Γιώργος Μαρινάκης: «Σημειακές διορθώσεις στην κανονιστική που δεν επηρεάζουν την ασφάλεια της Παλιάς Πόλης»
Θέμα χρόνου είναι η συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου της νέας κανονιστικής απόφασης της παλιάς πόλης, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Μαρινάκη εκκρεμεί μόνο η γνωμοδότηση της Τροχαίας Ρεθύμνου – που είναι απαραίτητη βάση νόμου – για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τα «Ρ.Ν.» συνομίλησαν με τον δήμαρχο Γ. Μαρινάκη ο οποίος τόνισε ότι οι διαφοροποιήσεις της νέας κανονιστικής – το προσχέδιο – σε σχέση με την υπάρχουσα είναι ελάχιστες και κυρίως σημειακές.
Όπως πρόσθεσε υπάρχει η πρόταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη σχετική εισήγηση η οποία είναι σύμφωνη με το σχέδιο της κανονιστικής, το οποίο προβλέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος 2.20 μέτρων στα στενά που αυτό είναι εφικτό, για να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Δεν θα υπάρξει τροποποίηση στο προσχέδιο για την κανονιστική απόφαση της παλιάς πόλης. Η πρόταση – εισήγηση της πυροσβεστικής προς τον δήμο, δεν αλλοιώνει σε τίποτα αυτό το προσχέδιο που έχουμε δώσει. Αυτό που μας ζητάει η πυροσβεστική είναι να υπάρχουν 2,20 μέτρα ελεύθερα να κινείται το όχημά της, χώρος ο οποίος υπάρχει σε όλα τα στενά που είναι πάνω από 2.20 μ. Δεν μιλάμε για στενά που είναι 1,50 μέτρο, ούτως ή άλλως δεν χωράνε εκεί. Τώρα περιμένουμε και τη γνώμη της τροχαίας. Για να είναι νόμιμη η οποιαδήποτε αλλαγή στην κανονιστική – κανονιστική έχουμε -, απαιτείται η γνωμοδότηση της τροχαίας».
Ο Γ. Μαρινάκης έκανε λόγο για σημειακές διορθώσεις στην κανονιστική της Παλιάς Πόλης, τονίζοντας ότι: «Οι αλλαγές είναι απειροελάχιστες και σημειακές, χωρίς να επηρεάζεται πουθενά η ασφάλεια και το περιθώριο των 2,20 μέτρων. Υπάρχουν σημειακές διορθώσεις σε επίπεδο που να μην δημιουργείται πρόβλημα ασφάλειας και διέλευσης. Μιλάμε για κάποιες σημειακές διαφοροποιήσεις των 40-50 εκατοστά το πολύ, αλλά σε ελάχιστα σημεία. Η κανονιστική «πειράχτηκε» κατ’ ελάχιστο».
«Μέχρι να αλλάξει η κανονιστική ισχύει η προηγούμενη»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης ξεκαθάρισε ότι μέχρι να ψηφιστεί η νέα κανονιστική παραμένει σε ισχύ η παλιά. Αυτό σημαίνει όπως πρόσθεσε, ότι οι επιχειρηματίες οφείλουν να συμμορφώνονται με τα δεδομένα της ισχύουσας κανονιστικής και όχι με τα δεδομένα της περιόδου covid: «Όσον αφορά στις παραβάσεις και στα πρόστιμα, μέχρι να αλλάξει ο νόμος ισχύει το καθεστώς της υπάρχουσας κανονιστικής. Αυτό διευκρίνισα, και η όλη συνάντηση που είχαμε με τους επιχειρηματίες έγινε για αυτόν τον λόγο. Διότι κάποιοι έλεγαν αφού είμαστε σε μεταβατικό στάδιο δεν θα κάνουμε ελέγχους. Εγώ είπα όχι. Οι έλεγχοι υπάρχουν γιατί υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο. Όταν το νομικό πλαίσιο αλλάξει τότε θα γίνεται με το νέο. Αλλά μέχρι να αλλάξει και εάν αλλάξει θα γίνεται με το παλιό».
