Το πανελλήνιο δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση σε συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οργάνωσε για ένατη χρονιά το μαθητικό φεστιβάλ-ημέρες δράσης με τίτλο «Μαζί».
Ένα μεγάλο δίκτυο σχολείων όλων των βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα δημιουργήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους και συμμετείχε στο πρόγραμμα του δικτύου «Κι αν ήσουν εσύ» με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην αποδοχή του «διαφορετικού», σε ζητήματα προσφύγων κ.ά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα παιδιά μέσα από βιωματικές μεθόδους, τεχνικές θεάτρου, εργαστήρια, συζητήσεις, διαδράσεις με το «διαφορετικό» κλπ., εργάστηκαν πάνω στην ενσυναίσθηση, την αναγνώριση των ίδιων δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών για όλους και την ισότιμη συνύπαρξη.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε σειρά επιμορφωτικών παρουσιάσεων, εργαστηρίων και συναντήσεων με αντίστοιχες θεματικές που διοργάνωσε το πανελλήνιο δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση σε συνεργασία με πολλούς φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό το μήνα, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, τα σχολεία σε ομάδες με την καθοδήγηση των κατά τόπου συντονιστών του δικτύου, ενώνουν τις δυνάμεις τους, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, παρουσιάζουν τις δράσεις τους και συμμετέχουν σε μια σειρά κοινών εργαστηρίων.
Δεκατέσσερα παιδιά της Α΄ λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου την Παρασκευή στις 12 Μαΐου 2023, συμμετείχαν σε διαδικτυακό φεστιβάλ μαζί με εννέα ακόμη σχολεία της Ελλάδας. Συνολικά 65 μαθητές και 12 εκπαιδευτικοί από Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Φωκίδα, Πρέβεζα, Γιάννενα και Άγιο Ευστράτιο, συναντήθηκαν, γνωρίστηκαν και ξεδίπλωσαν σκέψεις, συναισθήματα και… εικόνες!
Σε ένα υπέροχο εργαστήριο που ετοίμασαν οι συντονιστές της συγκεκριμένης ομάδας, Αγλαΐα Νάκα και Χρήστος Ραχιώτης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για όσα έκαναν κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο πλαίσιο του προγράμματος, να συζητήσουν για τον «ξένο» και για το «μαζί», να προβληματιστούν για συμπεριφορές και προκαταλήψεις και, με τη δημιουργία «παγωμένων εικόνων», να εκφράσουν τη δική τους πρόταση ενσυναίσθησης και αποδοχής του διαφορετικού.
Η εμπειρία από τη συμμετοχή στο φεστιβάλ ήταν μοναδική. Η διάδραση μεταξύ των διαφορετικών σχολείων και ο τρόπος που τα παιδιά εκφράστηκαν και δημιούργησαν ήταν ιδιαίτερα συγκινητικός και ελπιδοφόρος. Πώς μπορούμε λοιπόν να καταρρίψουμε τα στερεότυπα; Πως να εξασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους; Πως να γνωρίσουμε, να αποδεχτούμε και να συνυπάρξουμε ισότιμα με τον «άλλο», τον «ξένο», το «διαφορετικό»; Πώς να κάνουμε τον κόσμο μας πιο όμορφο, πιο δίκαιο, πιο χαρούμενο; Τα παιδιά απέδειξαν ότι η απάντηση σε όλα αυτά τα «Πώς» είναι μία: «Μαζί!»
Η εκπαιδευτικός του 1ου ΕΠΑΛ
Ιγνατία Κωφοπούλου