Τη διατήρηση των σχολικών επιτροπών του δήμου Ρεθύμνου ζητά με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, αξιοποιώντας το άρθρο 28 του νόμου 5050 του Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι με Διαπιστωτική πράξη του Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (που λαμβάνεται ως τις 30 Μαρτίου του 2024), μπορούν να εξαιρεθούν από την κατάργηση των νομικών προσώπων σχολικές επιτροπές στις οποίες λειτουργούν περισσότερες από 100 σχολικές μονάδες.
Σε μελέτη που έκανε το τμήμα παιδείας Ρεθύμνου και παρουσίασε στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος παιδείας, Γεώργιος Γεωργαλής και η οποία όπως αποφασίστηκε θα αποσταλεί στην Αποκεντρωνόμενη Διοίκηση Κρήτης περιλαμβάνει συνολικά 101 σχολικές μονάδες.
Όπως είπε ο κ. Γεωργαλής στον αριθμό αυτό έχουν συμπεριληφθεί: το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) που λειτουργεί στην Αργυρούπολη, το ΔΙΕΚ Ρεθύμνου, που όπως είπε ναι μεν ανήκει απευθείας στο υπουργείο Παιδείας αλλά στεγάζεται σε εγκαταστάσεις του δήμου και συντηρείται από τον δήμο (στεγάζεται στο 1ο και στο 2ο ΕΠΑΛ), το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που ανήκει στο ΙΕΝΔΙΒΙΜ, το οποίο όμως στηρίζεται από τον δήμο, ενώ περιλαμβάνεται και το 2ο ειδικό δημοτικό σχολείο, το οποίο ιδρύθηκε σε ΦΕΚ και έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει στο χώρο που σήμερα στεγάζεται το 16ο δημοτικό σχολείο (το οποίο από τον επόμενο μήνα θα λειτουργήσει σε νέο συγκρότημα στον Τίμιο Σταυρό).
«Άποψη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και των σχολικών επιτροπών, καθώς και των διευθυντών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του μητροπολιτικού δήμου είναι να διατηρηθούν οι επιτροπές» τόνισε ο κ. Γεωργαλής διαβάζοντας και σχετική επιστολή που συνυπογράφουν οι παραπάνω στην οποία αναφέρεται: «Ζητούμε τη διατήρηση των σχολικών επιτροπών οι οποίες με την άριστη οργάνωσή τους έχουν συμβάλλει στην καλή συντήρηση, οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων ενισχύοντας την αναβάθμιση της παιδείας στον δήμο. Ζητάμε να μην προχωρήσει το υπουργείο στην κατάργηση των επιτροπών, αλλά να διατηρηθούν σε λειτουργία για να συνεχίσουν να προσφέρουν».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε ότι: «Είναι δεδομένο ότι θα ζητήσουμε τη διατήρηση των σχολικών επιτροπών». Όμως, όπως εξήγησε σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ενημερώθηκε ότι ακόμα και όσες επιτροπές διατηρήσουν τη λειτουργία τους, αυτές δεν θα έχουν διάρκεια πέραν του Ιανουαρίου του το 2025.
Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης, αφού συνεχάρη τον αρμόδιο αντιδήμαρχο παιδείας, Γεώργιο Γεωργαλή, «όχι για την προσφορά του στα θέματα παιδείας, αλλά και για μελέτη που έκανε και μπορεί να αποδείξει ότι είμαστε στο πλαίσιο του νόμου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την συνέχεια της λειτουργίας των επιτρόπων. Μακάρι να γίνει δεκτό το αίτημά μας από την Αποκεντρωμένη» ανέφερε ότι «θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ένα plan b, καθώς το ίδιο νομοθέτημα που κατάργησε τις σχολικές επιτροπές δίδει τη δυνατότητα να λειτουργήσει δημοτική επιτροπή παιδείας, χωρίς όμως προϋπολογισμό και χωρίς δικά της χρήματα, που σημαίνει ότι όλα περνάνε από την κεντρική διοίκηση. Το επιδιώκουν στο υπουργείο, για αυτό νομοθέτησαν κατάργηση νομικών προσώπων, που εμείς προλάβαμε και τα καταργήσαμε χωρίς να πιεζόμαστε.
