11 °C Rethymno, GR
28/01/2023

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ

Τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Ιατρικής Χρήστο Λιονή από τον δήμο Αγίου Βασιλείου

Τον καθηγητή Ιατρικής Χρήστο Λιονή για την προσφορά στην κοινωνία της περιοχής του δήμου Αγίου Βασιλείου καθώς και την ανάδειξη σε πανελλαδικό επίπεδο του Κέντρου Υγείας Σπηλίου απ’ όπου ξεκίνησε το σημαντικό επιστημονικό του έργο, τίμησε ο δήμος Αγίου Βασιλείου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων της τοπικής Κοινότητας Κοξαρές.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Λιονής ήταν εμφανώς συγκινημένος, ακούγοντας τους ομιλητές να αναφέρονται όχι μόνο στην επιστημονική του επάρκεια αλλά και στον άνθρωπο για την ευαισθησία με την οποία πάντα προσέγγιζε και εξακολουθεί να κάνει, κάθε ασθενή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης κατά την περίοδο την οποία υπηρέτησε ως διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σπηλίου τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Ο κ. Ταταράκης κατά τον χαιρετισμό του τόνισε: «Για εμάς του Αγιοβασιλιώτες το όνομα του Χρήστου Λιονή είναι συνδεδεμένο με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του τόπου μας και βέβαια την λειτουργία του ΚΥ Σπηλίου καθώς διατέλεσε διευθυντής του κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Εξαίρετος άνθρωπος και επιστήμονας ξεχώρισε για την προσφορά και το ιατρικό του έργο. Πρόθυμος να υποστηρίζει πάντα τον συνάνθρωπο, προσέφερε τις υπηρεσίες του επί σειρά ετών χωρίς ωράριο αγωνιζόμενος με ζήλο για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΥ. Με πρωτοποριακές θέσεις και απόψεις ενέπνεε τους συναδέλφους και τους συνεργάτες του για να σηκώσουν το Κέντρο Υγείας ακόμα υψηλότερα και να καταφέρουν να αναδείξουν πανελλαδικά το πολυδιάστατο έργο και την πολύτιμη προσφορά του στην περιοχή. Παράλληλα κέρδιζε την εμπιστοσύνη, την αγάπη και τον σεβασμό των ασθενών στη νεοϊδρυθείσα δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» και συμπλήρωσε «Η διαρκής και επίμονη επιστημονική εργασία, η βαθιά ιατρική παιδεία, η αγάπη, η αφοσίωση και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ασθενή, στο φοιτητή και το συνάδελφο ιατρό κέρδισε επάξια την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη της διεθνής επιστημονικής κοινότητας και απέκτησε μια φήμη που ξεπερνά τα όρια του Ρεθύμνου, της Κρήτης και ολόκληρης της χώρα μας».

Για τον διακεκριμένο καθηγητή και συνολικά για την πορεία του μίλησαν η κ. Ελένη Μιχελιουδάκη – Ανυφαντάκη, φιλόλογος, τέως λυκειάρχης και, τέως συντονίστρια Μονάδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ρεθύμνου (Πρώην Γηροκομείο), η κ. Ελένη Γαραντωνάκη, πρώην αντιδήμαρχος δήμου Αγίου Βασιλείου και η κ. Φωτεινή Αναστασίου, ιατρός Γενικής Ιατρικής και διδάκτωρ πανεπιστημίου Κρήτης, διευθύντρια 4ης Τοπικής Μονάδας Υγείας Ηρακλείου ενώ προβλήθηκε το εξαίρετο ντοκιμαντέρ της Εύας Λαδιά με τίτλο «Χρήστος  Λιονής: εν αρχή είναι η συμπόνια».

