Το παιδικό βιβλίο «Το Δέντρο της Ισότητας», της συγγραφέα Μαρίας Μ. Βοζικάκη, παρουσιάστηκε την Κυριακή στο Σπίτι του Πολιτισμού.
Πρόκειται για ένα παραμύθι που έρχεται να «καλλιεργήσει» την αντίληψη των παιδιών, να «φυτέψει» την ιδέα της ισότητας και να «φυτρώσει» μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα και προκαταλήψεις, μια κοινωνία σεβασμού και αλληλεγγύης.
Η έκδοση του βιβλίου έγινε από την Περιφέρεια Κρήτης και εντάσσεται στο «Περιφερειακό Πρόγραμμα για την Ισότητα των Φύλων στην Κρήτη 2023 – 2025», στο οποίο η ενημέρωση και η πρόληψη έχουν καθοριστικό ρόλο για την αλλαγή των δεδομένων στην κοινωνία. Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης, του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας και της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης (Π.ΕΠ.ΙΣ.) για την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και την ουσιαστική προώθηση της ισότητας των φύλων στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα, όπως προβλέπεται στο «Περιφερειακό Πρόγραμμα για την Ισότητα των Φύλων στην Κρήτη 2023-2025.
Το παιδικό βιβλίο «Το Δέντρο της Ισότητας» παρουσιάστηκε με ένα ιδιαίτερο τρόπο, καθώς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τα παιδιά που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν με διάφορες δραστηριότητες.
Η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου Μαρία Καβάλου αναφερόμενη στις δραστηριότητες είπε: «Καλέσαμε παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους γονείς τους να περάσουν ένα δημιουργικό δίωρο και να δουν την καθημερινότητά τους. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε με ακουστικό και θεατρικό τρόπο, τα παιδιά το άκουσαν και το είδαν θεατρικοποιημένο. Επίσης έκαναν ζωγραφιές, έγραψαν τα όνειρά τους πάνω στον πίνακα, τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν και κλήθηκαν να απαντήσουν σε διάφορα ερωτήματα σχετικά με την ισότητα των φύλων».
Όπως τόνισε η Μερόπη Απελίδου, αναπληρώτρια προϊστάμενη του Γραφείου Ισότητας Περιφέρειας Κρήτης: «Επενδύσουμε στην πρόληψη, γιατί τελικά αυτό θα βοηθήσει να αλλάξουμε τα δεδομένα στην κοινωνία μας. Ξεκινάμε πολύ νωρίς, επενδύουμε στα παιδιά και όχι μόνο. Παράλληλα ευαισθητοποιούνται και οι γονείς, αλλά και οι παππούδες και γιαγιάδες που δυστυχώς έχουν μεγαλώσει με διαφορετικό τρόπο που για την εποχή τους μπορεί να ήταν αποδεκτά, αλλά πλέον κάποιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές. Οπότε η δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης απευθύνεται ουσιαστικά σε όλους. Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου, το οποίο διανέμεται δωρεάν σε σχολεία και φορείς στην Κρήτη και χρηματοδοτεί επίσης τις δράσεις που γίνονται για την παρουσίαση του παραμυθιού».
Η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Μ. Βοζικάκη μίλησε για τον παιδαγωγικό χαρακτήρα του βιβλίου της και τα μηνύματα που εμπεριέχονται μέσα στην ιστορία της μικρής Ελένης, της ηρωίδας του παραμυθιού, που παρατηρεί την οικογένειά της και της δημιουργούνται συναισθήματα και σκέψεις για έναν κόσμο όπου τα αγόρια και τα κορίτσια, οι άνδρες και οι γυναίκες θα μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς περιορισμούς λόγω του φύλου τους, σκέψεις τις οποίες μοιράζεται και με τα υπόλοιπα παιδιά.
