Για δυο εικοσιτετράωρα η φωτιά μαίνεται στον δήμο Αμαρίου καταστρέφοντας στο πέρασμά της ελαιοκαλλιέργειες, αποθήκες φτάνοντας στις αυλές των σπιτιών των κατοίκων, που από χθες το μεσημέρι δέχονταν αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Το πύρινο μέτωπο τεράστιο, οι εστίες διάσπαρτες, οι άνεμοι θυελλώδεις οδηγούσαν κάθε φορά τη φωτιά σε διαφορετική κατεύθυνση. Η κινητοποίηση μεγάλη. Οι προσπάθειες τιτάνιες. Εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές από όλο τον νομό, κάτοικοι, όλα τα μέσα της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας και των δήμων αλλά και μηχανήματα ιδιωτών έχουν επιστρατευτεί για να συνδράμουν στη μάχη με τις φλόγες.
Η επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη παρά τη μεγάλη ενίσχυση. Η φωτιά αν και φαινόταν να είχε περιοριστεί σημαντικά χθες το πρωί και να μην εγκυμονεί κινδύνους, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, μια αναζωπύρωση ήταν αρκετή για να τυλιχτεί στις φλόγες το νότιο τμήμα του Αμαρίου.
Εκ τότε υπήρξε νέα κινητοποίηση με περίπου 13 εναέρια μέσα που έκαναν όλη μέρα και μέχρι να βραδιάσει ρίψεις νερού, ενώ στο σημείο η μάχη με τις φλόγες συνεχίστηκε με τις επίγειες δυνάμεις για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα.
Αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω του 112 είχαν σταλεί στους κατοίκους λόγω της δασικής πυρκαγιάς.
Ειδικότερα στη διάρκεια της χθεσινή ημέρας εστάλησαν 9 μηνύματα 112 και συγκεκριμένα:
– Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα.
– Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά.
– Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες.
– Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο.
– Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά.
– Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυρη.
– Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα.
– Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες.
– Στις 16:25 απομάκρυνση από τις περιοχές Άρδακτος και Λοχριά προς Καμάρες.
Χθες το βράδυ ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής που από την πρώτη μέρα είναι σε διαρκή επαφή με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή για την εξέλιξη της φωτιάς, μετέβη στο πύρινο μέτωπο με μια νέα ομάδα 40 δασοκομάντος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ενισχύθηκαν περαιτέρω από Ρόδο και Ελευσίνα οι εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα από αέρος συνδράμουν 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο ελικόπτερα για τον συντονισμό τους.
Επιπλέον επιχειρούσαν καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνολικά 250 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα και εθελοντές. Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης και των δήμων αλλά και μηχανήματα ιδιωτών.
Μέχρι και χθες το βράδυ αν και η εικόνα έδειχνε καλύτερη, οι διάσπαρτες εστίες προκαλούσαν έντονα προβλήματα.
Χθες το βράδυ τα μέτωπα της φωτιάς ήταν στον Πλάτανο και προς Λοχριά ενώ η φωτιά άγγιξε κυριολεκτικά τα σπίτια στο Αποδούλου, όπως και στην Αγία Παρασκευή.
Β. Κικιλιας: Κανείς δεν θα φύγει από δω αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας
Λίγο μετά τις 9:30 χθες το βράδυ έφτασε στο Νότιο Ρέθυμνο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για τον επιχειρησιακό συντονισμό και τη διαχείριση της κατάστασης στο τεράστιο πύρινο μέτωπο του νότιου Ρεθύμνου. Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας στόχος των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία πλέον δεν έχει ενεργό μέτωπο αλλά καίει σε διάσπαρτες εστίες, είναι αυτές να κατασβεστούν και να προετοιμαστεί το έδαφος με συγκεκριμένη οργάνωση, ώστε αύριο (σήμερα) να μην υπάρξουν νέες επικίνδυνες αναζωπυρώσεις όπως αυτή που σήμερα (χθες) απείλησε χωριό. Στις δηλώσεις του ο υπουργός προστασίας του πολίτη ανέφερε: «Δύο μέρες τώρα οι άντρες και οι γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος, οι εθελοντές, αλλά και οι δύο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των χωριών, οι κάτοικοι, η Ελληνική Αστυνομία, ο στρατός, δίνουν μεγάλη μάχη. Ήρθα με άλλους 50 δασοκομάντος, πλέον ξεπερνάμε τα 250 άτομα, τα 50 οχήματα και σε rotation τα 23 εναέρια μέσα. Βλέπω με ικανοποίηση ότι για δεύτερη φορά δεν έχουμε μέτωπο, όμως πρέπει όλοι μαζί – κι αυτό θα οργανώσουμε τώρα – να δουλέψουμε καμένο-άκαυτο, έτσι ώστε να μην βρεθούμε στη δύσκολη θέση αύριο αν ξανά ανέβουν οι άνεμοι και τα μποφόρ. Άρα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά σήμερα το βραδύ και αύριο επειδή θα παραμείνουν όλα τα εναέρια εδώ και θα έχουμε διαβροχές και τους κύκλους που θα πρέπει να έχει ήδη οργανώσει ο κ. Αρχηγός, να ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντως σε καμία περίπτωση κανείς δεν πρόκειται να φύγει από εδώ εάν δεν κάνουμε τη δουλειά μας».
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από την πύρινη λαίλαπα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης δήλωσε πως είναι σε επικοινωνία με τον κ. Τριαντόπουλο προκειμένου όπως είπε «Όλοι οι άνθρωποι θα υποστηριχθούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο», ωστόσο αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι να σβήσει η πυρκαγιά.
Στ. Αρναουτάκης: Είναι μεγάλη η καταστροφή, είμαστε δίπλα στους πολίτες
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι η περιφέρεια είναι δίπλα στους κατοίκους της περιοχής καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: «Είμαστε εδώ όλοι μαζί, οι αυτοδιοικητικοί, οι δυνάμεις οι εθελοντές. Δίπλα στον κόσμο. Ευτυχές γεγονός είναι ότι δεν έχουμε ανθρώπινη απώλεια ούτε σπίτια να έχουν καεί. Όμως υπάρχουν τεράστιες ζημιές».
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον υπουργό, την πυροσβεστική την αστυνομία τους εθελοντές του δήμου «που βρίσκονται εδώ μαζί με τον κόσμο, ώστε όλοι μαζί να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι μεγάλη ζημιά που έχει πάθει η περιοχή και θα δούμε πως θα δώσουμε μια ανάσα στους ανθρώπους αυτούς. Είναι πολύ θετικό ότι ήρθε ο υπουργός να δει από κοντά το πρόβλημα. Είναι εδώ τρεις στρατηγοί που όλοι αγωνίζονται για ένα θετικό αποτέλεσμα».
Δύσκολη η κατάσταση, τεράστιο το μέτωπο
Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή. Μιλώντας στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης Creta, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι μεγάλο το μέτωπο. Το μικροκλίμα της περιοχής είναι πολύ δύσκολο, οι στροβιλισμοί του ανέμου είναι συνεχόμενοι επομένως πετάει τη φωτιά – εγώ νόμιζα στην αρχή στα εκατόν, εκατόν πενήντα μέτρα – πυροσβέστες μου είπαν ότι την πετούσε και στα τριακόσια με τριακόσια πενήντα μέτρα. Δηλαδή βλέπανε εστία φωτιάς εκεί που δεν το περιμένανε».
Όπως πρόσθεσε ο δήμος Αμαρίου έχει υποβάλλει αίτημα για να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: «Είναι τεράστιο το πλήγμα για την τοπική οικονομία. Τεράστιο πλήγμα για τους ιδιοκτήτες των ελαιόδεντρων. Σε παίρνει μια συγκίνηση αν περιηγηθεί κανείς εδώ πέρα, διότι είναι εδώ η ποικιλία της αμπαθιάς, είναι μεγάλα δέντρα, είχανε τις αμπαθιώτικες ελιές αυτά τα δέντρα δεν ξαναγίνονται, δεν αποζημιώνονται, οι ζημιές τους είναι μεγάλες. Για ζώα δεν έχω ενημέρωση, για αριθμό ζώων. Έχω ενημέρωση για μελίσσια που έχουν καεί».
Παράλληλα η αντιπεριφερειάρχης επέστησε την προσοχή των κατοίκων, καθώς όπως είπε έχουν πέσει πολλές πέτρες στον δρόμο και πέφτουν και κορμοί στους δρόμους από τα καμμένα δέντρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Μιχάλη Σαρρή, εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος μιλώντας στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης Creta ανέφερε: «Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα αυτή η επικίνδυνη και δύσκολη φωτιά εδώ στο Αμάρι. Το μέτωπο είναι δύσκολο, και μεγάλο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ο,τι καλύτερο μπορούμε. Ανησυχούμε γιατί ενώ έχει ησυχάσει λίγο ο άνεμος, η έντασή τους κατά διαστήματα αυξάνεται οπότε γίνεται μη διαχειρίσιμη η κατάσταση.
