Το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου πραγματοποίησε το διάστημα 5-10/3/2023 την πρώτη κινητικότητα μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο “Προσεγγίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τα Γεωπάρκα” και κωδικό 2022-1-EL01-KA122-SCH-000070252.
Την πρώτη μέρα του προγράμματος οι μαθητές επισκέφτηκαν το σχολείο EscolaSecundáriaD.AntónioTaipaστην πόλη Freamunde. Συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι γνωριμίας μεταξύ των μαθητών και καθηγητώνκαι είδαν ένα βίντεο για την πόλη της Freamunde, καθώς και για το σχολείο. Από τη μεριά μας οι μαθητές παρουσίασαν τα παραδοσιακά κρητικά εδέσματα από την περιοχή του Ψηλορείτη που είχαν φέρει μαζί τους. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και μουσική από την Κρήτη και την Πορτογαλία αντίστοιχα.
Το απόγευμα οι μαθητές κατέγραψαν τα σημαντικότερα μνημεία που βρίσκονται στην παλιά πόλη του Porto(όπως την εκκλησία CapeladasAlmas, το σταθμό τρένων του SaoBento, τον καθεδρικό ναό SedoPorto, τη φημισμένη γέφυρα PonteLuisIπου περνάει πάνω από τον ποταμό Douro και τη συνοικία Gaia με τα κελάρια του φημισμένου κρασιού Porto,το SaoJoaoNationalTheatre, την εκκλησία SaintIldefonso και την οδό RuadeSantaCatarina). Οι μαθητές ανέβασαν τις καταγραφές αυτές σε έναν διαδραστικό χάρτη, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή που έχουμε φτιάξει στην πλατφόρμα του ArcGIS.
Τη δεύτερη μέρα επισκεφθήκαμε το ΓεωπάρκοAroucaκαι πιο συγκεκριμένα την Murujalκαι τοΚέντρο Πληροφόρησης της Castanheira, όπου παρατηρείται το φαινόμενο του “birthingstone” (PedrasParideiras). Το μεσημέριεπισκέφτηκαν το SecondarySchoolofArouca στην ομώνυμη πόλη, όπου ξεναγήθηκαν από τους μαθητές στους χώρους του σχολείου, εξηγώντας τους τον τρόπο που συμβάλλουν με την έρευνα και τα προγράμματά τους στην επίτευξη των στόχων του Γεωπάρκου.Επισκεφτήκαμε το βιολογικό συνεταιριστικό οπωροπωλείο AroucaAgricola με τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και το μοναστήρι IgrejadoMosteirodeSantaMariadeArouca και μάθαμε την ιστορία της περιοχής και την προσφορά των μοναχών στην τοπική κοινωνία.
Την επόμενη μέρα, η επίσκεψη στο MuseuDasTrilobitesGigantes μας μύησε στην Παλαιοντολογία και στον σχηματισμό των λιθοσφαιρικών πλακών της περιοχής. Επισκεφτήκαμε την περιοχή Ponte 516 Arouca με την ομώνυμη κρεμαστή γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού. Το φαράγγι διασχίζει ο ποταμός Paiva όπου πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως πεζοπορία, rafting, kayak, canyoning κλπ.Τέλος, επισκεφθήκαμε το MuseuMunicipaldeArouca, όπου θαυμάσαμε αντικείμενα και εργαλεία της καθημερινής αγροτικής ζωής της περιοχής στο πέρασμα των αιώνων.
Την τέταρτη μέρα επισκεφτήκαμε το μουσείο WorldofWine στο Porto. Επισκεφτήκαμε την έκθεση “TheChocolateStory”, όπου οι μαθητές έμαθαν για το κακάο, την ιστορία και την προέλευσή του, καθώς και τη διαδικασία παραγωγής του. Ακολούθησε η έκθεση “TheBridgeCollection”, όπου είχαμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τα διαφορετικά σκεύη στα οποία σερβίρονταν το κρασί ανά τους αιώνες και σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.
Μέσα από δράσεις και επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, οι μαθητές μας συνειδητοποιήσαν πόσο αρμονικά δένουν τα πολιτιστικά στοιχεία, η κουλτούρα και η γαστρονομία με το φυσικό περιβάλλον της κάθε περιοχής και πως οι δράσεις του ανθρώπου θα πρέπει να είναι ήπιες και να στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών ανεξαρτήτως χώρας ή περιβάλλοντος. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με την γεωποικιλότητα, το κλίμα, το νερό και το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα γεωπάρκα στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών περιοχών, επιτυγχάνοντας έτσι τους προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Προσεγγίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τα Γεωπάρκα” (2022-1-EL01-KA122-SCH-000070252).