Ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ποτέ δεν απαρνήθηκε την Κρητική καταγωγή του. Ενώ εμείς εδώ κάποιοι απλώς υποθέταμε εκείνος και στο επίσημο βιογραφικό του αναφέρεται στις ρίζες του.
Για κάποιους ίσως αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Όταν όμως ένα δημόσιο πρόσωπο υπερτονίζει αυτή τη λεπτομέρεια, τούτο σημαίνει ότι σέβεται ιδιαίτερα τον τόπο καταγωγής του και τον προβάλει δοθείσης ευκαιρίας.
Στο θέμα καταγωγής έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέχεια ο γιος του Αλέξανδρος με έργο ευθύνης, που επισφράγισε συγκινητική εκδήλωση που έγινε στο Καβούσι το πρωί της Κυριακής.
Όταν ακούσαμε για πρώτη φορά τις πρωτοβουλίες του νεαρού κ. Πατούλη, από τη σοβαρότητά τους και μόνο, ο νους μας σχημάτισε την εικόνα ενός νέου ανθρώπου. Δεν περιμέναμε, ομολογώ τόσο υγιή πατριωτικά αισθήματα, σε ένα 19χρονο παλικάρι.
Κι όμως ο κ. Αλέξανδρος Πατούλης, έκανε πολλές φορές περήφανο τον πατέρα του με τις επιλογές του στη ζωή και κυρίως όταν τον Σεπτέμβριο του 23 πήγε εθελοντής στην Κύπρο, όταν τόσοι νέοι, αξιοποιώντας γνωριμίες, περνούν πιο άνετα τη στρατιωτική τους ζωή στα μετόπισθεν. Πόσο άνετα θα περνούσε και ο κ. Αλέξανδρος Πατούλης, γιος ενός σημαντικού πολιτικού ανδρός με τόσες θεσμικές ιδιότητες και τέτοια πορεία στην πολιτική ζωή της χώρας. Κι όμως ακολούθησε τη φωνή τη συνείδησής του αποτελώντας πρότυπο στην τόσο ομιχλώδη εποχή μας.
Ο αξιέπαινος αυτός νέος ερευνώντας τις οικογενειακές ρίζες έφθασε σε ένα αδικοχαμένο του πρόγονο τον Κωνσταντίνο Πιατουλάκη για τον οποίο είχαμε αναφερθεί σε αρκετά δημοσιεύματα σε κάθε επέτειο των αντιποίνων στο Άδελε στις 2 Ιουνίου 1941. Ήταν και αυτός ανάμεσα στους 18 που εκτελέστηκαν. Κι ήταν μόλις 16 χρόνων.
Στο ντοκιμαντέρ μου «2 του Ιούνη ήτανε» παραγωγή του Πολιτιστικού Ρεθύμνου με χορηγό τη Γραφοτεχνική περιγράφει συγκλονιστικά το γεγονός ο αδελφός του ήρωα αείμνηστος σήμερα Νικόλαος Πιατουλάκης. Μας λέει πως σαν σε όνειρο θυμόταν τον αδελφό του, γιατί ήτανε νήπιο όταν τον εκτέλεσαν.
Έζησε την οδύνη της τραγικής μάνας που δεν ξεπέρασε ποτέ τον θάνατο του παιδιού της και τη θυμόταν μέχρι το τέλος της ζωής της να θρηνεί τον αδικοχαμένο της γιο.
Αυτό το νεαρό παιδί, θύμα της ναζιστικής θηριωδίας έβγαλε από τη λήθη ο κ. Αλέξανδρος Πατούλης, με την προτομή που στήθηκε στο χωριό, η αποκάλυψη της οποίας έγινε το πρωί της Κυριακής στο Καβούσι.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής και απόγονος του εκτελεσθέντα, κ. Γιώργος Πατούλης, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Σκορδίλης, ο ανώτερος αξιωματικός ΕΛΑΣ ε.α, κ. Βασίλης Αποστολάκης ο πρόεδρος της ΤΚ Χαρκίων-Καβουσίου κ. Γιώργος Κόκκινος, ο πρόεδρος κ. Ηλίας Κατικάς και μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Χαρκίων, ο πρόεδρος ΤΚ Αμνάτου κ. Γιώργος Κανακάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, συγγενείς του Κωνσταντίνου Πιατουλάκη και κάτοικοι των γύρω χωριών.
Από τις σημαντικότερες στιγμές της εκδήλωσης η απαγγελία του ποιήματος που έγραψε ο κ. Κωστής Μεργέμογλου, το οποίο και δημοσιεύτηκε ολόκληρο στο προηγούμενο φύλλο των «Ρ.Ν.». Η απαγγελία του ποιήματος από τον κ. Αντώνη Κατικά προκάλεσε αίσθηση.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη σημασία των εκδηλώσεων αυτών για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ενώ συγκινητική ήταν και η προσλαλιά του πρώην περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη.
Μεστή περιεχομένου η ομιλία του κ. Αλέξανδρου Πατούλη που συγκίνησε ιδιαίτερα τον πατέρα του.
Ακολούθησε αβραμιαία φιλοξενία στη μνήμη του αδικοχαμένου παλικαριού που θα έχει πλέον μια περίοπτη θέση στη χορεία των ηρώων μαρτύρων χάρις στην πρωτοβουλία ενός άξιου απογόνου της οικογενείας του, του Αλέξανδρου Πατούλη.