Η εισήγηση του δήμου για την τροποποίηση της 357/16 κανονιστικής απόφασης καταλήψεων κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου
ΤΑ «Ρ.Ν.» παρουσιάζουν αναλυτικά την πρόταση του δήμου Ρεθύμνου, όπως αυτή γνωστοποιήθηκε στις 27 Μαΐου σε σχέση με την τροποποίηση της 357/16 κανονιστικής απόφασης καταλήψεων κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου.
Η πρόταση έχει ως εξής:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ & ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Σοφ. Βενιζέλου
Κτίριο Δελφίνι
Ρέθυμνο 74100
Πληροφορίες: Αρβανίτη Ματίνα
Τηλέφωνο: 28310 40143
Δευτέρα 27 Μαΐου 2024
Αριθμός Πρωτοκόλλου:45
ΠΡΟΣ:
Δήμο Ρεθύμνης
Δημοτική Κοινότητα
ΘΕΜΑ: Υποβολή πρότασης τροποποίησης της 357/16 Κανονιστικής Απόφασης του Δ.Σ του Δήμου Ρεθύμνης
Οι διατάξεις που αναφέρονται στην παρούσα πρόταση τροποποίησης της ισχύουσας σήμερα Κανονιστικής Απόφασης του Δ.Σ του Δήμου Ρεθύμνης για τις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ρεθύμνου με τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα προήλθαν από την προσέγγιση του θέματος ήδη από το 1998, τόσο με σχετική μελέτη του γραφείου μας όσο και με συμφωνία των εμπλεκόμενων φορέων και Υπηρεσιών, αλλά και των αποφάσεων των επιτροπών της Προγραμματικής Σύμβασης για την Παλιά Πόλη.
Η συγκεκριμένη, όπως και όλες οι μέχρι σήμερα τροποποιήσεις της αρχικής Κανονιστικής Απόφασης που έγιναν τα έτη 2002, 2007 ,2008 και 2009, 2016 ακολούθησε ανάλογη διαδικασία και στηρίχθηκε στη γενική αρχή της αποφυγής της γενίκευσης των καταλήψεων με τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα κ.λπ. των δρόμων του Ιστορικού κέντρου με γνώμονα:
- Την προστασία του χαρακτήρα του ως παραδοσιακού και κηρυγμένου μνημείου.
- Την προτεραιότητα της συνέχισης της ομαλής διαβίωσης των κατοίκων του.
- Την αναγκαιότητα της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων και ειδικά των ΑΜΕΑ και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
- Την κάλυψη των λογικών αναγκών (που δεν αντίκεινται στα προηγούμενα) των καταστημάτων που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν στην Παλιά Πόλη.
- Τη λειτουργία του ως βασικού πυρήνα τουρισμού και αναψυχής της πόλης του Ρεθύμνου.
Η μελέτη στην οποία βασίσθηκε η παρούσα πρόταση τροποποίησης πέρα από τα προηγουμένως εκτεθέντα έλαβε υπόψη και
Α. Την εμπειρία από την πολύχρονη εφαρμογή του μέτρου.
Β. Την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, που σε συνδυασμό με την εξέταση των αιτημάτων των ενδιαφερόμενων για επέκταση των καταλήψεων διαμορφώνει τις σύγχρονες ανάγκες και την δυναμική των λειτουργιών εμπορίου – αναψυχής στο Ιστορικό κέντρο.
Γ. Τις κατά καιρούς διατυπωθείσες επί του θέματος μέσω του τοπικού τύπου, απόψεις φορέων, κατοίκων κ.λπ.
Δ. Τις απόψεις επί του θέματος διαφόρων αρμόδιων Υπηρεσιών (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία κ.λπ).
Ε. Την εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης του Ρεθύμνου.
ΣΤ. Τις διατάξεις του Ν. 2696/99 και ειδικότερα των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 48 περί κατάληψης τμήματος οδού και πεζοδρόμου.
Ζ. Την ανάγκη βελτίωσης στον τομέα κατανόησης των μέτρων που επιβάλει η Κανονιστική Απόφαση και διευκόλυνσης ελέγχου εφαρμογής της με αναδιατύπωση, συμπλήρωση ή και απαλοιφή διατάξεων.
