπε, το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, σε συνέχεια της πρώτης φάσης, με την οποία διασφαλίστηκε η κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών της Κρήτης από το εθνικό σύστημα μεταφοράς ρεύματος μέσω της υποβρύχιας καλωδιακής διασύνδεσης. Προβλέπονται επίσης έργα ενίσχυσης του συστήματος της Κρήτης.

Το σκέλος της ενέργειας συμπληρώνεται από σειρά έργων άρδευσης και υδροδότησης, πρωτοβουλιών για τη διαχείριση απορριμμάτων και πολεοδομικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Ο όλος φάκελος αφορά 57 έργα, ύψους 2,33 δις ευρώ.

Στο σχέδιο συγκαταλέγονται η αξιοποίηση του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη μέσω ΣΔΙΤ, η ύδρευση του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου από το Φράγμα Αποσελέμη και η παράλληλη ενίσχυση του ταμιευτήρα του Αποσελέμη από το οροπέδιο Λασιθίου. Για τη διαχείριση απορριμμάτων προβλέπεται μονάδα επεξεργασίας και ΧΥΤΥ στο Αμάρι και μονάδα επεξεργασίας και ανάκτησης αποβλήτων και ΧΥΤΥ για το Ηράκλειο.

Όσον αφορά τη διοχέτευση επενδύσεων στην Κρήτη, ο σχεδιασμός προβλέπει την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με 191 εκατομμύρια ευρώ, με κινήσεις όπως η αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), και η επέκταση – αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

«Κεφάλαια θα επενδυθούν, ανάμεσα σε άλλα, και στον πολιτισμό, με έμφαση στη συντήρηση και την αναβάθμιση αρχαιολογικών, ιστορικών και μουσειακών χώρων, όπως η συντήρηση – ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων και η εκπόνηση μελετών για το νέο αρχαιολογικό μουσείο στο Ρέθυμνο.

Η βελτίωση της ζωής των πολιτών εδράζεται σε ουσιαστικές επενδύσεις στη δημόσια παιδεία, τη δημόσια υγεία και τον αθλητισμό, με το σύνολο των παρεμβάσεων να προϋπολογίζεται στα 938 εκατ. ευρώ.»

Στο μέτωπο της παιδείας, ανέφερε, ο σχέδιο περιλαμβάνει τους 2.689 διορισμοιύς εκπαιδευτικών και τις 17.617 προσλήψεις αναπληρωτών, τέσσερα νέα Πρότυπα & Πειραματικά Σχολεία, δύο νέα Πρότυπα ΕΠΑΛ και η κατασκευή οκτώ νέων σχολικών μονάδων, ενώ με στόχο την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για τη φοιτητική στέγη προβλέπεται η ανέγερση εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, που θα προσφέρουν 4.846 κλίνες.

Για τη δημόσια υγεία, στο φάκελο έχουν ενταχθεί έργα για την αναβάθμιση και επέκταση κέντρων υγείας και των νοσοκομείων Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Αγίου Νικολάου και του ΠΑΓΝΗ.

«Αυτό το οποίο βλέπετε κι εδώ στην Κρήτη είναι η αντίληψή μας για την εφαρμοσμένη πολιτική. Η κυβέρνησή μας δεν θα κουραστεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στην πράξη, να σχεδιάζει το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και με την τεχνοκρατική επάρκεια που η συγκρότηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί» υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης

Και καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη, νομίζω ότι οι επιλογές που οι πολίτες έχουν μπροστά τους είναι πάρα πολύ συγκεκριμένες. Μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον ή μπορούμε να βουλιάξουμε τη χώρα στην τοξικότητα, στον διχασμό και στην πόλωση.

 

Στ. Αρναουτάκης: «Στόχος η Κρήτη να είναι περιφέρεια πρότυπο στη Μεσόγειο και την Ευρώπη»

«Ο δικός μας σχεδιασμός για την Κρήτη του 2030 περιγράφει μια Κρήτη δυναμική, βιώσιμη, ευφυή. Με κοινές αξίες και κοινωνική συνοχή. Δημιουργική, με ξεχωριστή ταυτότητα  και αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από χαιρετίζοντας την εκδήλωση για την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργούς της κυβέρνησης του αναπτυξιακού προγράμματος για την Κρήτη στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου που θα διαρκέσει έως το 2030.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα έργα, υποδομές και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης σημειώνοντας πως με την ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, έχουν υλοποιηθεί σημαντικότατες αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε όλο το νησί.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπενθύμισε ότι «η Κρήτη, ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος, πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Τη δεδομένη μάλιστα χρονική στιγμή ο προϋπολογισμός βρίσκεται στη φάση της τελικής απορρόφησης» και υπογράμμισε πως: «Το έργο που επιτελούμε στην Περιφέρεια Κρήτης είναι αποτέλεσμα συνεισφοράς πολλών ανθρώπων. Με τη βεβαιότητα ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν, δουλεύουμε στο παρόν, οραματιζόμενοι το μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο η Κρήτη θα είναι μια περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μια Περιφέρεια με ένα νέο Διεθνές Αεροδρόμιο που θα την καθιστά κόμβο στον τομέα των αερομεταφορών, ένα νησί με ένα σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ένα νησί ενεργειακό φάρο της Μεσογείου. Ένας τόπος βιώσιμης και ποιοτικής ανάπτυξης για όλους τους Κρητικούς», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε ως κορυφαίο επίτευγμα της Περιφερειακής Αρχής την ενότητα και τον συγκρητισμό. «Ο συγκρητισμός που έχουμε πετύχει ως Περιφέρεια Κρήτης από το ένα άκρο έως το άλλο του νησιού, θεωρώ πως είναι το πιο σημαντικό μας επίτευγμα».

