15 °C Rethymno, GR
02/02/2023

ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΑ VOUCHER ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Τη Δευτέρα ανοίγουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου

Την επόμενη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των βρεφικών και παιδικών σταθμών του δήμου Ρεθύμνου. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ανακοινωθήκαν τα οριστικά αποτελέσματα των δικαιούχων voucher, εκείνων δηλαδή που εξασφαλίζουν δωρεάν μια θέση στις δομές.

Ωστόσο όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η αρμοδία αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ρεθύμνης Άννα Ελευθεριάδου οι γονείς καλούνται να αποστείλουν ηλεκτρονικά τα voucher τους στην κοινωνική υπηρεσία, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία του ελέγχου των δικαιολογητικών και εν συνεχεία οι γονείς θα ενημερώνονται για την εξέλιξη της αίτησής τους. Όπως η ίδια διαβεβαίωσε οι δομές του δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου μέσω ΕΣΠΑ έγιναν 664 αιτήσεις. Αναλυτικότερα για βρέφη οι αιτήσεις που έγιναν ανέρχονται σε 275 τη στιγμή που οι διαθέσιμες θέσεις είναι 100, ενώ για τα νήπια έγιναν 389 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις είναι 360.

Οι δομές που θα υποδεχθούν παιδιά στον δήμο Ρεθύμνου είναι:

– Α’ Βρεφονηπιακός Σταθμός (Μυσσίρια).

– Β’ Βρεφονηπιακός Σταθμός (Μουσικό).

– Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Μασταμπάς).

– Παιδικός Σταθμός Ατσιποπούλου.

– Παιδικός Σταθμός Επισκοπή.

– Βρεφονηπιακός σταθμός Γωνιάς.

– Βρεφονηπιακός Σταθμός Λούτρας.

– Βρεφονηπιακός Σταθμός Αρμένων

– Βρεφονηπιακός Σταθμός Παλιάς Πόλης «Δελφινάκια».

– Το Κ.Δ.Α.Π. ΔΕ Αρκαδίου, με έδρα το ΓΕΛ Σταυρωμένου.

– Το Κ.Δ.Α.Π. ΔΕ Νικηφόρου Φωκά, με έδρα το ΓΕΛ Ατσιποπούλου.

– Το Κ.Δ.Α.Π. με την επωνυμία «Νέος Παιδικός Κόσμος» που λειτουργεί στο 15ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου.

Όπως υπογράμμισε η κ. Ελευθερίαδου οι θέσεις των σταθμών είναι συγκεκριμένες ωστόσο μπορεί να αλλάξουν οι δικαιούχοι με την έννοια ότι μπορεί να έχουν γίνει λάθη με τα voucher ή μπορεί κάποιος που είχε κάνει αίτηση και στον δήμο και σε ιδιωτική δομή να επιλέξει τη δεύτερη, ελευθερώνοντας με αυτόν το τρόπο μια θέση. Σίγουρο είναι πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Παράλληλα, σύμφωνα την κ. Ελευθεριάδου με δεδομένο ότι φέτος υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς του ευρωπαϊκού προγράμματος που εξασφαλίζει και τις θέσεις προσωπικού στις δομές – διαδικασία η οποία δεν έχει γίνει ακόμη – ο δήμος Ρεθύμνου προχωρά σε δίμηνες προσλήψεις όλου του απαραίτητου για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς προσωπικού, ώστε να ξεκινήσουν εγκαίρως και χωρίς προβλήματα τη λειτουργία τους.

Αντίθετα για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) αναμένονται σχετικές οδηγίες, ιδιαίτερα για την περίπτωση του ΚΔΑΠ που στεγάζεται σε χώρους του 15ου δημοτικού σχολείου, μετά και την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος που καθιστά το 15ο ΔΣ ολοήμερο σχολείο, δηλαδή θα λειτουργεί ως τις 17:30. Δεν είναι ακόμα σαφές αν για μια ώρα από τις 16:30 που ξεκινά τη λειτουργία του το ΚΔΑΠ θα λειτουργούν ταυτόχρονα το σχολείο και το ΚΔΑΠ.

 

H διαδικασία με τα voucher των οικογενειών

Για την εγγραφή του ωφελούμενου παιδιού του σε δομή, ο νόμιμος εκπρόσωπος, θα πρέπει να είναι το ίδιο άτομο που έχει υποβάλει την αίτηση συμμετοχής, οφείλει:

α. Να εκτυπώσει το voucher και να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε αντίστοιχη σε υπηρεσίες Δομής της επιλογής του, πλησίον του τόπου κατοικίας του.

β. Να υπογράψει την τυποποιημένη σύμβαση, που θα του εκτυπώσει ο φορέας, σε δύο (2) αντίτυπα (ένα για κάθε συμβαλλόμενο), μέσα από το Π.Σ. της ΕΕΤΑΑ, τα οποία συνυπογράφονται και από τον νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα, και όπου περιγράφονται τα βασικά στοιχεία και οι υποχρεώσεις των δύο (2) μερών. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εγγραφής, υπογραφής σύμβασης και εξουσιοδότησης γίνεται πάντα μέχρι και την 1η εργάσιμη κάθε μήνα, με εξαίρεση το μήνα Σεπτέμβριο, όπου η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι και την 12η.9.2022. Σε περίπτωση εγγραφής από τις 13.9.2022 και μετά, η ενεργοποίηση γίνεται από την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα.

γ. Να υπογράψει το τυποποιημένο έντυπο, που θα του δώσει ο φορέας/ δομή, με το οποίο παρέχει στην ΕΕΤΑΑ εξουσιοδότηση να διενεργεί τις πληρωμές προς τον φορέα για λογαριασμό του.

δ. Να εκδίδουν την Κάρτα Παρουσίας (ΚΑ.ΠΑ.), από την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ, η οποία είναι υποχρεωτική για την καταγραφή της παρουσίας του ωφελούμενου παιδιού από την πρώτη ημέρα παρουσίας του σε δομή.