Διαβεβαιώσεις του Θ. Σκυλακάκη ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ παρουσίασε χθες το μεσημέρι στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, αλλά και στην Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Αρχικά το παρουσίασε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και το απόγευμα στον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ Γιώργη Μαρινάκη και στα μέλη του Δ.Σ της ένωσης στο υπουργικό γραφείο. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου συμμετείχε και στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που είχε γίνει νωρίτερα.
Το σχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πλειοψηφία των αιρετών αλλά και στην ΕΔΕΥΑ ωστόσο ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού όπως ακούγεται, επικαλούμενος μάλιστα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει καμιά λύση ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συνοπτικά σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ΔΕΥΑ περιλαμβάνει τα παρακάτω:
Αναφερόμενος ο υπουργός στη σκοπιμότητα της μεταρρύθμισης τόνισε ότι απορρέει από την «προβληματική εικόνα» που παρουσιάζουν οι ΔΕΥΑ όχι μόνο μετά την ενεργειακή κρίση αλλά και κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας τους.
Στόχος του όλου εγχειρήματος, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να αποκτήσουν περισσότερη αποτελεσματικότητα οι ΔΕΥΑ και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φτηνό νερό, καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει σχέση με την ιδιωτικοποίηση του νερού, παραπέμποντας και στη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Επίσης τόνισε πως αποδέχεται ότι οποιαδήποτε λύση θα λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της τοπικότητας, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει καμιά λύση ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των ΔΕΥΑ, παρουσίασε στοιχεία, η ορθότητα των οποίων όμως αμφισβητήθηκαν από τους αιρετούς. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα οι ΔΕΥΑ έχουν ανείσπρακτες οφειλές από τους πολίτες ύψους 700 εκ. ευρώ, 170 εκ. ευρώ αποθεματικά, 700 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια και 144 εκ. ευρώ από δάνεια.
Σε ό,τι αφορά αυτήν καθ΄ αυτήν τη μεταρρύθμιση ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι οι δήμοι θα εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη των ΔΕΥΑ.
Στις νέες επιχειρήσεις που προτείνονται να δημιουργηθούν την πλειοψηφία της Διοίκησης θα την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα αποφασίζει και τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης. Το κράτος θα έχει μειοψηφική παρουσία, εφόσον θα είναι και χρηματοδότης, ενώ στη διοίκηση θα συμμετέχει και ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στον τομέα ύδρευσης αποχέτευσης από τα κατά τόπους πανεπιστήμια.
Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση τόσο της θέσης εργασίας στην οποία υπηρετούν, όσο και από πλευράς αποδοχών, θα προστεθεί και η δυνατότητα να παίρνουν αύξηση των αποδοχών τους κατά 15%, όταν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του ενεργειακού κόστους ο υπουργός τόνισε ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί πανελλαδικά, με το σχέδιο «Απόλλων», με τη δημιουργία από τις νέες επιχειρήσεις ενεργειακών κοινοτήτων, διασφαλίζοντας τον απαραίτητο ενεργειακό χώρο.
Για τη ρύθμιση των οφειλών των ΔΕΥΑ από ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος αυτών θα το πληρώσει το κράτος, και θα το αποπληρώσουν άτοκα οι δήμοι σε βάθος 30ετίας, με την προϋπόθεση ότι η λύση θα δοθεί μέσα στο 2024, που το υπουργείο έχει εξασφαλίσει 250 εκ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό.
Η ρύθμιση περιλαμβάνει επίσης τη γεωγραφική κατανομή των νέων ΔΕΥΑ, για την οποία όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση δεν έχει καμία ιδεολογική εμμονή, αντιθέτως αναζητεί την καλύτερη λύση και όχι πριν ακούσει την άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για την τιμολόγηση διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρέμβει σε ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα και ότι θα τηρηθούν αυτές οι αρχές.