Τιμητικές αναφορές προς το πρόσωπο του κ. Λιονή έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. κ. Ειρηναίος καθώς και ο πρώην υπουργό υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Λιονής παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη συγκινημένος και αφού ευχαρίστησε τον Δήμο για την τιμή και τους παριστάμενους για την παρουσίας καθώς δεν τους πτόησε η βροχή για να παραυρεθούν, αναφέρθηκε με τα πιο θερμά λόγια για την περιοχή του Αη Βασιλή η οποία ήταν σημαντικός σταθμός στη ζωή του και μεταξύ άλλων τόνισε ότι:

«Σημαντικές πηγές γνώσης και δύναμης ήταν τόσο οι ασθενείς και οι κάτοικοι της τότε Επαρχίας Αγίου Βασίλειου όσο και όλοι οι εργαζόμενοι στο κέντρο υγείας. Οι πρώτοι μου έμαθαν πόσο σημαντικό ήταν να τους ακούς και μα σέβεσαι τις αξίες τους, μου δίδαξαν την αξία του λόγου και τη δύναμη της ενθάρρυνσης και της προτροπής. Οι συνεργάτες μου έμαθαν την αξία της εργασίας τους, της τέχνης τους όλα ιδωμένα μέσα από το πνεύμα της διεπιστημονικής συνεργασίας που δεν είχα τη χαρά μα τη διδαχθώ στην προπτυχιακή εκπαίδευση μου. Η περίοδος αυτή ήταν ένα μεγάλο ανοικτό πανεπιστήμιο, με το αποτέλεσμα διαβάζεται από τους ίδιους τους πολίτες και τους ασθενείς, μια και την ευτυχία και την ποιότητα ζωής τους επηρεάζει αλλά και ως πρακτική μεταγγίζεται στις επόμενες γενιές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην εκπαίδευση των νεότερων» και συμπλήρωσε «Οι επόμενοι σταθμοί, η Ιατρική σχολή, το πανεπιστήμιο, το εξωτερικό, η Σουηδία, τα διεθνή δίκτυα, όλα ερχόντουσαν για να προσθέσουν εμπειρίες και γνώση αλλά συγχρόνως να συμβάλλουν στην αυτογνωσία μου και ιδιαίτερα στην αλλαγή το λόγου και της πρακτικής με σεβασμό πάντα στα δικαιώματα του προσώπου και αναφορά στις αξίες, ανάγκες και προσδοκίες τους».

Την εκδήλωση συντόνισε ο υπεύθυνος πολιτισμού του δήμου  κ. Ιωάννης –  Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κοξαρές κ. Ελένη Περαντωνάκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ Ειρηναίος, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Νικηφόρος, ο Πρωτοπρεσβύτερος του οικουμενικού Θρόνου π. Ευάγγελος Κοπανάκης, εφημέριοι ενοριών, ο πρώην υπουργός υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Ταταράκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Νίκος Κακογιαννάκης, κ. Μανόλης Χνάρης και κ. Κώστας Δανδουλάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνος παιδείας κ Αντώνης Τσουρδαλάκης, οι αντιδήμαρχοι Αγίου Βασιλείου κ. Βαγγέλης Καπετανάκης, Ελένη Βαρδάκη και Μανόλης Τσιριντάνης, ο επικεφαλής της δημοτικής μειοψηφίας του δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Θανάσης Χαριτάκης, το μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ π. Ιωάννης Βάθης, το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Στέλιος Βρυλλάκης, ο γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ κ. Μιχαλης Σαρρής, ο Αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου κ Ευάγγελος Αλεβυζάκης, ο διοικητής πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου κ. Νικόλαος Ζανιδάκης, ο εκπρόσωπος τη σχολής δοκίμων αστυφυλάκων Ρεθύμνου κ. Νίκος Τζανακάκης, ο υπολιμενάρχης Ρεθύμνου κ. Κυριάκος Παττακός, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Ευαγγελία Γλαμπεδάκη, Αγγελική Πελαντάκη, Βασίλης Θεοδωράκης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Βαβουράκης, ο πρόεδρος της Κοξαρές κ. Παντελής Περαντωνάκης, ο πρόεδρος της ΤΚ Αγίου Βασιλείου κ. Ιωάννης Κλείδης, ο πρώην δήμαρχος Αρκαδίου κ. Μανόλης Μανωλακάκης, ο πρώην δήμαρχος Φοίνικα κ. Στελιος Κλείδης, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης Θοδωρής Δουλουμπέκης, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Δότες ζωής» Ρεθύμνου κ. Κωστής Μαυρογιαννάκης, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Σπηλίου κ Νεκταρία Βρυλλάκη, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ατσιποπούλου κ. Μιχάλης Σπιθουράκης, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κοξαρές κ. Ελένη Περαντωνάκη.