Με την παρουσία αρχών και φορέων, Αγιοβασιλιωτών και των κατοίκων της Κοξαρές, τιμήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο μνημείο πεσόντων, η 79η επέτειος ολοκαυτώματος από τους Γερμανούς της 29 Αυγούστου του 1944.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμολογιωτατος εφημέριος π. Ιωάννης Παπαδογιάννης, ο οποίος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κοξαρές -Ατσιπάδων κ. Παντελής Περαντωνάκης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλης Αυγενάκης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και περιφερειακός σύμβουλος κ. Μιχάλης Σαρρής, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Μανουσάκης, ο αντιδήμαρχος Μανόλης Τσιριντάνης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Ευαγγελία Γλαμπεδάκη και Βασίλης Θεοδωράκης, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης και επικεφαλής της δημοτικής μειοψηφίας Θανασης Χαριτάκης, ο πρώην δήμαρχος Αρκαδίου Μανόλης Μανωλακάκης, ο πρώην αντιδήμαρχος Μανόλης Βαβουράκης, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου αστυνομικός υποδιευθυντής Παναγιώτης Καλονόμος, ο εκπρόσωπος της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου Αστυνόμος β’ Νίκος Τζανακάκης, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Ρεθύμνου, υποπλοίαρχος Γεώργιος Μπαγιαρτάκης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ρεθύμνου, Πύραρχος Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης, ο πρόεδρος της Τ.Κ Αγίου Βασιλείου Ιωάννης Κλειδής, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ατσιπάδων Μανόλης Χριστοφοράκης και μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Κοξαρές.
Ομιλητής για το ιστορικό της επετείου ήταν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος πολιτισμού του Δήμου Αγίου Βασιλείου Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά για την μεγάλη συμβολή των Κοξαριανών στην εθνική αντίσταση κατά του Ναζισμού, τονίζοντας εισαγωγικά, ότι: «Η Κοξαρέ αποτέλεσε ανταρτοφωλια ή ανταρτομάννα και όπως και να την αποκαλέσεις είναι η Κοξαρέ των αγώνων για τη λευτεριά και τη δημοκρατία, γιατί έδωσε πρώτη τη μάχη της Εθνικής Αντίστασης από το Σεπτέμβρη του 1941» .
Η συγκίνηση ήταν έκδηλη όταν ο κ. Χαραλαμπάκης αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλους αυτούς τους ασυμβίβαστους αγωνιστές,, που υπέστησαν φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια στη ζωή τους, που δεν πήραν ανάσα σε όλη τη διάρκεια της κατοχής τονίζοντας ότι έχουν περάσει 79 χρόνια από τη μαύρη εκείνη μέρα που οι Ναζί προσπάθησαν να εξαφανίσουν από την Κρητική γη την Κοξαρέ.
Ο κ. Χαραλαμπάκης συνέχισε λέγοντας:
«Οι ναζί ελεηλάτησαν, ανατίναξαν και έκαψαν όλα τα σπίτια του χωριού, την εκκλησία και το σχολείο. Δεν κατάφεραν όμως να ξεθεμελιώσουν τις ψυχές των κατοίκων της, να ξεγράψουν την κόκκινη ιστορία της, τις αγωνιστικές παραδόσεις της, μιας και από το 1920 έως το 1930 η Κοξαρέ έγινε ευρύτερα γνωστή ως η μικρή Μόσχα για την συμμετοχή των κατοίκων της, στο κομμουνιστικό αγροτικό ταξικό κίνημα.
Η Κοξαρέ στάθηκε μάρτυρας και εντάσσεται στη μακριά αλυσίδα των δοκιμασιών που σημάδεψαν το αντιστασιακό έπος του ελληνικού λαού και ειδικότερα του Κρητικού, στη σκοτεινή περίοδο της κατοχής και επιβεβαιώνει περίτρανα την οδυνηρή και μεγαλειώδη αλήθεια, ότι η λευτεριά στον τόπο μας, εξαργυρώθηκε με το ακριβό τίμημα του αίματος και της καταστροφής.
Αγωνίστηκαν για να μας παραδώσουν ένα κόσμο χωρίς πόλεμο, χωρίς νεκρούς, χωρίς συγκρούσεις. Και αν πρέπει να μιλήσουμε για τη θυσία τους, αυτή δεν είναι το ότι σκοτώθηκαν, αλλά το ότι έζησαν τον παραλογισμό της καταπάτησης και της υποταγής και αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο, για μια πατρίδα αδούλωτη, όπου οι νεότερες γενιές θα ζήσουν απολαμβάνοντας το ιδεώδες της λευτεριάς.
Ας μην τους απογοητεύσουμε και ας γίνουμε άξιοι συνεχιστές τους, αρκεί ο καθένας και όλοι μαζί ως ομάδα να μην επαναπαυόμαστε αλλά να γρηγορούμε και να αρχίσουμε και πάλι να αγωνιζόμαστε για να μην χαθούν τα κεκτημένα της ελευθερίας που μας παρέδωσαν με ηρωικές πράξεις οι παλαιότεροι! Ας μην τους απογοητεύσουμε, εάν θέλουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές τους και ας μην προδώσουμε ως ύστατο φόρο τιμής στους αγώνες τους και στην μνήμη τους»
Τομέας Πολιτισμού Δήμου Αγίου Βασιλείου