Στην Ανώπολη Σφακίων φιλοξενήθηκαν Κινέζοι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο South West (Southwest University) της Chongqing, Κίνα το διήμερο 21 – 22 Ιουλίου, στο πλαίσιο του θερινού σχολείου με τίτλο “July School – Crete at a Crossroads of Civilizations” που πργαματοποιήθηκε από τις 13 έως 24 Ιουλίου, με στάσεις σε Αθήνα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.
Η επίσκεψη στην Ανώπολη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της προϊσταμένης του Δημοτικού Σχολείου Ανώπολης Βάσως Σταθοπούλου και με τη στήριξη του δήμου Σφακίων, ο οποίος κάλυψε τα έξοδα μεταφοράς των φοιτητών.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε πρωτοβουλία του Κέντρου Ελληνο-Κινεζικών Αρχαίων Πολιτισμών (ΚΕΛΚΑΠ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνδιοργανώθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή, το UC-RC, και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) – Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.
Την πρώτη ημέρα, Δευτέρα 21 Ιουλίου, η αποστολή περιηγήθηκε στο χωριό και ήρθε σε επαφή με την τοπική ζωή και τους κατοίκους. Την Τρίτη 22 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, με τη συμμετοχή μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και κατοίκων της περιοχής.
Την αποστολή καλωσόρισε ο Δήμαρχος Σφακίων, Ιωάννης Ζερβός, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Βαρδή Γυπαράκη και Ιωάννη Μπραουδάκη, ενώ κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χλόη Μπάλλα. Συμμετείχαν επίσης ο Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Θανάσης Μαΐλης, παρουσιάζοντας στους φοιτητές την πολιτισμική πολυμορφία της Κρήτης και τον ιστορικό της ρόλο ως σταυροδρόμι πολιτισμών.
Στην εκδήλωση επίσης πραγματοποιήθηκε το διαπολιτισμικό μάθημα «Από το γράμμα στο ιδεόγραμμα», το οποίο παρέδωσε η Γιάννα Βενιέρη, Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού, ειδικά σχεδιασμένο για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανώπολης, αναδεικνύοντας τις ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στην ελληνική και κινεζική γραφή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Welcome Office του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Προϊσταμένη της Μονάδας Υποστήριξης Αλλοδαπών Φοιτητών Ευγενία Σκουντάκη και η Κλεοπάτρα Πατερογιαννάκη, οι οποίες υποστήριξαν τη δράση σε οργανωτικό και διαπολιτισμικό επίπεδο.
Η καλλιτέχνιδα και συγγραφέας Μαρία Σανδαλάκη – Δασκαλάκη παρουσίασε έργα της με θέμα την ανακύκλωση και δώρισε στους παρευρισκόμενους βιβλίο σχετικό με το έργο της.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με προβολή κινεζικής κινηματογραφικής ταινίας στον προαύλιο χώρο του σχολείου και παραδοσιακή φιλοξενία, οργανωμένη από τους κατοίκους και τους γονείς των μαθητών.
Τις επόμενες ημέρες η ομάδα ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της περιοχής και αναχώρησε την Πέμπτη 24 Ιουλίου.