Παίρνοντας τον λόγο στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης αναφερόμενος στον προβληματικό σχεδιασμό τόνισε:
«Υπάρχει μελέτη της Dg Regio την οποία όφειλε η ελληνική πολιτεία να παρουσιάσει και να την αξιολογήσει και να την αξιοποιήσει. Εμείς τη στείλαμε στο ΥΠΕσωτερικών, το οποίο ως αρμόδιο υπουργείο, στο οποίο υπάγονται οι ΔΕΥΑ, είναι παρατηρητής των γεγονότων και μαθαίνει από εσάς τα νέα που επιχειρείτε να νομοθέσετε. Γιατί «σκοτώσαμε» τόσες εργατοώρες για να ψηφιστεί ο νόμος 5037/23; Αυτό δεν διαβουλευτήκαμε με τον κ. Σκρέκα; Κάναμε ουσιώδεις διορθώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το υπόβαθρο ενός ουσιαστικού λόγου που να οδηγήσει σε λύσεις σε ενδεχόμενες συγχωνεύσεις, σε προγραμματικές συμβάσεις σε διαδημοτικές συνεργασίες. Όλα τα εργαλεία τα είχε το άρθρο 11 και 12. Όπως επίσης είχαμε υποχρέωση να καταθέσουμε στην Ανεξάρτητη Αρχή, που κάποιος φροντίζει να μην ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα – και όχι η αυτοδιοίκηση – να κάνουμε την ορθή τιμολόγηση βάσει της ΚΥΑ που υπάρχει και των αναγκών που προκύπτουν με βάση την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, το οποίο δεν είναι ίδιο για όλους. Η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου από δύο εκ. ευρώ ενεργειακό κόστος έφτασε τα επτά εκ. ευρώ. Πώς θα μετακυλίεται αυτό το βάρος; Οι μεν πάροχοι πήραν τη ρήτρα αυτόματης αναπροσαρμογής. Εμείς να το εφαρμόζαμε στην αυτοδιοίκηση; και ποιος θα έλεγε δηλαδή ότι αυτή η εισπραξιμότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την τιμολόγηση του νερού όταν απευθυνόμαστε στις ίδιες κοινωνίες που και εσείς ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μπορείτε να τις εισπράξετε ως φορολογική αρχή».
Καταλήγοντας ο κ. Μαρινάκης απευθυνόμενος στον υπουργό Ενέργειας είπε: «Οφείλω να πω ότι κάνει καλό ο χρόνος τελικά γιατί αμβλύνει κάποια πράγματα και βοηθά και στην ενημέρωση και κ. υπουργέ διαβλέπω εκ μέρους σας μια διάθεση συνεργασίας, να σας ενημερώσουμε για πράγματα που δεν είστε καλά ενημερωμένος και δεν φταίτε εσείς – είτε δεν έτυχε ποτέ να τα μάθετε γιατί κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τις ΔΕΥΑ και γενικά απουσιάζει η αυτοδιοίκηση από τον δημόσιο διάλογο. Ο νόμος 5037 ισχύει; ή τον έχετε καταργήσει σιωπηρά; Γιατί είναι το εργαλείο να ελεγχθεί και η τιμολόγηση. Μας αναφέρατε ότι η εισπραξιμότητα μας (των ΔΕΥΑ) είναι 63% και αν κάνουμε αναγωγή στα παλιά χρέη είναι στο 55%. ΝΑ σας πω ότι είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των δήμων. Αυτό γίνεται γιατί ζητήσαμε επιμόνως να μπούμε στην ΑΑΔΕ και αρνήθηκε το δημόσιο να μας βάλει. Εμείς δεν θέλουμε να εισπράττουμε; Γιατί μας αποστερείτε το εργαλείο – που δεν το είπατε σήμερα – αλλά το δίνετε στα νόθα κατασκευάσματα που προσπαθείτε να δημιουργήσετε τώρα με ένα νομοθέτημα που δεν έχουμε δει ακόμα. Γιατί παίρνει αυτό το προνόμιο το νέο νομικό μόρφωμα και σε μας το αποστερήσατε τα τελευταία τέσσερα χρόνια που το ζητάμε εγγράφως. Η μελέτη τη dg regio είπε δυο πράγματα σαν προβλήματα των ΔΕΥΑ: Η βίαιη γεωγραφική τους επέκταση – ενώ ήταν επιχειρήσεις για να καλύψουν πόλεις ξαφνικά βρεθήκαν να καλύπτουν αχαρτογράφητη ενδοχώρα που δεν έχει φροντίσει η ελληνική πολιτεία να έχει υποδομές. Ήταν άλλη κυβέρνηση τότε, όμως η πολιτεία δεν φρόντισε να δοθούν πόροι για να γίνουν τα δίκτυα που χρειάζονται. Μας λέτε ότι θα κάνετε κάτι που είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, πως θα απορροφήσει μαι ανώνυμη εταιρία του χρηματιστηρίου δημοτικά δίκτυα οποιασδήποτε περιοχής; Θα πρέπει να τα πληρώσει, να τα αποζημιώσει. Δεν είδα πουθενά να λέτε για σχέδιο στελέχωσης και έχουμε το φρικτό παράδειγμα των πολεοδομιών που έχουν περάσει στους δήμους και παλεύουμε με τις πολεοδομικές άδειες άλλων δήμων χωρίς προσωπικό. Έχουμε βουλιάξει. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ένα σύστημα απρόσωπο γεωγραφικά εκτεινόμενο σε απέραντη περιοχή θα είναι αποτελεσματικό;».
Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει υπό τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκη, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης προκειμένου να τοποθετηθεί επίσημα επί του σχεδίου το αρμόδιο όργανο της κοινής εκπροσώπησης των ΔΕΥΑ της χώρας.