Να επανέλθουν στα όρια του 2016 οι καταλήψεις των κοινόχρηστων χώρων, να απαγορευτούν banners, οθόνες προβολής κ.ά. από τα πεζοδρόμια και τα εμπορεύματα από τα μνημεία
Προτείνει την οριοθέτηση σημάνσεων στις όψεις των κτιρίων και προστασία της Κρήνης Rimondi από τραπεζοκαθίσματα
Επαναφορά των ορίων κατάληψης κοινόχρηστου χώρου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και εμπορικών, όπως αυτά προβλέπονται στην κανονιστική απόφαση του 2016, προτείνει στην γνωμοδότησή της προς τον δήμο Ρεθύμνης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων για το σχέδιο της νέας κανονιστικής της παλιάς πόλης.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία επεξεργάστηκε και μελέτησε το σχέδιο που της παραδόθηκε από τον δήμο, το οποίο έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ και επ’ αυτού υπογραμμίζει ότι η πρόταση του δήμου ουσιαστικά αφορά στη νομιμοποίηση, με μορφή κανονιστικής, των επεκτάσεων που έγιναν την περίοδο του covid και, παράλληλα, νομιμοποιεί καταλήψεις κοινόχρηστου χώρου νέων καταστημάτων.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να ακολουθήσει μια μελέτη εμπεριστατωμένη και ουσιαστική για την τροποποίηση της κανονιστικής για την ισορροπημένη ανάπτυξη και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικών και εποχιακών καταστημάτων, όσο και ως προς τους κατοίκους της παλιάς πόλης και καταστηματαρχών μη τουριστικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη κατοίκων και επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου, αναγκαία συνθήκη για την αειφόρα ανάπτυξη της παλαιάς πόλης Ρεθύμνου.
Ειδικότερα, στην γνωμοδότηση, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Θεωρούμε ότι οι καταλήψεις των κοινόχρηστων χώρων θα πρέπει να επανέλθουν στα όρια της υπ’ αρ. 375/16 Κανονιστικής Απόφασης, διότι η παρούσα τροποποίηση ουσιαστικά καλύπτει: Α) διευκολύνσεις της περιόδου 2020-2021, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τότε εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του covid, Β) νομιμοποιήσεις των υφιστάμενων καταλήψεων νέων καταστημάτων ΚΥΕ και εμπορικών καταστημάτων. Στη συνέχεια θεωρούμε ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μια εμπεριστατωμένη μελέτη τροποποίησης της Κανονιστικής».
Η πρόταση της Αρχαιολογίας για τη νέα κανονιστική
Η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου για τη νέα κανονιστική της παλιάς πόλης, την οποία παρουσιάζουν σήμερα τα «Ρ.Ν.», επισημαίνει ότι η νέα κανονιστική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα παρακάτω:
1. Ενδεχόμενο ορισμό νέων περιοχών εξωτερικών χώρων προς χρήση, με γνώμονα τις περιοχές αυτές που θα πληρούν τις προδιαγραφές και δεν θα δημιουργείται όχληση οποιουδήποτε τύπου στους κατοίκους και χρήστες της παλιάς πόλης.
2. Μη ορισμό συνεχόμενων περιοχών εξωτερικών χώρων προς χρήση, για αποφυγή συσσώρευσης επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δημιουργούν όχληση σε περιοχές αμιγούς ή μη κατοικίας, είτε υφίστανται σχετικά αιτήματα είτε όχι.
3. Τη μη συσσώρευση καταστημάτων εποχιακής χρήσης στον ίδιο δρόμο, αλλά εξέταση της δυνατότητας ποσόστωσής τους ανά περιοχή, όπως και ποσόστωσης ως προς τα τουριστικά καταλύματα, ώστε να μην παρουσιάζεται ερημοποίηση σε τμήματα της παλιάς πόλης κατά τη μη τουριστική περίοδο, φαινόμενο ιδιαίτερα αρνητικό για την εύρυθμη λειτουργία μια οποιαδήποτε παγκοσμίως ιστορικής πόλης.
Οι διορθώσεις που προτείνει η Αρχαιολογία
Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων αναφορικά με το σχέδιο του δήμου για τη νέα κανονιστική ζητά επιμέρους διορθώσεις.
Συγκεκριμένα, καλεί τον δήμο να συμπεριλάβει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης στους φορείς διαβούλευσης για τα σχέδια των κανονιστικών αποφάσεων της παλιάς πόλης, κάτι που όπως επισημαίνει, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Καλεί επίσης τον δήμο να συμπεριλάβει στην κανονιστική την απαγόρευση κατάληψης με banners, οθόνες προβολής, κατασκευές ομοιωμάτων προϊόντων ή διαφόρων μορφών, σε μεγέθυνση, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η τοποθέτησή τους, επί των πεζοδρομίων, έξω από διαφορετικά είδη καταστημάτων, αλλά και στις προσόψεις καθώς, επίσης, και ότι δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να τοποθετούνται εμπορεύματα πάνω σε θυρώματα και σε αρχιτεκτονικά στοιχεία κτηρίων.
Ειδική αναφορά γίνεται και στα εμπορικά καταστήματα, όπου η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζητά από τον δήμο να εξετάσει τη δυνατότητα να σηματοδοτηθούν επί του οδοστρώματος ή επί των πεζοδρόμων οι θέσεις τοποθέτησης εμπορευμάτων στις όψεις των κτηρίων, σε συνεννόηση με την Αρχαιολογία.
Επισημαίνει, επίσης, ότι στη νέα κανονιστική πρέπει να συμπληρωθεί ότι δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση καπνοδόχων στις όψεις των κτηρίων.
Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στην Κρήνη Rimondi οπού η Αρχαιολογία τονίζει ότι στη νέα κανονιστική θα πρέπει να προβλεφθεί απαγόρευση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον ίδιο άξονα με την Κρήνη Rimondi, ώστε να μην εμποδίζεται η οπτική επαφή του ενετικού μνημείου της Κρήνης από τα δυτικά. Αντίστοιχα, να ληφθεί μέριμνα για τη μη οπτική όχληση και την ανάδειξη και των υπολοίπων μνημείων της παλιάς πόλης.