Τους Έλληνες ερευνητές απανταχού γης τίμησαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Ασή Γωνιά στα πρόσωπα των Νεκτάριου Παπαδογιάννη και Μιχάλη Ταταράκη, ερευνητών του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Laser (IPPL) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στο Ρέθυμνο. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο «Τίμιος Σταυρός» Ασή Γωνιάς και του δήμου Αποκορώνου. Σε μια ζεστή εκδήλωση παρουσία αρχών φορέων και πολιτών βραβεύτηκαν οι δυο ακαδημαϊκοί που έχουν διαπρέψει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στον τομέα της έρευνας.
Τόσο ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου «Τίμιος Σταύρος Ασή Γωνιάς» όσο και ο διδάκτορας Φυσικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης Βαγγέλης Μανταδάκης, μίλησαν για τους βραβευθέντες και αναφέρθηκαν στο έργο και την προσφορά τους.
Βαθιά συγκινημένος ο Μιχάλης Ταταράκης διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Lasers του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΕΛΜΕΠΑ και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος σπουδών «Lasers, Πλάσμα & Εφαρμογές» παρέλαβε το βραβείο και στην ομιλία του μίλησε για την αξία του ερευνητή και της έρευνας, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στις εφαρμογές του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ.
«Η έρευνα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη πρόοδο και εξέλιξη της κοινωνίας, με όπλο την επιστημοσύνη και εφευρετικότητα του ο ερευνητής είναι κατά την άποψη μου ο φορέας της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον οδηγώντας την κοινωνία και την ανθρωπότητα σε μονοπάτια νέων ανακαλύψεων προς όφελος της» ανέφερε ο κ. Ταταράκης και πρόσθεσε ότι: «Ο ερευνητής διαχρονικά διακρίνεται για την αφοσίωσή του στην αναζήτηση νέων γνώσεων φυσικών και κοινωνικών διαδικασιών που αποσκοπούν στην κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλει. Η έρευνα λειτουργεί ως κυκλική αλυσίδα που ο πρώτος με τον τελευταίο κρίκο ενώνονται, για να ανατροφοδοτήσουν την υπάρχουσα γνώση με νέα δεδομένα. Κάθε ανακάλυψη αναμοχλεύει και γεννά νέες ερωτήσεις νέες προκλήσεις και προσφέρει νέες ευκαιρίες. Μέσω της διεξαγωγής πειραμάτων τη συστηματικής παρατηρήσεις και της ανάλυσης δεδομένων προσπαθεί να απαντήσει ερωτήματα και να λύσει προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και την καθημερινότητά μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Από τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία, τη μηχανική, την ιατρική, τις ανθρωπιστικές, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες η συνεισφορά του ερευνητή είναι καθοριστική για την επίλυση θεμελιωδών ζητημάτων που αναδύονται απ τις ανάγκες εξέλιξης και προόδου.
Η έρευνα προωθείται από την επιστημονική περιέργεια και απ’ την καλώς εννοούμενη αμφισβήτηση των σημερινών δεδομένων προσπαθώντας να βρούμε άλλα καλύτερα. Και όταν η νέα γνώση διαχυθεί και αλληλεπιδράσει με την κοινωνία τότε η ελπίδα γεννιέται. Η ανακάλυψη νέων τεχνολογιών και μηχανημάτων για τη διάγνωση των ασθενειών, τα νέα φάρμακα για τη θεραπεία τους, η ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών τεχνολογιών που βελτιώνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας μας και η κατανόηση των περιβαλλοντικών, οικολογικών συστημάτων για την προστασία του πλανήτη μας είναι μερικά μόνο παραδείγματα των επιτευγμάτων της έρευνας και θα ήταν αδύνατο φυσικά να μην αναφερθώ στη μεγάλη συμβολή του ερευνητή στην εκπαίδευση της νέας γενιάς, των μαθητών, των φοιτητών και γενικότερα όλων των ανθρώπων που επιθυμούν τη δια βίου μάθηση. Ο ερευνητής με την ιδιότητα πλέον του δασκάλου εμπνέει τους φοιτητές του να ακολουθήσουν την επιστημονική έρευνα και να αναπτύξουν τη δίκη τους επιστημονική περιέργεια και ερευνητική διάθεση. Και επειδή η έρευνα πρέπει να διεξάγεται με υπευθυνότητα και σεβασμό σε ηθικές αξίες χωρίς να παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές τους διδάσκουν και την ηθική υπόσταση της. Έτσι καλλιεργείται η νέα γενιά επιστημόνων και ερευνητών που θα συνεχίσουν να προάγουν τη πρόοδο της ανθρωπότητας».
Καταλήγοντας ο κ. Ταταράκης τόνισε: «Η πραγματική μας ανταμοιβή δεν είναι οικονομική αλλά η πρόοδος και η καλύτερη ζωή που προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους.