Η. Στο αναντίρρητο γεγονός ότι οι τροποποιήσεις της κανονιστικής Απόφασης πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα της γενικής ρύθμισης και όχι την κάλυψη μεμονωμένων κάθε φορά περιπτώσεων.
Η ρυμοτομία του ιστορικού κέντρου ως γνωστόν έχει παραμείνει αναλλοίωτη σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό από την εποχή της Ενετοκρατίας. Ως εκ τούτου οι δρόμοι είναι κανόνα στενοί και δαιδαλώδεις. Όλοι είναι μονόδρομοι και στην πλειοψηφία τους έχουν χαρακτηρισθεί από την εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη ως πεζόδρομοι. Με εξαίρεση τους δρόμους βασικής κυκλοφορίας (π.χ. Αρκαδίου, Ε. Αντιστάσεως, Μελισσηνού κ.λπ.) και ορισμένους ήπιας κυκλοφορίας (π.χ. Τζανέ Μπουνιαλή) οι υπόλοιποι με τα έργα της ανάπλασης διαμορφώθηκαν χωρίς πεζοδρόμια.
Τα γεωμετρικά στοιχεία των δρόμων τους κατατάσσουν ως προς τη διέλευση αυτοκινήτων σε κατηγορίες ως εξής:
- Η διέλευση γίνεται ανεμπόδιστα.
- Η διέλευση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με ελιγμούς ή οπισθοπορία.
- Η διέλευση είναι αδύνατη.
Η κατάληψη των δρόμων του Ιστορικού Κέντρου με τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα που περιλαμβάνεται στη παρούσα πρόταση τροποποίησης της Κανονιστικής Απόφασης έχει λάβει υπόψη:
Α. Την αυτονόητη παραδοχή ότι τα αυτοκίνητα έκτακτης ανάγκης μπορούν να κινούνται μόνο στους δρόμους των κατηγοριών 3.1, 3.2 και 3.5.
Β. Το σχέδιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνης για επέμβαση στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου.
Γ. Την δυνατότητα εξαίρεσης από την απαγόρευση της προσωρινής κατάληψης των δρόμων ή πεζοδρόμων σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 5 του άρθρου 48 του Ν.2696/99, εφόσον οι δρόμοι του ιστορικού κέντρου βρίσκονται σε ζώνη μικρής κυκλοφορίας και υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό και εφόσον δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων.
Ε. Σύμφωνα και με την υπ’ αριθ. 725/1-10-1985 απόφαση Δ.Σ του Δήμου Ρεθύμνης για τις χρήσεις γης των ακινήτων στην Παλιά Πόλη και τον επισυναπτόμενο χάρτη.
Με βάση τα παραπάνω εισηγούμαστε:
Την έκδοση Τοπικής Κανονιστικής Απόφασης, με την οποία τροποποιεί την υπ’ αρ. 357/16 όμοια, για τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου, ως εξής :
1. Απαγορεύεται η κατάληψη τμημάτων δρόμων, πεζοδρομίων και γενικώς κοινοχρήστων χώρων της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου από παντός είδους εμπορεύματα, τραπεζοκαθίσματα, συσκευές ή αντικείμενα (ψυγεία, βιτρίνες, πάγκους, πινακίδες, κιβώτια, καφάσια, αντιανέμια, φωτεινές επιγραφές κ.λπ.), καθώς και μόνιμες ή μη κατασκευές (ζαρντινιέρες, στέγαστρα κ.λπ.).
