11 °C Rethymno, GR
28/01/2023

ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Μαζική συμμετοχή στην παγκρήτια κινητοποίηση των υγειονομικών

Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη ζητούν οι υγειονομικοί, που κλιμάκωσαν χθες τις κινητοποιήσεις τους σε παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Ειδικότερα, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης πραγματοποίησαν, συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο και πορεία διαμαρτυρίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το νομοσχέδιο αφορά πρώτα και κύρια τους ίδιους τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους ασθενών.

Στο πλευρό τους βρίσκονται και σωματεία εργαζομένων, με εκπροσώπους τους να τονίζουν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θίγει μόνο τους υγειονομικούς αλλά και όλους τους πολίτες οι οποίοι θα αναγκαστούν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν για την υγειονομική τους περίθαλψη.

Εν τω μεταξύ η Ιατρική σχολή τελεί υπό κατάληψη από την Τετάρτη έως και χθες Πέμπτη από τους φοιτητές της Ιατρικής, οι οποίοι αντιδρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία.

Ο κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής δηλώνει ότι συντάσσεται τόσο με τις θέσεις των φοιτητών Ιατρικής όσο και με τις θέσεις του ΠΙΣ, αλλά και της πλειοψηφίας των ιατρικών συλλόγων και των ιατρών όπως εκπροσωπούνται από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιατρικής σχολής ο κοσμήτορας εκφράζει τις απόψεις του για το θέμα επισημαίνοντας ότι:

«1) Οι μόνιμοι ιατροί του Ε.Σ.Υ. θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

2) Μονόδρομο ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. αποτελούν οι προσλήψεις μόνιμων ιατρών σύμφωνα με τις υφιστάμενες και μελλοντικές αναγκαιότητες και η αύξηση των μισθών τους, που παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Αυτό εξάλλου επιτάσσει και η σχετική απόφαση του ΣτΕ.

3) Μοναδικό κριτήριο για την τοποθέτησή των ειδικευομένων ιατρών σε κλινικές κι εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικές ανάγκες τους, για τις οποίες στόχος θα πρέπει να είναι η υψηλής ποιότητας εκπαίδευσή τους. Η θέσπιση της κυκλικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων προαπαιτεί τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, σύμφωνα με ενιαίο πανελλαδικό πλαίσιο και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αφορά νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας.

4) Οι Ιατρικές σχολές της χώρας προσφέρουν στους φοιτητές υψηλή και ουσιαστική κλινική-πρακτική άσκηση, και μάλιστα αυτό έχει αξιολογηθεί ιδιαιτέρως θετικά από διεθνείς επιτροπές, ενώ πιστοποιείται πρακτικά από τη ζήτησή τους και τα υψηλά ποσοστά απασχόλησής τους στα Εθνικά Συστήματα άλλων χωρών.

Σε κάθε περίπτωση, η αναπλήρωση των μελών ΔΕΠ στις Ιατρικές σχολές που ελλείπουν και η αύξηση της χρηματοδότησης θα βοηθούσε έτι περαιτέρω το υψηλό επίπεδο της προσφερόμενης πρακτικής άσκησης».

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στήριξε και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών. Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς διεκδικούμε:

  • Κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
  • Αύξηση των μισθών των ιατρών και ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών.
  • Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.
  • Άρση αναστολών υγειονομικών».

Το ΣΙΕΚ (Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Κρήτης), με ανακοίνωσή του, λέει «όχι» στο νομοσχέδιο – «νεκροθάφτη» στη δημόσια περίθαλψη και στη διάλυση του ΕΣΥ».

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «στηρίζει και συμμετέχει στην 3ωρη στάση εργασίας του σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ με τη συμμετοχή της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, του συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και της τριμελούς επιτροπής των ιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ» ενάντια στο νομοσχέδιο – ταφόπλακα που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και ξεθεμελιώνει ότι έχει μείνει δημόσιο στο ΕΣΥ».

Στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ συμμετέχουν και οι τρεις βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης. Στην κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι:

«Οι τρεις βουλευτές με την παρουσία τους στη σημερινή συγκέντρωση υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι «η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας και πως δεν πρέπει να επιτραπεί η αλλαγή της φιλοσοφίας του ΕΣΥ που παγιώνει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας».

Με την παρουσία τους, τόσο στη συγκέντρωση όσο και με ομιλίες στη βουλή, οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταφέρουν παράλληλα και την πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα έχουν στο μεσοδιάστημα ψηφιστεί και την δέσμευση πως θα επαναφέρει τον αξιακό πυρήνα του ΕΣΥ και την κουλτούρα της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στο ΕΣΥ, όπως και απαιτεί το ευρύ μέτωπο που διαμορφώνεται ενάντια στην εμμονή Μητσοτάκη για διάλυση του ΕΣΥ».

Στο πλευρό των υγειονομικών και η Λαϊκή Συσπείρωση που μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας «γονατίζουν» από το βάρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό και η αναμονή για ένα χειρουργείο ή μια απλή εξέταση, φτάνει ολόκληρους μήνες, ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον χώρο ό,τι έχει απομείνει από το σμπαραλιασμένο, υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας .

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο την υγεία, έρχεται να τσακίσει το πετσοκομμένο δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, οδηγεί τους ασθενείς κανονική βορά στα μεγάλα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, που σημαίνει ότι το κράτος αναγνωρίζει πως αν έχεις χρήμα θα γίνεις καλά, αν θέλεις να βρεις γιατρό, πλήρωσε, βάλε βαθιά το χέρι στην τσέπη».