Η έρευνα είναι πράγματι ο βασικός πυλώνας στην εξέλιξη μιας κοινωνίας γιατί δημιουργεί τις απαραίτητες γνώσεις, τεχνολογίες και υπηρεσίες για την αρχικά κατανόηση και στη συνέχεια αντιμετώπιση των προκλήσεων που καθημερινά αναδύονται στη ζωή μας. Μέσω αυτών των γνώσεων προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες και την τεχνολογία η οποία μας βοηθάει καθημερινά να έχουμε πρόοδο στη κοινωνία μας και μια καλύτερη ζωή».
Από την πλευρά του ο Νεκτάριος Παπαδογιάννης καθηγητής του ΕΛΜΕΠΑ με γνωστικό αντικείμενο «Κυματική Φυσική με έμφαση στην Κυματική Ακουστική και Κυματική Οπτική» δήλωσε συγκινημένος για την απονομή του βραβείου και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία.
Στην ομιλία του ο κ. Παπαδογιάννης μίλησε για τον ρόλο της επιστήμης και του δάσκαλου στην κοινωνία και για τον ρόλο της αλληλεπίδρασης που πρέπει να έχουν οι επιστήμονες με τους πολίτες, ώστε οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι και να διαχωρίζουν τις επιστήμες από τις ψευδοεπιστήμες.
«Η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκα ευχάριστα όταν πληροφορήθηκα από τον φίλο μου το Βαγγέλη τον Μανταδακη ο οποίος είναι διδάκτορας στο πανεπιστήμιο της Χαΐδελβεργης και διδάσκει πολλά χρόνια τους δασκάλους του τόπου στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης για τη πρόθεση του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου Τίμιος Σταύρος Ασή Γωνιάς με τη συνδρομή του δήμου Αποκωρόνου να απονείμουν την ευχή διάκρισης σε μένα και στον συνάδελφό μου καθηγητή και αγαπητό μου φίλο και κουμπάρο Μιχάλη Ταταράκη. Όσοι αφιερώσαμε χρόνια στην επιστήμονα και στην έρευνα ισορροπούμε διαρκώς ανάμεσα στα εντός και τα εκτός του κοινωνικού μας περιβάλλοντος. Η συχνή απομόνωση στα εργαστήρια πολλές φορές η πολύωρη μελέτη και η καθημερινή παραμονή σε ακαδημαϊκές αίθουσες και τα συχνά ταξίδια για συμμετοχή σε συνέδρια μας στερούν συχνά τη δυνατότητα συχνής κοινωνικής αλληλεπίδρασης με αποτέλεσμα να μη είμαστε αρκούντως εξοικειωμένοι με πρωτοβουλίες που μας θέτουν στο επίκεντρου του μικρού χορό χρονικού σύμπαντος που μοιραζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση η τιμή που μας επιφυλάξετε είναι σημαντική και εξαιρετικά αναγνωρίσιμη και την εκλαμβάνουμε ως τιμή σε κάθε Έλληνα ερευνητή που παλεύει απανταχού της γης να ανακαλύψει. Μεταξύ άλλων η συγκεκριμένη τιμή είναι συγκινητική γιατί εκπορεύεται από έναν τόπο με ισχυρό αποτύπωμα στις σελίδες της ένδοξης ιστορίας του νησιού μας με ανθρώπους που διακρίνονται για τη λεβεντιά τους, την αυθεντικότητα, το φιλότιμο και τη διαρκή τους προσπάθεια για προκοπή.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ασή Γωνιά γέννησε έθρεψε και στήριξε τα απίδια της που εξελίχθηκαν σε σπουδαίους επιστήμονες που τιμούν το νησί, αλλά και τη χώρα μας με επιτεύγματα σε νευραλγικούς επιστημονικούς κλάδους και αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως η καλύτερη και η πιο ουσιαστική αφετηρία για το ξεκίνημα της ζωής ενός νέου δεν είναι ούτε τα ακριβοπληρωμένα ιδιαίτερα μαθήματα ούτε η προετοιμασία σε μεγάλα αστικά κέντρα που προσφέρουν πλήθος δυνατοτήτων σπουδών ούτε η μόνιμη φυγή στο εξωτερικό. Είναι πρωτίστως η δίκη μας προσπάθεια, η αφοσίωση μας στο στόχο και εν τέλη ο προσωπικό έντιμος αγώνας δια την επίτευξη του. Είναι η αγάπη, η υποστήριξη και η ευχή των δικών μας ανθρώπων.
Όπως έλεγε ο μεγάλος Γερμανός φυσικός Max Planck «Η Ευτυχία ενός επιστήμονα δεν είναι η κατοχή της αλήθειας, αλλά η ανακάλυψη της αλήθειας». Αυτό γίνεται μέσω της έρευνας και η έρευνα έχει κανόνες και ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και είναι σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι κάποιος ερευνητής απλά αμφισβητεί στηριζόμενος σε δοξασίες και φήμες το ιδανικό της επιστημονικής δραστηριότητας είναι να νιώσουμε αφενός την αρμονία που επικρατεί στη φύση μέσα από την αυστηρότητα των μαθηματικών και φυσικών κανόνων και εν τέλη να κατανοήσουμε την πληρότητα των νόμων τη φύση που μας περιβάλουν μέσω της πειραματικής επαλήθευσης».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του έργου που επιτελείται στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου.