21 °C Rethymno, GR
25/09/2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝ.ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤ.ΠΕΤΣΑ

Την έγκριση χρηματοδότησης του ΚΕΓΕ για την στέγαση των δομών ειδικής αγωγής ζητά το σωματείο ΑμεΑ

Την άμεση έγκριση της χρηματοδότησης του έργου ανακατασκευής του κτιρίου του ΚΕΓΕ για την στέγαση των δομών αγωγής ,μέσα από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ζητά με επιστολή του από τον αν.υπουργό εσωτερικών το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου.

Στην επιστολή του τονίζει:

Το σωματείο μας που είναι ο φορέας εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στην Π. Ε. Ρεθύμνης είναι μέλος της Εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία και της Περιφερειακής ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης, αριθμεί σήμερα 1 700 μέλη, με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνει για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια και αφορά τη στέγαση της ειδικής επαγγελματικής αγωγής και εκπαίδευσης της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο. Το θέμα βρίσκεται μονίμως στην επικαιρότητα και έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση του χώρου μας.

Το 2002 ιδρύθηκε το ΕΕΕΕΚ Εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης Ρεθύμνης, προκειμένου να λειτουργήσει ,στεγάστηκε προσωρινά στο ειδικό δημοτικό σχολείο. Από το 2006 που το πρόβλημα οξύνθηκε και οι δύο σχολικές δομές ασφυκτιούσαν λόγω της αύξησης των μαθητών, αγωνιζόμαστε σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς, και κοινωνικούς φορείς για την εξεύρεση στέγης για το ΕΕΕΕΚ.

Το 2016 ιδρύθηκε το Ενιαίο ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο και λύκειο ΕΝΕΕΓΥΛ το οποίο στεγάστηκε προσωρινά σε ακατάλληλο χώρο στο Γεράνι ,από εκεί πρόσφατα μεταστεγάστηκε σε νοικιασμένο, ακατάλληλο και ανεπαρκή χώρο στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνης.

Ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και στις δύο παραπάνω δομές αυξάνεται χρόνο με το χρόνο με αποτέλεσμα τα προβλήματα να οξύνονται και να πολλαπλασιάζονται και φυσικά να προκαλούν την αργή και την αγανάκτησή των γονέων των μαθητών του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού και του σωματείου μας. Η κατάσταση σήμερα είναι απελπιστική και απαράδεκτη αν σκεφτεί κανείς ότι 80 μαθητές με βαρεία αναπηρία οι περισσότεροι, που στοιβάζονται σε κοντέινερ και σε λυόμενες αίθουσες με 50 άτομα προσωπικό. Η κατάσταση αυτή δεν τιμά κανένα και πολύ περισσότερα την πολιτεία και τους αρμόδιους, διαχρονικά.

Το 2019 μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και αγώνες του σωματείου μας και με την υποστήριξη της ΕΣΑμεΑ καταφέραμε την παραχώρηση από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων προς το Δήμο Ρεθύμνης του κτίριο ταυ ΚΕΓΕ με του περιβάλλοντα χώρου, 9 περίπου στρεμμάτων που εδώ και πολλά χρόνια παραπαίει ανεκμετάλλευτο και εγκαταλειμμένο με σκοπό την ανακατασκευή και τη διαμόρφωσή του προκειμένου υα στεγάσει τις δύο παραπάνω δομές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Όπως έχουμε ενημερωθεί ο Δήμας Ρεθύμνης έχει καταθέσει στο Υπουργείο εσωτερικών το φάκελο με τις μελέτες τον Ιούλιο του 2021 με προϋίπολογισμό 9.000 000 ευρώ. Το δε κτηριολαγικό πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας τον Ιούνιο του 2021.Στο σημείο αυτό σας επισημαίνουμε ότι και στις δύο παραπάνω σχολικές δομές φοιτούν μαθητές από όλη την Περιφερειακή μας Ενότητα.

Κύριε Υπουργέ.,μετά από τα παραπάνω άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη της έγκρισής με τη σχετική υπογραφή σας της ένταξης της κατασκευής του έργου στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης», λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 24 «Εκπαίδευση» της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο της, επικύρωσε με το Ν. 4074/ 2012 και ως εκ τούτου οφείλει να εφαρμόσει σε Εθνικό επίπεδο, στο οποίο αναφέρετε ότι τα Κράτη Μέλη οφεϊλουν να διασφαλίζούν ότι τα ΑμεΑ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ποιοτική και δωρεάν εκπαίδευση σε ίση βάση με τους άλλους στις κοινότητες στις οποίες ζουν και θα λαμβάνουν την στέγη και την υποστήριξη που απαιτείται εντός του εκπαιδευτικού συστήματος για να διευκολύνουν την αποτελεσματική τους εκπαίδευση.

Με την ελπίδα και την προσδοκία ότι Θα ανταποκριθείτε άμεσα και θετικά στην επίλυση του παραπάνω προβλήματος το οποία θα λύσει οριστικά τη σχολική στέγαση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ατην Π. Ε. Ρεθύμνης”.