1.1 Εξαιρούνται ως προς την κατάληψη με τραπεζοκαθίσματα τα τμήματα που φαίνονται στα συνημμένα σχέδια των εξής δρόμων και χώρων:
- Αγίας Βαρβάρας 24. Μεσολογγίου
- Αραμπατζόγλου 25. Μοσχοβίτου
- Αργυροπούλων 26. Τζανέ Μπουνιαλή
- Αρκαδίου 27. Νεάρχου
- Βαφέ 28. Ξανθουδίδου
- Βερνάδου Εμμ. 29. Παλαιολόγου
- Βοσπόρου 30. Πλατεία 25ης Μαρτίου
- Γερακάρη Κων. 31. Πλατεία Ηρώων (Αγνώστου Στρατιώτη)
- Δαμβέργη 32. Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
- Δημακοπούλου 33. Πλατεία Καραολή και Δημητρίου
- Διάκου Αθανασίου 34. Πλατεία Μητροπόλεως
- Εθν. Αντιστάσεως 35. Πλατεία 4ων Μαρτύρων
- Επιμενίδου 36. Πλατεία Παπαϊωάννου (Κυρία των Αγγέλων)
- Καλλέργη Βάρδα 37. Πλατεία Τίτου Πετυχάκη
- Κατεχάκη 38. Πλατεία Κρήνης Ριμόντι
- Καψάλη 39. Πλατεία Φραγκιαδάκη
- Κοραή 40. Πρεβελάκη
- Κορνάρου 41. Ραδαμάνθυος
- Λέλας Κούνουπα 42. Τσαγρή
- Μαβίλη Λορέντζου 43. Τσουδερών
- Μανιουδάκη 44. Χειμάρρας
- Μανουσάκη 45. Φωτάκη
- Μελισσηνού
1.2 Εξαιρούνται ως προς την κατάληψη των πεζοδρομίων τα οπωροπωλεία τα οποία δύναται να καταλαμβάνουν λωρίδα πλάτους μέχρι 0,60 μ. και μήκους όσο και η προβολή της πρόσοψης του καταστήματος για την έκθεση των νωπών προϊόντων τους.
1.3 Οι χώροι της πλατείας Τίτου Πετυχάκη (37), σχέδιο 2Β, εξαιρούνται ως προς την κατασκευή στεγάστρων, και η τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων θα περιορίζεται αυστηρά εντός του περιγράμματος της κάτοψης των στεγάστρων. Δεν θεωρείται δε, απαραίτητη η μεταφορά προς φύλαξη των τραπεζοκαθισμάτων .
Ειδικά για τους χώρους των στεγάστρων της συγκεκριμένης πλατείας, επιπλέον των αναφερομένων στην παρ. 1 ισχύουν τα εξής:
1.3.1 Απαγορεύεται ρητά κάθε μορφολογική και λειτουργική αλλοίωση των στεγάστρων. Οποιαδήποτε επέμβαση ανακαίνισης, συντήρησης κλπ σε αυτά θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες εγκρίσεις.
1.3.2 Απαγορεύεται η κάθε είδους επένδυση του πλακόστρωτου των στεγάστρων με μοκέτες, ξύλινο δάπεδο κλπ, καθώς και η τοποθέτηση τεντών σε επέκταση των υφιστάμενων στεγάστρων.
1.3.3 Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφανών ή μη προστατευτικών περιφραγμάτων από οποιοδήποτε υλικό και ζαρντινιερών – γλαστρών με αναρριχόμενα ή μη φυτά στα όρια των στεγάστρων. Τα στέγαστρα θα παραμένουν ελεύθερα σε όλες τους τις πλευρές.
1.3.4 Τα καταστήματα δύνανται να μισθώνουν το χώρο των στεγάστρων που βρίσκονται στην προβολή της όψης τους και μόνον αυτόν.
1.3.5 Δεν επιτρέπεται η υπεκμίσθωση των χώρων των στεγάστρων σε τρίτους.
2.1 Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, τα τραπεζοκαθίσματα (καθώς και όλα τα κινητά στοιχεία, όπως ομπρέλες κ.λπ.) θα μεταφέρονται προς φύλαξη εντός των καταστημάτων ή άλλων κλειστών χώρων, οι δε τέντες θα κλείνουν, ώστε οι προαναφερθέντες δρόμοι και χώροι να παραμένουν ελεύθεροι.
Στις περιπτώσεις διέλευσης οχημάτων άμεσης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική) ή οχημάτων ΑΜΕΑ με ειδική άδεια διέλευσης από τους δρόμους στους οποίους έχουν τοποθετηθεί τραπεζοκαθίσματα και τέντες ή ομπρέλες, οι καταστηματάρχες που τα χρησιμοποιούν υποχρεούνται να τα μετακινούν προς άμεση απελευθέρωση του χώρου.
