Η έναρξη του 4ου Φεστιβάλ Φιλαρμονικών – Χορωδιακών και Μουσικών Συνόλων ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα θλιβερό γεγονός που έχει αποτυπωθεί στη συλλογική συνείδηση, όχι μόνο των Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων.
Μετά τα δύσκολα χρόνια, λόγω της πανδημίας και τους περιορισμούς που αυτή επέβαλε, το Φεστιβάλ Φιλαρμονικών-Χορωδιακών και Μουσικών Συνόλων επανήλθε δυναμικά για 4η χρονιά, μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι προηγούμενες διοργανώσεις, φιλοξενώντας ξεχωριστές συναυλίες και master classes.
Η ιδέα του φεστιβάλ πηγάζει από την αγάπη μου για τη μουσική τέχνη και τον τόπο μου. Πρόκειται για έναν θεσμό που είναι μια πρόσκληση γνωριμίας και συνάντησης με τον πλούτο των μηνυμάτων και την ποικιλία των συναισθημάτων που αποδίδει η μουσική γλώσσα.
Είναι, όμως, ταυτόχρονα και μία πρόσκληση συμμετοχής και κοινωνίας με έναν κόσμο που ανυψώνει συναισθήματα και ανθρώπους μέσα από τις νότες που ξεχωριστοί καλλιτέχνες μεταπλάθουν σε ένα μήνυμα πέρα από τη στιγμή και τον χρόνο.
Ένας συγκερασμός ποιοτικών εκδηλώσεων, με διαφορετική αφετηρία, αλλά με κοινό προορισμό, πλούτισε, από τις 6 έως τις 9 Σεπτεμβρίου τον πολιτιστικό μας βίο.
Διττά τα συναισθήματά μου. Συναισθήματα συγκίνησης, γιατί υλοποιήθηκε ένα όνειρο ζωής. Η πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης-ορόσημο, αφιερωμένη στους προγόνους μου που κατάγονταν από την Παλαιά Φώκαια της Σμύρνης.
Η επιλογή των τραγουδιών και οι διασκευές που δημιούργησα βασίστηκαν αφενός στην καταγωγή μου, λόγω συχνών τέτοιων ακουσμάτων από τη γιαγιά μου τη Μαρία, αφετέρου στη διατήρηση της κύριας μελωδίας των συνθετών της εποχής, όπου όπως είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν οι παρευρισκόμενοι στη συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης από το πρόγραμμα, οι περισσότεροι συνθέτες παραμένουν άγνωστοι έως σήμερα.
Παράλληλα, όμως, διακατέχομαι και από συναισθήματα χαράς καθώς, στη συγκεκριμένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στη πλατεία Μικρασιατών, με τίμησαν με την παρουσία τους μερικοί από τους κορυφαίους και καταξιωμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (metallon) και συγκεκριμένα στη Τρομπέτα: Ιωάννης Καραμπέτσος και Παναγιώτης Μπαλαμός, στο κόρνο: Χρήστος Σαλβάνος, στο Τρομπόνι: Κων/νος Αυγερινός, στη Τούμπα: Γεώργιος Ραράκος και στα κρουστά: Σπυρίδων Λάμπουρας. Πρόκειται για μουσικούς με εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία που ξεχώρισαν με την ερμηνεία τους.
Σημαντική η συμβολή των αφηγητών της συγκεκριμένης εκδήλωσης και συγκεκριμένα των κ. κ. Πετρακάκη Αθηνάς και Δερεδάκη Νικολάου, που με την αφήγηση τους έδωσαν ποιοτικότερη αίγλη στη συγκεκριμένη εκδήλωση.
Είχα επίσης τη χαρά να συμπράξει στη συγκεκριμένη εκδήλωση ως σολίστ, στο τραγούδι και στο κανονάκι, ο κ. Δημήτρης Κολλίντζας (καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Ρεθύμνης στη τάξη της Βυζαντινής), που με τη βελούδινη φωνή του μας έφερε κοντά στο ύφος των Μικρασιάτικων τραγουδιών, καθώς και η Χορωδία της Ενορίας Μουρνιών «Η Ζωοδόχος Πηγή».
Επίσης στο 4ο Φεστιβάλ οι μαθητές – σπουδαστές και νέοι καλλιτέχνες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στα master classes (102 συμμετοχές), επιμορφώθηκαν από αυτούς, καθώς μέσω του φεστιβάλ επιδιώκουμε να βοηθήσουμε νέους που έχουν κάποιο ταλέντο να το αναπτύξουν πλάι σε κορυφαίους μουσικούς αλλά και να μετρήσουν τις δυνατότητές τους για δυσκολότερες διαδρομές στη μουσική γνώση.
Οι προοπτικές μας είναι να δώσουμε και νέες δυνατότητες στο φεστιβάλ για μεγαλύτερη ακόμα προσφορά στους νέους και μια ευκαιρία στο Ρέθυμνο να προβάλλεται πανελλαδικά.
Δεν ξεχνώ ποτέ εκείνους που με στηρίζουν με κάθε τρόπο, θεσμικούς, καλούς φίλους και εθελοντές. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, στην αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης κυρία Λιονή Μαρία, η οποία παρευρέθηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση και συνεχάρη τον Μουσικό Καρπό για τα μουσικά-εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί όλα αυτά τα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη που πίστεψε και στήριξε το 1ο φεστιβάλ το 2017, θεσμό που στηρίζει έως σήμερα.
Ευχαριστώ τον δήμο Ρεθύμνης, τη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και ιδιαίτερα το Σεβασμιώτατο κ. Πρόδρομο, όπου και αυτός με τη σειρά του τόνισε στην ομιλία του το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Μουσικός Καρπός στο τόπο μας.
Επίσης στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Αγ. Βασιλείου κος. Γιάννης Ταταράκης, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών & Πολιτισμού του δήμου Ρεθύμνου κ.κ. Στυλιανός Σπανουδάκης και Θωμάς Κρεβετζάκης, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου κα. Ρένα Κουτσαλεδάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ρεθύμνου κ.κ. Δερεδάκης Νικόλαος – Πέτρος Στεφανάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρίου κος. Μανώλης Ψαρουδάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Γιακουμάκης και πλήθος κόσμου.
Τέλος, θερμές ευχαριστίες στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης, το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου-Χανίων, τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων INK Boutique Hotels και Caza – Moazzo, τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού παραρτήματος Ρεθύμνου και τον όμιλο Creta, όπου στήριξαν το 4ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών – Χορωδιακών και Μουσικών συνόλων.
Είμαι βέβαιος πως το φετινό 4ο φεστιβάλ το αγαπήσαμε ακόμα περισσότερο και θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην μνήμη και κυρίως στην καρδιά όλων μας και η εμπειρία της φετινής διοργάνωσης θα είναι το εφόδιο μας για ένα ακόμα πιο ανοιχτό, ακόμα πιο πολυσυλλεκτικό, ακόμα πιο φιλόδοξο 5ο Φεστιβάλ, του οποίου η οργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Δουλουμπέκης.
Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του 4ου Φεστιβάλ Αντώνης Μαυράκης