Πρέπει να σκεφτούμε και να προσανατολιστούμε στο να υπάρχει μια σύμβαση – πλαίσιο, ώστε να μην «αφυδατωθεί» η ταχύτητα παρέμβασης στα σχολεία. Θα πρέπει να δούμε από τώρα τι πρέπει να ζητήσουμε. Το κάνουμε αυτό (τη σύμβαση – πλαίσιο) και σε άλλες δράσεις του δήμου. Το «δυστύχημα» είναι ότι δεν ανταποκρίνεται εύκολα ο ιδιωτικός τομέας σε αυτές τις συμβάσεις. Πάντως με διαβεβαίωσε ο κ. Λιβάνιος ότι από την 1η Γενάρη του 2025 θα λειτουργήσει το σύστημα, σύμφωνα με το οποίο δεν θα επιτρέπεται να υπάρχουν επιτροπές με ξεχωριστά ταμεία εκτός του δημοτικού συστήματος . Οπότε ότι κερδίσουμε θα είναι για ένα χρόνο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την επιτροπή και συγχρόνως να επεξεργαστούμε εναλλακτικά τι μπορεί να γίνει για να προετοιμάσουμε το έδαφος για αυτές τις συμβάσεις – πλαίσιο».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, ψήφισε υπέρ της διατήρησης των σχολικών επιτροπών, ωστόσο ότι καλό θα ήταν να υπάρξουν σκέψεις για βελτίωση του συστήματος: «Εμείς είμαστε υπέρ των αλλαγών όταν είναι στην κατεύθυνση βελτίωσης των πραγμάτων. Το ότι χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση για να υπάρχει άμεση αντίδραση στα καθημερινά και τρέχοντα αλλά και πολύ κάλος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων σχολικής στέγης σε βάθος χρόνου, που δεν μπορεί προφανώς να γίνει σήμερα με τις σχολικές επιτροπές, καθώς προϋποθέτει άλλη δομή, άλλη στελέχωση, άλλη οργάνωση. Έτσι όπως είμαστε σήμερα είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Άρα, δεδομένης της συναίνεσης της σχολικής κοινότητας, νομίζω δεν έχουμε περιθώριο να ονειρευτούμε πως θα μπορούσε το σύστημα να βελτιωθεί.
Επί του παρόντος, έχουμε μπροστά μας να διατηρήσουμε τα κεκτημένα, αλλά ας τολμήσουμε να σκεφτούμε λίγο πως μπορεί να βελτιωθεί το σύστημα ενισχύοντας το στελεχιακό δυναμικό που έχουμε και ότι μπορεί να αναλάβει με αποκλειστική αρμοδιότητα συντήρησης σχολικής στέγης. Άρα επί του παρόντος μονόδρομος είναι να διεκδικήσουμε, έστω και με αυτό το τέχνασμα το υφιστάμενο πλαίσιο που λειτουργούν».
Την ανάγκη διατήρησης των επιτροπών επεσήμανε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, Ρένα Κουτσαλεδάκη, τονίζοντας ότι: «Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη να διατηρηθούν οι σχολικές επιτροπές. Έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά η επιτροπή Παιδείας, καθώς με το που θα φτάσει ένα αίτημα, ότι αναγκαιότητα υπάρχει στα σχολεία πολύ γρήγορα αποκαθίσταται και αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου, Μανούσος Μανουσογιάννης, συμφώνησε με την διατήρηση των σχολικών επιτροπών, επεσήμανε ωστόσο την βασική προϋπόθεση για την αύξηση της χρηματοδότησής τους: «Είμαστε αντίθετοι στη διάλυση των σχολικών επιτροπών γιατί αυτό θα δημιουργήσει αποδιοργάνωση. Το βασικό στήριγμα όλης αυτής της δουλειάς γίνεται από την επιτροπή παιδείας του δήμου και τα στελέχη του δήμου. Χρειάζονται οι επιτροπές για την επιτελική παρακολούθηση και πρέπει να διατηρηθούν με την συμμετοχή και της αντιπολίτευσης -ανεξάρτητα ποια είναι αυτή- και της Δημοτικής Κοινότητας. Βέβαια δεν θα γίνει τίποτα και να διατηρηθούν εάν η χρηματοδότηση δεν αυξηθεί» σημείωσε.