2.2 Σε ότι αφορά το είδος των τραπεζοκαθισμάτων, σκαμπό κ.λπ. (μορφή, διαστάσεις, υλικά, χρώματα) προτείνονται απλές παραδοσιακές μορφές από ξύλο ή μέταλλο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φέρουν διαφημίσεις.
2.3 Η μίσθωση των χώρων αυτών έχει ετήσια ισχύ (από 01/01 έως 31/12 εκάστου έτους) και παραχωρείται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου.
Οι αιτήσεις θα κατατίθενται σε χρονικό όριο μέχρι τις 15 Μαρτίου του εκάστοτε έτους.
2.4 Η μίσθωση των χώρων αυτών γίνεται εφόσον θα έχει ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης ο αριθμός των δυνάμενων να εξυπηρετηθούν πελατών, βάσει της άδειας λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων.
2.5 Η μίσθωση θα γίνεται, για το σύνολο των καταλήψεων, στη προβολή του καταστήματος. Εάν ο χώρος αυτός διασπάται σε τμήματα σε επαφή και απέναντι από το κατάστημα, τότε ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα αν το επιθυμεί να χρησιμοποιεί και τα δύο.
2.6 Η παραχώρηση χώρων πέρα από την προβολή της ιδιοκτησίας, και με την προϋπόθεση ότι ο χώρος αυτός προβλέπεται στα συνημμένα σχέδια της παρούσης Κανονιστικής, θα δίνεται μετά την έγγραφη συνηγορία του αντίστοιχου ιδιοκτήτη χρονικής ισχύος όση και η μίσθωση της κατάληψης.
2.6.1 Σε ειδικές περιπτώσεις, που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση χώρου στην προβολή της ιδιοκτησίας και με την προϋπόθεση ότι ο χώρος αυτός προβλέπεται στα συνημμένα σχέδια της παρούσης Κανονιστικής, θα δίνεται απέναντι ή εκατέρωθεν της ιδιοκτησίας μετά την έγγραφη συνηγορία του αντίστοιχου ιδιοκτήτη χρονικής ισχύος όση και η μίσθωση της κατάληψης.
2.6.2 Ο επιπλέον αιτούμενος κοινόχρηστος χώρος, θα παραχωρείται χωρίς έγγραφη συνηγορία στην περίπτωση που η προβολή του δεν εφάπτεται στην πρόσοψη του σχετικού κτιρίου και βρίσκεται σε νόμιμη απόσταση ώστε να υπάρχει ασφαλή και εύρυθμη προσπέλαση – κυκλοφορία των πεζών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ανάμεσα στο κοινόχρηστο χώρο και το σχετικό κτίριο.
2.7 Σε περίπτωση που ο προς κατάληψη επιτρεπόμενος χώρος, σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα, βρίσκεται μπροστά από κατάστημα τουριστικών ειδών ή παραδοσιακών προϊόντων, επιτρέπεται η μίσθωσή του, με την προϋπόθεση ότι, η διάταξη των προθηκών δεν θα δημιουργεί συνεχείς σειρές και τα ύψη τους δεν θα υπερβαίνουν τα 0,90 μ.
2.8 Τα καταστήματα που η λειτουργία τους προέρχεται από την μετεγκατάσταση περιπτέρων εντός κτιρίων και συνεχίζουν να διατηρούν τον χαρακτήρα της αρχικής λειτουργίας τους, δύναται να τοποθετούν στη προβολή του καταστήματος και σε επαφή με τον τοίχο, ψυγεία είδους, μεγέθους και αριθμού ίδιου με αυτόν που επιτρέπεται γενικώς για τα περίπτερα.
2.9 Επί του τοίχου των όψεων των καταστημάτων σε μήκος μόνο όσο η προβολή τους και σε ύψος όχι άνω του υπερθύρου των προθηκών, επιτρέπεται να εκτίθενται όσα εμπορεύματα μπορούν να κρεμαστούν σε ελαφρές μετακινούμενες ξύλινες ή μεταλλικές κρεμάστρες ή ράφια απλού σχεδίου, που θα φυλάσσονται εντός των καταστημάτων όσο αυτά παραμένουν κλειστά. Ο τύπος, τα σχέδια και το μέγεθος των κρεμαστρών και ραφιών αυτών θα εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης. Το βάθος τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τα 30 εκ.