Στην ευρεία σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς απ’ όλη την Κρήτη, συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Κ., κ. Θοδωρής Νίνος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, εμφανίζουν τα μεγάλα οδικά – συγκοινωνιακά έργα – συμπεριλαμβανομένου του νέου Β.Ο.Α.Κ. – καθώς και τα σημαντικά υδραυλικά έργα, στρατηγικού ενδιαφέροντος για ολόκληρο το νησί, τα οποία έχουν δρομολογηθεί να γίνουν τα επόμενα χρόνια και ο «ρόλος» του Ο.Α.Κ. στην υλοποίηση τους, θα είναι σημαντικός.

«Ο «ρόλος» του Ο.Α.Κ. σε αυτό το εγχείρημα, θα είναι διευρυμένος καθώς η επόμενη ημέρα της Κρήτης, προδιαγράφεται έντονη, ενδιαφέρουσα μα κυρίως εξόχως «Αναπτυξιακή», από τη μια μέχρι και την άλλη άκρη του νησιού», ανέφερε σε δήλωση του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ., κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Στην παρουσίαση του προγράμματος για την Κρήτη του 2030 μίλησαν κατά σειρά, για τα θέματα αρμοδιότητάς τους, ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Προστασία του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία Χρίστος Δήμας, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Άγγελος Συρίγος και ο Υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

Την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για την Κρήτη συντόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

 

Σχέδιο Κρήτη 2030

Μεταξύ άλλων το σχέδιο Κρήτη 2030 περιλαμβάνει τα παρακάτω έργα:

Οδικά έργα- Υποδομές
• Κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης 2,42 δισ. €
Κίσσαμος – Χανιά-Ηράκλειο
-Χερσόνησος – Νεάπολη
-Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος
-Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή
-Γέφυρα Φρουζή – Παράκαμψη Παχειάς Άμμου
-Γούρνες – Χερσόνησος (ολοκληρωμένο τμήμα)
• Παρεμβάσεις στα δικαστικά μέγαρα μέσω ΣΔΙΤ | 75 εκατ. €

Θαλάσσιες μεταφορές
• Αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου
• 73 εκατ. € παρεμβάσεις (ολοκληρωμένες & σε εξέλιξη)
• Υπό σχεδιασμό έργα
– Νέος επιβατικός σταθμός στο λιμένα των Χανίων στη Σούδα
– Νέο αγκυροβόλιο στη Γαύδο
Θωράκιση του λιμένα του Ρεθύμνου
– Αναβάθμιση λιμένα της Σητείας και Αγίου Νικολάου
– Ανάπλαση στο Λιμένα Χερσονήσου
– Λιμένες στην Αγία Ρουμέλη και στην Παλαιόχωρα

Ενέργεια
• Διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα | 1,425 δισ. €
– Φάση Ι (ολοκληρωμένο): τροφοδότηση σημαντικού μέρους του
φορτίου του νησιού από το ΕΣΜΗΕ
– Φάση ΙΙ (σε εξέλιξη): ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την
Αττική
• Έργα ενίσχυσης Συστήματος Κρήτης| 66,6 εκατ. €

Αρδευτικά έργα
• Αξιοποίηση του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη (ΣΔΙΤ)|267,1 εκατ. €
Έργα Φράγματος Πλατύ με αγωγό μεταφοράς προς Μεσσαρά και
αρδευτικά δίκτυα Ρεθύμνου|170 εκατ.
• Ταμιευτήρας Μπραμιανού, αντιπλημμυρικά έργων Γρα Λυγιά και
Φράγμα Μύρτου |53,5 εκατ. €
• Ύδρευση Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου από το Φράγμα Αποσελέμη και
έργα ενίσχυσης ταμιευτήρα φράγματος Αποσελέμη από το Οροπέδιο
Λασιθίου |52,36 εκατ. €

Περιβάλλον
• Εκπόνηση δύο Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις
προστατευόμενες περιοχές Natura 2000
• Ανάδειξη του φαραγγιού της Πρέβελης
• Απάτητα Βουνά, μελετάται όρος Δίκτυ

Πολιτισμός | 104 εκατ. €
• Συντήρηση και ανάδειξη των μινωϊκών ανακτόρων
• Αναβάθμιση υποδομών & υπηρεσιών στο Δικταίο Άντρο
• Λειτουργία νέων μουσείων στα Χανιά και στη Μεσαρά
• Αναβάθμιση μουσείου Αγίου Νικολάου
Εκπόνηση μελετών για το νέο αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρέθυμνο
• Αποκατάσταση Ενετικών Νεωρίων στο Ηράκλειο και τα Χανιά
• «ΟΧΕ Εμβληματικών Διαδρομών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος»

Υγεία | 148,4 εκατ. €
• Αναβάθμιση και επέκταση των κέντρων υγείας και των
νοσοκομείων: Ρεθύμνου, Ηρακλείου, ΠΑΓΝΗ, Χανίων, Αγίου Νικολάου
• Εκσυγχρονισμός βιοϊατρικού εξοπλισμού