13 °C Rethymno, GR
06/12/2022

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Τιμήθηκε ο 95χρονος ιερέας Νικόλαος Θεοδωράκης

Έχει συμπληρώσει τα 95 του χρόνια και ιερουργεί για 68 συναπτά έτη. Πρόκειται για τον ιερέα Νικόλαο Θεοδωράκη, που γεννήθηκε το 1927 και χειροτονήθηκε ιερέας το 1954.

Όλες αυτές τις δεκαετίες της ιεροσύνης του με αγάπη και συνέπεια πρόσφερε τις υπηρεσίες του τιμώντας την εκκλησία και το ράσο του. Για το λόγο αυτό τιμήθηκε χθες από τον μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομο, με την ανώτατη διάκριση της εκκλησίας, τον Σταυρό των Αποστόλων Παύλου και Τίτου.

«Η εκκλησία είναι μάνα. Είναι μάνα για όλα της τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά. Κάθε μάνα ξέρει να αγαπά με τον δικό της μοναδικό τρόπο και ξέρει να αποδίδει στο καθένα από τα παιδιά της αυτό που του πρέπει και αυτό που του αξίζει. Εμείς είμαστε σήμερα εδώ για να αποδώσουμε εκ μέρους της μητέρας, της κοινής μας μάνας της εκκλησίας, σε ένα μεγάλο παιδί της σε ηλικία αλλά και σε αξία, τιμή και προσφορά, τον αγαπητό μας πατέρα Νικόλαο Θεοδωράκη να αποδώσουμε ένα ευχαριστώ ευγνωμοσύνης και τιμής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Πρόδρομος και συμπλήρωσε πως η τιμή αυτή αποδίδεται από την εκκλησία «για να τιμήσει και τον αγώνα του γέροντα και την προσφορά του και την εκκλησιαστική του διακονία και στο πρόσωπό του να τιμήσουμε όλους τους γέροντες ιερείς που λευκάνθηκαν μπροστά στο θυσιαστήριο και έγιναν οι ίδιοι Αγία Τράπεζα στα θυσιαστήρια που τους έταξε η εκκλησία. Νομίζω είναι η πρώτη φορά, από τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, που εδώ στην έδρα της Μητροπόλεως απονέμεται η τιμητική διάκριση της εκκλησίας της Κρήτης και μάλιστα σε έναν κληρικό. Έτσι, θεωρώ αυτό το γεγονός που έχει την μοναδικότητά του καταγράφεται στην ιστορία της Μητροπόλεώς μας, γιατί, αδελφοί μου, δικό μας δεν είναι τίποτα, όλα είναι της εκκλησίας και για εμάς είναι ευθύνη και χρέος να δίνουμε πάντοτε αυτό που πρέπει σε κάθε έναν άνθρωπο μέσα σε αυτήν εδώ την πορεία της εκκλησίας» κατέληξε ο μητροπολίτης.

Ο πατέρας Νικόλαος Θεοδωράκης με την οικογένειά του, τον μητροπολίτη Πρόδρομο και τον πατήρ Νικόλαο Νικηφόρο

Ο πατήρ Νικόλαος Θεοδωράκης γεννήθηκε το 1927 και μεγάλωσε στο χωριό Χώνος Μυλοποτάμου. Μετά τις σπουδές του στο γυμνάσιο αρρένων Ηρακλείου υπηρέτησε στο ναυτικό. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 26 Απριλίου του 1954 πρεσβύτερος και στις 1 Αυγούστου του ίδιου έτους διορίστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σισσών. Στις 1 Φεβρουαρίου 1975 μετατέθηκε στην Αγία Κυριακή του Χώνου Μυλοποτάμου έως και 1 Αυγούστου του 1998 και παρέμεινε μέχρι και σήμερα. Έγινε οικονόμος από τον Κυρό Τίτο στις 7 Ιουλίου του 1984 και πρωτοπρεσβύτερος από τον Κυρό Θεόδωρο στις 17 Φεβρουαρίου του 1995.

Από την πλευρά του ο Γενικός Αρχιερατικός Επίσκοπος πατήρ Νικόλαος Νικηφόρος αναφερόμενος στον πατερά Νικόλαο Θεοδωράκη μεταξύ άλλων είπε: «Ποτέ δεν ήσασταν του φαίνεσθε, της φωνασκίας, της αυτοπροβολής και γενικά του φολκλορισμού. Διδάσκετε, κατηχείτε, νουθετείτε, παιδαγωγείτε κληρικούς και λαϊκούς μόνο με την καλή σας παρουσία και τον τρόπο ζωή σας. Πάντα βρισκόσαστε στην Ορθοδοξία και για αυτό σήμερα (ταπεινή γνώμη), σας τιμά ο Θεός στο πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας. Είσαστε και εύχομαι για πολλά χρόνια ακόμα να είστε το καλό παράδειγμα προς μίμηση» και κατέληξε λέγοντας «Η σεπτή και σεβάσμια μορφή σας αντιπροσωπεύει τον όμορφο και ταπεινό Λευίτη, τον αγέρωχο κρητικό τον υποδειγματικό σύζυγο και πάτερα, τον στοργικό παππού».

Βαθιά συγκινημένος ο πατήρ Νικόλαος Θεοδωράκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του για την τιμητική διάκριση τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σεβασμιώτατε, δεν βρίσκω λόγια να ευχαριστήσω πρώτα εσάς και μετά αυτόν τον οποίο μύησε αυτήν την στιγμή όλο το βίο μου. Τον ευχαριστώ και του εύχομαι ό,τι επιθυμεί, του εύχομαι να φτάσει τα χρόνια τα δικά μου και παραπάνω, υγιής με την οικογένειά του. Πράγματι Σεβασμιώτατε, το πνεύμα μου και η καρδιά μου από όταν έγινα 7-8 χρονών παιδί, ήταν να γίνω ιερωμένος. Δόξα τω Θεώ, δοξάζω τον Θεό. Μου έδωσε την υγεία μέχρι τώρα. Μου έδωσε τρία καλά παιδιά, δύο κόρες και έναν γιο, οι οποίοι με λατρεύουν. Ό,τι μπόρεσα το έκανα. Σήμερα είμαι υπερήφανος που ζω και είμαι σε αυτήν την κατάσταση και έχω μια αγάπη από τον κόσμο. Τίποτα άλλο δεν έχω να πω, παρά μόνο να ευχαριστήσω όλους εσάς και να ευχηθώ στον Πανάγαθο Θεό να σας χαρίσει ό,τι επιθυμείτε και ό,τι ζητήσει η καρδιά σας. Χρόνια πολλά αγαπημένα μου παιδιά. Έχω το δικαίωμα ως αρχαιότερος και μεγαλύτερος να σας θεωρώ ως παιδιά μου, χρόνια πολλά και ευτυχισμένα παιδιά μου».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρόντες ήταν μέλη της οικογένειας του τιμωμένου ιερέα και κληρικοί της μητρόπολης Ρεθύμνης.