Τα εμπορεύματα που τοποθετούνται με τον τρόπο αυτό στους τοίχους δεν επιτρέπεται να καλύπτουν τις πινακίδες με τις ονομασίες των δρόμων ή άλλες επιγραφές και σήματα για τη διευκόλυνση του κοινού. Επίσης, απαγορεύεται η τοποθέτηση εμπορευμάτων σε τοίχους ακινήτων, άλλων ιδιοκτησιών, γύρω ή πάνω σε δέντρα, ζαρντινιέρες, κιγκλιδώματα περιφράξεων, τέντες, στέγαστρα κ.λπ. Επίσης, απαγορεύεται να καλύπτονται υποσταθμοί ΔΕΗ, μετρητές, κιβώτια κοινωφελών οργανισμών κ.λπ.
2.10 Η άδεια λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ελέγχου στο Ιστορικό Κέντρο θα χορηγείται μετά και από τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης για την προσαρμογή του χρησιμοποιούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού (κλιματιστικά, καπνοδόχοι κ.λπ.) στη μορφή και τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.
2.11 Όσον αφορά την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, γενική αρχή είναι η ύπαρξη μεταξύ αυτών και άλλου σταθερού εμποδίου (κτιρίου, στηθαίου, δένδρου κλπ) πλάτους 2,50 μ., (που σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να μειωθεί σε 2,20 μ.) όταν πρόκειται για δρόμους από τους οποίους αρχικά είναι δυνατή η διέλευση οχημάτων και ελεύθερης λωρίδας πλάτους τουλάχιστον 1,50 μ., όταν πρόκειται για δρόμους που τα γεωμετρικά τους στοιχεία δεν επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων. Όσον αφορά την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε γωνιακά κτίρια (διασταυρώσεις οδών) η κατάληψη θα επιτρέπεται σε απόσταση 0,80 μ. από τη γωνία του κτιρίου.
3. Με βάση τα παραπάνω η χωροθέτηση των καταλήψεων στους δρόμους του Ιστορικού Κέντρου έγινε με την εξής κατηγοριοποίηση:
3.1 Κατάληψη και από τις δύο πλευρές του δρόμου με ελάχιστο διάδρομο 2.50 μ.
Αφορά οδούς με μεγάλο πλάτος όπου είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Αφορά την περίπτωση των οδών Βερνάδου (τμήμα της οδού), Πρεβελάκη και Τζανέ Μπουνιαλή.
3.2 Κατάληψη με ελάχιστη απόσταση από την απέναντι πλευρά 2.50 μ.
Αφορά οδούς με μεγάλο πλάτος όπου είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Αφορά τις περιπτώσεις των οδών Αγίας Βαρβάρας, Βερνάδου (τμήμα της οδού), Μανιουδάκη, Μεσολογγίου, Τομπάζη και Χειμάρρας.
3.3 Κατάληψη και από τις δύο πλευρές του δρόμου με ελάχιστο διάδρομο 1.50 μ.
Αφορά οδούς με μικρό πλάτος όπου δεν είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όπου το συγκεκριμένο πλάτος κρίνεται απαραίτητο για την διέλευση πεζών.
Αφορά τις περιπτώσεις τμημάτων των οδών Μοσχοβίτου και Ραδαμάνθυος.
3.4 Κατάληψη με ελάχιστη απόσταση από την απέναντι πλευρά 1.50 μ.
Αφορά οδούς με μικρό πλάτος όπου δεν είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όπου το συγκεκριμένο πλάτος κρίνεται απαραίτητο για την διέλευση πεζών.
Αφορά τις περιπτώσεις των οδών Αραμπατζόγλου, Βαφέ, Δαμβέργη, Αθαν.Διάκου, Κορνάρου, Επιμενίδου, Κοραή, Μαβίλη, Μοσχοβίτου, Ξανθουδίδου, Ραδαμάνθυος, Τσαγρή και Φωτάκη.
