Την περίοδο της υγειονομικής κρίσης «χειροκροτήθηκαν» ως «ήρωες», καθώς σήκωσαν τεράστιο βάρος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που προσπαθούσε να σταθεί όρθιο και να βοηθήσει χιλιάδες συμπολίτες μας που βρισκόταν σε ανάγκες επιβεβλημένης νοσηλείας, αλλά και προληπτικής στήριξης απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.
Μεγάλος αριθμός υγειονομικών υπαλλήλων (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό) έδωσαν την ψυχή τους και συνεχίζουν να την δίνουν σε ένα σύστημα που στενάζει λόγω υποστελέχωσης και ελλιπούς ανθρώπινου δυναμικού, που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας!
Ο αριθμός των «Επικουρικών» όπως ονομάστηκαν, αλλά και άλλων κατηγοριών συμβασιούχων εργαζόμενων, μέσω διαφόρων «προγραμμάτων» απασχόλησης -βλ. ΟΑΕΔ- ζουν διαρκώς την αγωνία της συνέχισης της εργασίας τους στους φορείς που έδωσαν και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Με συμβάσεις που κάθε χρόνο λήγουν τέλος του έτους βιώνουν την αναλγησία του κράτους που δεν δείχνει τη στοιχειώδη ευαισθησία και κυρίως την διάθεση δικαίωσης για όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει στον εργασιακό βίο τους. Πλάι σ’ αυτούς οι συνάδελφοί τους -μόνιμοι υγειονομικοί υπάλληλοι- που συνεργάζονται αγαστά και στηρίζονται και οι ίδιοι σε αυτούς.
Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται κάθε ηγεσία του υπουργείου Υγείας να «λέει» και να «ξελέει», να «υπόσχεται» και να «αναιρεί» απέναντι σε όλους αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που τίμησαν και τιμούν αυτό το ίδιο το κράτος, προσφέροντας αφειδώς τις υπηρεσίες στους συμπολίτες τους.
Με έωλες και ασαφείς δεσμεύσεις που διατυπώνονται με τρόπο αφηρημένο και πάντα εκ του προχείρου οι εργαζόμενοι Υγειονομικοί Επικουρικοί έχουν ακούσει:
Τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια να λέει ότι θα τους μονιμοποιήσει κατευθείαν.
Τoν υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη να λέει ότι είναι λάθος -αδικία και ως εκ τούτου θα πρέπει και θα διορθωθεί.
Την υφυπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν σκοπό να συμπεριλάβουν το διοικητικό Υγειονομικό προσωπικό σε κάποια προκήρυξη -στη «λογική» του «διαίρει και βασίλευε».
Και τέλος τον νεόκοπο υπουργό Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδη να μην μπορεί να δεσμευτεί σε οποιεσδήποτε απαντήσεις.
Τόσος «σεβασμός», τόση «συνέπεια», τόση «ευαισθησία» απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους πάνω στους οποίους στηρίχτηκε ο πυλώνας του «κράτους-Πρόνοιας» που είναι αυτός της Υγείας!
Για να πάρετε μια ιδέα, ο αριθμός των Επικουρικών Υγειονομικών αριθμεί πάνω από επτακόσια (700) άτομα μόνο στην Κρήτη!
Αντιλαμβάνεστε, το χάος που θα επικρατήσει, αν οι άνθρωποι αυτοί απομακρυνθούν από το ήδη παραπαίον, λόγω υποστελέχωσης, ΕΣΥ!
Οι υπεύθυνοι σε επίπεδο ηγεσίας πρέπει άμεσα και χωρίς υπεκφυγές να δώσουν λύσεις, όχι «ομηρίας» ή εργασιακού εκβιασμού, αλλά τέτοιες που θα ανταποδίδουν στους εργαζόμενους αυτούς την μέγιστη προσφορά τους, ειδάλλως θα ισχύσει για άλλη μια φορά το «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος»!