Συγκεκριμένα η κ. Βοζικάκη δήλωσε:
«Το βιβλίο πραγματεύεται τα έμφυλα στερεότυπα και με ποιον τρόπο μπορούν καταρριφθούν ξεκινώντας από την οικογένεια, έπειτα στο σχολείο και σε ολόκληρη την κοινωνία. Η μικρή Ελένη που είναι η ηρωίδα του παραμυθιού προσπαθεί να διδάξει στα παιδιά τις αρχές της ισότητας των φύλων, έτσι όπως το βιώνει η ίδια ως μικρό παιδί, ιδίως μέσα στην οικογένειά της, που διαπιστώνει ότι η μητέρα της μετά από τόσα χρόνια έχει κουραστεί με όλες τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες του σπιτιού που έχει η ίδια. Προσπαθεί να διδάξει και στον πατέρα της και στον μικρότερό της αδερφό πως μπορεί να γίνει μια καλύτερη κατανομή των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών μέσα στο σπίτι έτσι ώστε όλοι να μπορούν να είναι ο εαυτός τους, να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες, να έχουν ελεύθερο χρόνο και κυρίως στη μητέρα της ότι μπορεί και αυτή να απολαμβάνει την καθημερινότητά της, ότι η μητρότητα δεν είναι ένα πλαίσιο καταναγκασμών και ευθυνών μόνο, αλλά ότι μπορεί και η ίδια να φροντίζει και να προσέχει τον εαυτό της, να κάνει πράγματα για αυτήν.
Στη συνέχεια η κ. Βοζικάκη εξηγεί τον σκοπό του βιβλίου και συμπληρώνει:
«Κύριος σκοπός του παραμυθιού είναι να μπορέσουμε να περάσουμε το μήνυμα αλλαγής νοοτροπίας σε σχέση με το πως κατανέμονται οι ρόλοι μέσα στην οικογένεια, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία, που δυστυχώς οι γυναίκες ακόμη τοποθετούνται σε χαμηλότερες θέσεις σε όλες τις εκφάνσεις δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Κυρίως τοποθετούνται στην οικογένεια και στον οικιακό ρόλο, που αυτό τους αποστερεί από πολλά δικαιώματα και ευκαιρίες. Μελέτες δείχνουν ότι ήδη από τα πέντε πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών έχουν ήδη αφομοιώσει τα έμφυλα στερεότυπα όσον αφορά στην κατανομή των ρόλων. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να διδάσκεται η ισότητα των φυλών από την πολύ πρώιμη ηλικία, από το προνήπιο, το νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Νομίζω ότι αυτόν τον σκοπό επιτελεί και το παραμύθι».
Τον συντονισμό της εκδήλωσης και της παρουσίασης του βιβλίου είχε η Άννα Στουμπίδη, διευθύντρια του 22ου νηπιαγωγείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος». Η κ. Στουμπίδη επίσης επεσήμανε τη δύναμη του παραμυθιού να ανατρέψει τα στερεότυπα και να προωθήσει την ισότητα των φύλων από μικρή ηλικία: «Θεωρούμε ότι τα παιδιά από την προσχολική ηλικία μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και όλα τα στερεότυπα να μπουν σε ένα χρονοντούλαπο. Θεωρούμε ότι το σύγχρονο ζευγάρι πρέπει να μοιράζετε τις δουλειές και στο σπίτι, αφού η γυναίκα έχει βγει στην αγορά εργασίας, οπότε να μην είναι πλέον ταμπού ένας μπαμπάς να βοηθάει και στο νοικοκυριό. Αυτό λοιπόν πρέπει να ξεκινάει από την τόσο παιδική ηλικία. Τα παιδιά μέσα από το βιβλίο της Μαρίας Βοζικάκη αντιλαμβάνονται πως μια μητέρα η οποία κάνει όλες τις δουλειές στο σπίτι είναι κατάκοπη και δεν της φτάνει ο χρόνος να ασχοληθεί ούτε με τον εαυτό της, αλλά και στην ανατροφή των παιδιών θα υπάρχουν αρκετά κενά. Είναι ένα βιβλίο που αγγίζει τις παιδικές ψυχές και θεωρούμε ότι σαν εκπαιδευτικοί πρέπει να μπει ως πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, να ασχοληθεί ο κόσμος, να ανοίξουμε τα μυαλά και των μεγάλων, ώστε αυτά τα στερεότυπα – ταμπού να αποσαφηνιστούν και να διαλείψουν».
Το Δέντρο της Ισότητας ξεκίνησε το ταξίδι τους στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Κρήτης, με δράσεις για την πρόληψη των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων, αξιοποιώντας το παιδικό παραμύθι της Μαρίας Μ. Βοζικάκη.
Το βιβλίο «Το Δέντρο της Ισότητας» υπάρχει αναρτημένο στο κανάλι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ρεθύμνου στο youtube, που ο καθένας μπορεί να ακούσει το παραμύθι ως αφήγηση.