3.5 Κατάληψη επί του πεζοδρομίου όπου, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, προβλέπεται ειδικός σχεδιασμός
Αφορά οδούς με πεζοδρόμια και με μεγάλο πλάτος όπου είναι δυνατή η διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και οχημάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Αφορά τις περιπτώσεις των οδών Αρκαδίου, Βοσπόρου, Γερακάρη, Δημακοπούλου, Βάρδα Καλλέργη, Μελισσηνού, Παλαιολόγου, Πρεβελάκη (δυτικά της οδού Ψυλλάκη) και Σαλαμίνος.
3.5.1 Στην οδό Παλαιολόγου επιτρέπεται η κατάληψη και της εκεί εσοχής φορτοεκφόρτωσης μετά το πέρας της τροφοδοσίας των καταστημάτων.
3.5.2 Στην οδό Αρκαδίου 236 επιτρέπεται η κατάληψη της εκεί εσοχής αποκλειστικά και μόνο κατά την διάρκεια που κλείνει η παραλιακή οδός Ελευθερίου Βενιζέλου.
3.6 Κατάληψη σε πλατείες και πλατέματα όπου, κατά περίπτωση, προβλέπεται ειδικός σχεδιασμός
3.6.1. Αφορά πλατείες όπως η πλατεία 25ης Μαρτίου, πλατεία Ηρώων (Αγνώστου), πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, πλατεία Καραολή και Δημητρίου, πλατεία Μητροπόλεως, πλατεία Παπαϊωάννου (Κυρίας των Αγγέλων), πλατεία Τίτου Πετυχάκη, πλατεία κρήνης Ριμόντι, και πλατεία Φραγκιαδάκη.
3.6.2. Αφορά πλατέματα όπως σε τμήμα της οδού Αργυροπούλων (σκαλοπάτια), σε τμήμα της οδού Αρκαδίου (περιοχή Λότζια), σε τμήμα της οδού Βοσπόρου (πλάτεμα Μεγάλης Πόρτας), σε τμήμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως (πλάτεμα Μεγάλης Πόρτας), σε τμήμα της οδού Κατεχάκη (βόρεια) και σε τμήμα της οδού Μανουσάκη (Αγ. Αντώνιος).
3.6.3. Αφορά σημεία εκτός Ιστορικού Κέντρου και σε επαφή με αυτό όπως στην πλατεία 4ων Μαρτύρων, το ανατολικό τμήμα της οδού Λέλας Κούνουπα και το δυτικό τμήμα της οδού Καψάλη.
Η επιτρεπόμενη κατάληψη σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις χωροθετείται σύμφωνα με τους επισυναπτόμενους χάρτες:
1Α – 1Β – 2Α – 2Β – 3Α – 3Β – 4Α – 4Β – 5Α – 5Β – 6Α – 6Β – 7Α – 7Β-7 Γ -8Α – 8Β – 9Α – 9Β – 10Α – 11Α – 11Β – 12Α – 13Α – 13Β – 14Α – 14Β – 15Α
- Σε περίπτωση παραβίασης των ως άνω εκτεθέντων και εφόσον μετά από έγγραφη ειδοποίηση δεν υπάρξει συμμόρφωση, ο δήμος λύει αρχικά τη μίσθωση (όταν πρόκειται για κατάληψη χώρου) και εάν η παραβίαση συνεχισθεί, αφαιρεί την άδεια λειτουργίας του καταστήματος.
- Η παρούσα κανονιστική ισχύει μέχρι ……………………………………………….
- Η εφαρμογή της παρούσης δεν δημιουργεί οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του Δήμου Ρεθύμνης.
Ο Αν/της Πρ/νος
Τμήματος Μελετών
Δ/νσης Τ.Υ.
Γεώργιος Πετρουλάκης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Η Αν/τρια Πρ/νη
Δ/νσης Τεχν. Υπηρεσιών
Πόπη Τζανακάκη
Πολιτικός Μηχανικός
Ο Αντιδήμαρχος
Παλιάς Πόλης
Στέλιος Σαμψών
Σημ: Τα «Ρ.Ν.» δημοσιεύουν την πρόταση του δήμου χωρίς τους επισυναπτόμενους χάρτες λόγω του μεγάλου όγκου τους.