Έτσι έχουμε ένα μέτωπο αρκετών χιλιομέτρων. Ένα μέτωπο που ξεκινάει από τον Άγιο Ιωάννη και φτάνει τον Πλάτανο. Παρόλα αυτά εμείς εδώ έχουμε λεωφορεία του ΚΤΕΛ, είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε τον κόσμο όταν χρειαστεί, ήδη έχουμε προχωρήσει σε εκκενώσεις κάποιων χωριών. Μεταφέρονται οι άνθρωποι στον Φουρφουρά και σε διάφορα άλλα δωμάτια εδώ της περιοχής του Αμαρίου, σε ασφαλή σημεία και ιδίως μεταφέρουμε ηλικιωμένους και παιδιά για να γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλείς. Εδώ έχουμε αρκετές δυνάμεις, επίγειες δυνάμεις, μαζί με τους εθελοντές, μαζί εδώ με τους κάτοικους της περιοχής δίνουν τη μάχη για να καταφέρουμε το καλύτερο».
Ο κ. Σαρρής έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή τονίζοντας ότι: «Έχουμε ένα μέτωπο πάρα πολύ μεγάλο, έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα τα οποία είναι χορτολιβαδικής έκτασης αλλά και αρκετές χιλιάδες ελαιόδεντρα. Οι ζημιές και η καταστροφή είναι αρκετά μεγάλες, αλλά όλα αυτά είναι αυτά που θα τα δούμε την επόμενη μέρα. Σε αυτή τη φάση προτεραιότητα είναι να μην απειληθούν, να μην καούν οικισμοί και να μην έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».
Αίτημα για κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Την άμεση κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών του δήμου Αμαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με έγγραφο που απέστειλε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός.
Συγκεκριμένα, στο έγγραφο το οποίο κοινοποιείται επίσης στον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Αμαρίου ενημερώνει ότι από τις μεσημεριανές ώρες της 7ης Αυγούστου 2024, ο δήμος δοκιμάζεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πολλών εστιών και μεγάλου μήκους μετώπων. Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, Άνω Μέρους και Αποδούλου, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα κοινής ωφελείας, σημεία υδροληψίας, καθώς και στην αγροτική γη, με ελαιώνες, αμπελώνες και χορτολιβαδικές εκτάσεις να έχουν καεί ολοσχερώς. Για τον λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουρτζανός, καθίσταται αναγκαία η άμεση κήρυξη των εν λόγω περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου στο Φουρφουρά είναι ανοικτό για όσους ειδοποιήθηκαν ή ειδοποιηθούν να απομακρυνθούν από τις οικίες τους. Υπάρχει ειδική μέριμνα από τις υπηρεσίες του δήμου, ενώ οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν εκεί με λεωφορεία του ΚΤΕΛ και με άλλα οχήματα για τα οποία φρόντισαν περιφέρεια και δήμος.
Για πρωτόγνωρες καταστάσεις στον δήμο του έκαναν λόγο ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός: «Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις για το Αμάρι. Οι άνεμοι έχουν δυναμώσει πάρα πολύ. Οι δυνάμεις κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να κατασβέσουν τη φωτιά. Έχουμε πέντε εναέρια μέσα τα οποία επεμβαίνουν και πάνω από διακόσιους εβδομήντα κομάντος της πυροσβεστικής υπηρεσίας και πάνω από διακόσιους εθελοντές. Πιστεύω να βοηθήσει ο Θεός να σβήσει η φωτιά».
Χωρίς ρεύμα και νερό πολλά σπίτια
Εν τω μεταξύ και ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει, σοβαρά είναι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης που καταγράφονται στα χωριά καθώς η φωτιά κατέκαψε στο πέρασμά της δίκτυα και στύλους.
Οι εικόνες καταστροφής είναι αποκαρδιωτικές και οι κάτοικοι που κατάφεραν να βγουν αλώβητοι εμφανίζονται απογοητευόμενοι και θυμωμένοι. Έχασαν το βιός τους: «Σε πέντε τόπους που έχω χωράφια πάνε όλα. Καταστραφήκαμε. Αυτό τα λέει όλα» λέει.
«Πυρκαγιά έχουμε και δεν έχουμε νερό στο σπίτι μας. Ένα βυτίο, ένα κουβά να φέρουνε να σβήσουμε τις αυλές. Καίγεται το χωριό γύρω γύρω και δεν έχουμε νερό ούτε να πιούμε» λέει αγανακτισμένος ένας άλλος.
Στη μάχη με τις φλόγες και οι εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες
Οι ακούραστοι εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες στο πύρινο μέτωπο του Ρεθύμνου για δεύτερο 24ωρο.
Οι εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Ρεθύμνου του Ε.Ε.Σ. συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες κατάσβεσης, προσφέροντας ταυτόχρονα πρώτες βοήθειες και είδη πρώτης ανάγκης σε πολίτες και πυροσβέστες.
Παράλληλα συμμετέχουν τις διαδικασίες για την προληπτική εκκένωση οικισμών που απειλούνται άμεσα από την πύρινη λαίλαπα.